Sidebar

2021-12-04 19:00
2021-12-04 20:00
Prasidėjus mįslingam, palaimingo šviesos laukimo kupinam metų laikui, Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ į tris Lietuvos miestus veža naują, bet žiūrovų jau spėtą pamilti koncertinę programą. 
 
Gruodžio 4 d. 12 val., už lango palengva gulant žiemiškoms sutemoms, ratiliokai pagėgiškių adventą lyg kalėdinę eglutę apkabinės ir papuoš slaptingai švytinčiais, ryškiai blyksinčiais laumių monais. 
 
„Laumių monai“ – daugiažanris kūrinys, kuriame susipina archajiškos ir šiuolaikinės meninės raiškos formos. Programoje skleidžiasi senosios lietuvių sakmės apie laumes, ratiliokų prisodrintos asmeniniais išgyvenimais, autentiška kalba ir sekamos istorijų pasakojimo (storytelling) stiliumi. 
 
Pasakojimų audeklai atausti tradicinėmis dainomis, sutartinėmis ir muzikinėmis improvizacijomis, padabinti kiekvienai sakmei specialiai sukurtomis dailės projekcijomis. 
 
Renginio žiūrovai juoksis, šiurps ir net brauks ašarą. Tačiau svarbiausia – netruks pajusti, kad laumės nėra tik kadaise tarp žmonių gyvenusios būtybės. Gal dar tą patį vakarą katras išgirs jas sutartines giedant? Gal eidamas namo laumes sutiks ir bus jų neaprėpiamomis dovanomis apipiltas?  O gal geriau advento laiku laumių kelyje nepasimaišyti ir jų neįpykinti?
 
Pamatysim! 
 
Programa skirta antropologės ir archeologės, baltų kultūros tyrinėtojos Marijos Gimbutienės 100-osioms gimimo metinėms. 
 
Renginys vyks Pagėgių savivaldybės kultūros centre.
 
Žiūrovams būtina turėti Galimybių pasą ar jį atitinkantį kitą sveikatos dokumentą. Renginio metu privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias medicinines kaukes.
 
Organizatoriai –Pagėgių savivaldybės kultūros centras ir Vilniaus universiteto Kultūros centras. Partneris – Vilniaus etninės kultūros centras.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos