Sidebar

2021-01-03 02:02
2021-02-02 22:00

Vilniaus universiteto Kultūros centras šiuo neįprastu periodu savo veiklą tęsia nuotoliniu būdu ir jau 2021 metais pasiūlys naujų bei jau laiko patikrintų ir pamėgtų veiklų VU bendruomenės kūrybingam laisvalaikiui. Apačioje rasite veiklas, kurios lauks jūsų jau nuo sausio mėnesio. Registruokitės kūrybingo laisvalaikio nuotykiams. 


Kūrybinis projektas/meninis tyrimas „Aš – statistinis vienetas“

Meninio tyrimo principu ir taikomo teatro metodologija paremtas projektas kviečia VU studentus ir darbuotojus tapti jo dalimi ir kartu panagrinėti statistikos ir asmenybės santykį pandemijos akivaizdoje.

Planuojama projekto pradžia - sausio mėn. Registracijos anketoje pažymėkite jums tinkančią projekto pradžios datą.

Po didžiųjų antrojo pasaulinio karo tragedijų istorikai ir aktyvūs visuomenės veikėjai skatino kalbėti ne apie skaičius, bet apie konkrečius žmones ir jų likimus. Pasak amerikiečių istoriko Timočio Snaiderio, tragedijos mastas dažnai užgožia žmonių istorijų individualumą. Šios pasaulinės pandemijos akivaizdoje visi susiduriame ir gyvename nežinomybėje ir begalybėje jos formų.

Kaip šis laikotarpis įeis į istoriją? Kaip tai pakeis mūsų bendravimo įpročius, kultūrą  ir sąveikos būdus. O kiek yra pakeitę dabar? Galbūt šiuo metu turime galimybę persvarstyti kasdienes praktikas, rutiną ir pasitelkiant kūrybiškumą, ieškoti naujų amžiams pakitusios realybės formų?

Kviečiame VU studentus ir darbuotojus drauge atlikti meninį tyrimą, kurio metu tyrinėdami savo pakitusią kasdienybę, bandysime užfiksuoti, koks yra besikeičiantis pasaulis. Šio tyrimo metu dalyviai atlikinės įvairias kūrybines užduotis, įsivaizduos, fiksuos ir dokumentuos savo esamą ir galimą kasdienybę (nuotraukų, vaizdo įrašų, garso pavidalu ar raštu). Drauge ieškosime, ką reiškia būti statistiniu vienetu ir kas nutinka, kai statistinis asmuo įgauna vardą, veidą ir jį išskiriančias savybes. Kokia riba tarp statistikos ir bendrystės? Kas mus jungia, o kas mus patalpina į skirtingas kategorijas?

Projekto dalyvių užfiksuoti įrašai atsidurs profesionalių montuotojų, animatorių, garso specialistų rankose, kurie iš turimos medžiagos sukurs bendrą projekto vaizdo įrašą. Šios veiklos rezultatas iš anksto nėra nustatytas, o galutinė forma dažniausiai priklauso nuo tyrimo eigoje sukurto turinio.

Projektas bus vykdomas tik tuo atveju, jeigu susiburs 10 žmonių grupė. Registracija iki sausio 8 d.

REGISTRACIJA


7 dienų vaizduotės treniruotė „Belaukiant saloje“

Kreivė

Ar matote šį paveikslėlį viršuje? Ką jis jums primena?

Prieš jūsų akis žodžio izoliacija paieškos rezultatų kreivė „Google“ paieškoje. O mes dar pridėsime, kad prieš jūsų akis yra netyrinėtos salos horizontas. Visiems gerokai įgrisusio žodžio „izoliacija“ šaknis kilusi iš žodžio — sala. Tad drauge su menininke Saule Norkute mes kviečiame jūs atitolti nuo pabodusios žodžio reikšmės ir sugalvoti jam naują prasmę.

Įsivaizduokime, kad šiuo karantino, nežinomybės laikotarpiu, mes nesame užsidarę namuose, bendrabučio kambaryje ar dar kokioje erdvėje su keturiomis sienomis, o esame išsiruošę į ekspediciją į dar niekieno neaprašytą salą. Šios 7 dienų ekspedicijos metu tyrinėjimams galėsite skirti arba ribotą laiką (iki 10 min.) arba tiek kiek patys norėsite. Dėl ypatingų ir mums neįprastų oro sąlygų, buvimą saloje rekomenduojame praleisti „dozuotai”. Visą savaitę jūs turėsite galimybė tapti aktyviais salos tyrinėtojais renkančiais garsus, vaizdus ir kitus salos egzistavimo įrodymus.

Kasdien iš Senojo žemyno Jus pasieks įvairiausi patarimai, pratimai ir smagios/keistos rekomendacijos kaip reikėtų tyrinėti konkrečią dieną. Jūs dokumentuosite/įamžinsite savo tyrinėjimus įvairiausiais formatais: garsas, vaizdas, piešiniais (piešimo įgūdžiai nebūtini), mėginiais. Pasitelkdami salos metaforą ir savo vaizduotę mes bandysime pažvelgti kitaip į kasdienybę, ją patyrinėti be išankstinių nuostatų. Galbūt net įžvelgti mums patiems netikėtų, vaizduotę aktyvuojančių turinių.

Vaizduotės treniruotė „Belaukiant saloje“ - tai kvietimas 7 dienas iš eilės lavinti savo vaizduotės raumenį. Pasak vaizduotę tyrinėjančių specialistų, kasdieninis vaizduotės treniravimas pagerina mūsų galimybes rasti netikėčiausius sprendimus sudėtingoms ir kasdieninėms situacijoms. Išlavinę vaizduotę nustojame kartoti senus neveikiančius elgsenos modelius ir imame kurti naujus, konstruktyvius egzistavimo scenarijus.

Projektas bus vykdomas tik tuo atveju, jeigu susiburs 10 žmonių grupė. Registracija VU bendruomenės nariams iki sausio 14 d.

UŽPILDYK FORMĄ IR PRADĖK 7 DIENŲ TRENIRUOTĘ:

REGISTRACIJA


Vasario 1-2 d. istorijų pasakojimo dirbtuvės VU studentams

Praėjusiais metais ypatingo populiarumo studentų tarpe sulaukusios istorijų pasakojimo dirbtuvės tęsis ir šį semestrą. Mokėjimas gerai pasakoti istorijas yra pripažįstamas kaip ateities darbuotojų viena svarbiausių savybių. Gebėjimas išreikšti mintis sklandžiu naratyvu, kalbėti prieš įvairias auditorijas, galėjimas įkvėpti žmones – tai ateities lyderių savybės. Norite sužinoti daugiau? Prisijunkite į istorijų pasakojimo (angl. storytelling) dirbtuves. Dirbtuvės įvyks nuotoliniu būdu, naudojant programą ZOOM.

VU Kultūros centro organizuojamos dirbtuvės VU studentams įvyks vasario 1-2 d. Jas ves Storyteller Milda – profesionali šiuolaikinė pasakotoja Milda Varnauskaitė, šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Nyderlanduose. M. Varnauskaitė Amsterdame yra baigusi „Mezrab Storytelling School“, ruošiančią profesionalius pasakotojus. Ji reguliariai pasakoja Mezrab kultūros centre, nuolatos pasirodo daugybėje kitų vietų Lietuvoje ir Olandijoje. Pasakotoja yra storytellingo praktikė ir savo dirbtuvėse siekia praktinį žinojimą perduoti ir studentams. Milda taip pat yra VU alumnė, čia įgijusi bakalauro ir magistro laipsnius filosofijos ir literatūros srityse.

Milda Varnauskaite

Vietų skaičius labai ribotas, tad kviečiame skubėti užpildyti anketą.

REGISTRACIJA

Dirbtuvių laikai:

Vasario 1 d. (pirmadienis) 16-20 val.
Vasario 2 d. (antradienis) 15-18 val.
Vasario 2 d. (antradienis) 19.00 val. Istorijų pasakojimo sal(i)onas online #18. Atviras prisijungimas visiems norintiems pasakoti savas arba išgirsti kitų istorijas! REGISTRACIJA NETRUKUS BUS ATIDARYTA.

Dirbtuvių vieta: jums patogi ir maloni aplinka, su stabiliu interneto ryšiu, jungiantis per programą ZOOM.

Online storytelling


Vasario 1-2 d. istorijų pasakojimo sal(i)onas #18

Daugelio pamėgtas istorijų pasakojimo sal(i)onas persikėlė į ONLINE erdves ir kviečia jus klausytis istorijų iš savo namų, kad ir kur jie būtų! Jeigu seniai norėjote užeiti į sal(i)oną pasiklausyti istorijų ar jų papasakoti, bet vis nedrįsote, dabar puikus metas.

Ilgais ir tamsiais karantino vakarais sal(i)onas tampa puikia platforma ne tik klausytis, bet ir atrasti naujų žmonių skirtinguose pokalbių kambariuose (angl. breakout room).

Nuotolinis renginys vyks vasario 2 d. 19 val.  Jį moderuos profesionali istorijų pasakotoja Milda Varnauskaitė (Storyteller Milda)

✍️Registracija reikalinga visiems dalyviams – klausytojams ir pasakotojams. REGISTRACIJA ATIDARYTA.

Naudosime Zoom platformą.

Kaip ir visada Sal(i)onas atviras Jūsų istorijoms, todėl jei norite ne tik paklausyti, bet ir papasakoti, iki sausio 26 d. registruokitės el.paštu
Visiems atrinktiems (jei norinčių bus daugiau nei turime vietų pasakoti, taikysime atranką) pasakotojams, Milda Varnauskaitė aka Storyteller Milda pažada suteikti asmeninę konsultaciją internetu ir padėti pasiruošti!
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos