Sidebar

Šeštadienį, vasario 22 d. 18 val. koncertų ciklas „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“ kviečia į koncertą „Te Deum“, kuriame vargonininkas iš Prancūzijos Pierre Zevort supažindins su spalvingąja savo šalies XX a. vargonų muzika.

Koncerte skambės Charles Tournemir „Te Deum“ ir „Victimae Paschali Laudes“, Maurice Duruflé Preliudas ir fuga pagal Alain vardą ir choralas ir variacijos „Veni Creator“ tema, Marcel Dupré „Placare Christe Servulis”, Olivier Messiaen „Transports de joie”, Louis Vierno Méditation, Sergei Rachmaninoff Preliudas cis-moll (transkripcija vargonams) ir Pierre Cochereau vėliau užrašytos improvizacijos „Venez divin Messie“ bei „Adeste Fideles“.Pierre Zevort 2013 384x410

Visais laikais prancūzų kompozitoriai pasižymėjo ypatingais spalviniais ieškojimais. Jiems galbūt šiek tiek mažiau svarbūs buvo melodijų savarankiškumas ir polifonija, kaip Vokietijos baroko ar Italijos renesanso meistrams, tačiau jų inovacijos harmonijos ir dermių srityje tai puikiai kompensavo. Įkvėpimo savo spalviniams ieškojimas kompozitoriai dažnai semdavosi ir neeuropietiškose, egzotiškose kultūrose.

Modernioje prancūzų vargonų muzikoje, be dermių, didelį vaidmenį atlieka ir ritmo originalumas. Pulsuojančios, sinkopuojančios, nereguliarios, asimetrinės ir šokančios ritminės figūros leidžia vargonams pavergti klausytojų širdis. Būtent dėl šių ritmų kūrinių ištraukos dažnai įstringa atmintyje ir ilgą laiką sukasi galvoje po koncerto. 

Toks stiprus prancūzų vargonų muzikos poveikis atsiranda ir dėl nuo senų laikų nenutrūkusios improvizacijos tradicijos, kurios technikų ir paslapčių turi išmokti kiekvienas vargonuojantis prancūzas. Dažnas prancūzų vargonininkas yra ir kompozitorius, nes savo improvizacines idėjas ir ieškojimus vėliau užrašo natomis. Taip gimė ir dalis šio koncerto programos kūrinių.

Vargonininkas Pierre Zevort VU Šv. Jonų bažnyčios vargonais gros jau trečiąjį kartą – 2011 ir 2013 m. jis buvo atvežęs retai Lietuvoje girdimų ir nepaprastai spalvingų savo šalies kompozitorių kūrinių. Gerai įvertinęs Vilniaus instrumento tinkamumą interpretuoti XX a. prancūzų muziką, jis nusprendė čia sugrįžti šiais metais su nauja programa.

Zevort (g. 1962) studijavo Jeano Galard ir Andre Isoir vargonų klasėje ir garbės diplomu baigė Schola Cantorum, Paryžiuje. Jis buvo choro „Petits Chanteurs de Chaillot“ vargonininkas akompaniatorius. Šiuo metu jis yra Durdano Bazilikos (Prancūzija) pagrindinis vargonininkas, aktyviai koncertuoja visoje Prancūzijoje ir kitose šalyse (Belgijoje, Šveicarijoje, Airijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Čekijoje, Rumunijoje, Kanadoje, Honkonge, JAV, Brazilijoje ir kitur). 


Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, šiais metais atkūrimo 20-metį (2000-2020) švenčiančiais didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt

Įėjimas laisvas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos