Sidebar

2019-11-16 20:00
2019-11-16 21:00

Šeštadienį, lapkričio 16 d., 18 val. Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčioje vargonų ir poezijos mėgėjai yra kviečiami į vakarą „Į aukštybių erdves veržiuos“ (lot. Sublimis liquidum nitor in aera), kuriame vargonais improvizuos Vidas Pinkevičius, o Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus SJ poeziją skaitys ir komentuos literatūrologė Ona Dilytė-Čiurinskienė.

Humanitarinių mokslų daktarė O. Dilytė-Čiurinskienė yra Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Senosios literatūros skyriaus mokslo darbuotoja. 2014 m. ji VU apgynė disertaciją apie M. K. Sarbievijaus religinę poeziją. Mokslininkės tyrinėjimų laukas yra platus – baroko literatūra, XVI–XVII a. LDK poezija, XVII a. šaltiniai (religiniai, devociniai, tarpkonfesiniai, tarpdisciplininiai, tarptekstiniai aspektai), jų analizė, vertimas, rengimas ir publikavimas.

Aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas, vargonininkas, tinklaraštininkas, pedagogas ir kompozitorius dr. V. Pinkevičius 1994 m. baigė Klaipėdos E. Balsio menų gimnaziją, 2000 m. – Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kur įgijo bakalauro ir magistro laipsnį, o 2001–2003 m. – Rytų Mičigano universitetą (JAV), kur įgijo humanitarinių mokslų magistro laipsnį. 2006 m. baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur įgijo muzikos menų daktaro laipsnį. V. Pinkevičius yra vienas iš Nacionalinės vargonininkų asociacijos įkūrėjų ir jai 2007–2017 m. vadovavo. Šiuo metu jis yra VU vargonininkas ir kartu su žmona dr. Aušra Motūzaite-Pinkevičiene vadovauja VU Vargonų studijai „Unda Maris“. Yra surengęs daugiau kaip 100 didžiulio pasisekimo sulaukusių vargonų demonstracijų „Pažinkite instrumentų karalių“ vaikams ir suaugusiems visoje Lietuvoje. Koncertavo solo ir duetu su žmona JAV, Švedijoje, Danijoje, Maltoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Ispanijoje, Armėnijoje, Prancūzijoje ir kitur. V. Pinkevičius nuolat publikuoja knygas apie vargonavimą ir kompaktines plokšteles. Jis yra vargonų muzikos tiesioginių transliacijų internetu Lietuvoje pradininkas, kartu su žmona nuo 2011 m. kuria edukacinį tinklaraštį ir tinklalaidę, kuriais vargonavimo meno paslapčių moko tūkstančius vargonininkų iš 89 pasaulio šalių.

Koncertas yra renginių ciklo „Fides Ex Auditu“ („Tikėjimas iš klausymo“), skirto jėzuitų misijos Lietuvoje 450 metų jubiliejui, dalis.

Šis renginys yra ir VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį, itin plačias galimybes ir siūlo pasižiūrėti nemokamą videoekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus.

Įėjimas nemokamas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos