Sidebar

2020 metų vargonų muzikos koncertų ciklas skiriamas VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų atstatymo 20-mečiui (2000-2020) paminėti. Šiuo laikotarpiu - net penki skirtingi vargonų muzikos koncertai:

Vasario 22 d. 18 val. Pierre Zevort (Prancūzija). „Te Deum“

Jau trečią kartą VU Šv. Jonų bažnyčioje viešintis Dourdan bazilikos (Prancūzija) vargonininkas Pierre Zevort, didžiausiais Lietuvos vargonais atliks išskirtinai prancūzišką programą. Skambės Ch. Tournemire, M. Durufle, M. Dupre, O. Messiaen, L. Vierne ir P. Cochereau kūriniai.

Kovo 21 d. 18 val. Aleksandras Isakovas. „Ugningas Romantizmas“

Prancūzų ir vokiečių romantinės muzikos koncerte vargonininkas Aleksandras Isakovas atliks L .A. J. Lefebury-Wely, M. Regerio ir kitų kompozitorių kūrinius.

Balandžio 18 d. 18 val. Vidas ir Aušra Pinkevičiai. „Šv. Velykos su Bachu“

VU vargoninkai dr. Vidas Pinkevičius ir dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė atliks specialiai keturioms rankoms ir kojoms pritaikytos arijas ir duetus iš J. S. Bacho „Velykų Oratorijos“.

Gegužės 30 d. 18 val. VU Vargonų studija „Unda Maris“

9-ojo sezono uždarymo koncerte vargonuos filologai, medikai, fizikai, biochemikai, geografai ir kitų profesijų Vilniaus universiteto bendruomenės nariai – studentai, dėstytojai, darbuotojai ir alumnai. Programoje skambės J. S. Bacho, J. N. Lemmenso, V. Pinkevičiaus ir kitų kompozitorių kūriniai.


Šiandien Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje stovintys vargonai atkeliavo iš Polocko Jėzuitų bažnyčios. Pradžioje jie buvo daug mažesni. Manoma, kad jų autorius galėjęs būti garsus XVIII a. vargonų meistras iš Karaliaučiaus A. G. Casparini arba žymus Vilniaus vargonų mokyklos atstovas M.Jansonas. Vėliau meistrų T. Tiedemanno ir J. Radavičiaus praplėsti Šv. Jonų bažnyčios vargonai stebino amžininkus. Taip pat ir dabar, po daugelį metų trukusių rekonstrukcijos darbų, šie 3 manualų ir 64 registrų vargonai yra didžiausi Lietuvoje.

Šis instrumentas buvo rekonstruotas remiantis Casparini/Radavičiaus dispozicija ir yra labiausiai tinkamas atlikti XVIII a.–XIX a. I pusės vokiečių kompozitorių muziką. Nežiūrint to, juo puikiai skamba ir prancūzų ir kitų šalių kompozitorių kūriniai.

Pirmąkart šis didingas instrumentas oficialiai inauguruotas 2000 metų liepos mėn. iškilmingo koncerto, kuris vyko Tarptautinio vargonų meistrų bendrijos kongreso Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, proga.


Įėjimas į koncertus laisvas. Koncertai vyks VU Šv. Jonų bažnyčioje, Šv. Jono g. 12, Vilnius.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos