Sidebar

2015 12 19 Gerard van Honthorst Kristaus gimimasKoncertų ciklas „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ vargonų muzikos mylėtojus šį šeštadienį, gruodžio 19 d. 18 val. kviečia į vargonininko dr. Vido Pinkevičiaus koncertą „Christus natus est nobis“, kuris yra renginių, skirtų pažymėti didžiausių Lietuvos vargonų atstatymo 15 metų sukaktį (2000-2015), dalis.

Koncerto programoje skambės vargonų improvizacijos pagal Kristaus gimimo istoriją, aprašytą Luko Evangelijoje.

Kaip pasakojo vargonų improvizacijos tradicijas Lietuvoje puoselėjantis V. Pinkevičius, mintis vargonų improvizacijomis perteikti gerai žinomą Kalėdinę istoriją brendo jau seniai.

„Jeigu atidžiau pažvelgsime į Kristaus gimimo istoriją, joje galima pamatyti bent 10 skirtingų epizodų arba scenų, tokių kaip Angelo apreiškimas Marijai, Juozapo ir Marijos kelionė į Betliejų, Angelo pasirodymas piemenims, Trijų Išminčių aplankymas ir kt. Visos jos idealiai tinka ir muzikinei istorijai kurti. Šias scenas į vieną visumą sujungs Kalėdų šventėms skirto grigališkojo choralo himno melodija,“ – teigė vargonininkas.

„Savo improvizacijomis ketinu perteikti tose scenose vyraujančias nuotaikas ir kartu kurti vientisą ir išbaigtą muzikinį vaizdą. Tai bus tarsi klausytojų nukėlimas įvairiomis muzikos kalbos priemonėmis ne tik tam, kad jie galėtų gerėtis nuostabiai spalvingais vargonų garsais, bet kartu ir sekti veiksmą, savotiškai pasijusti tos senos istorijos dalyviais.“ – pasakojo Pinkevičius.

„Improvizacijos vargonais turi tūkstantmečiais nenutrūkusias tradicijas jau nuo pat šio instrumento atsiradimo pradžios senovės Graikijoje. Kuo toliau, tuo tvirčiau tikiu, kad viskas, kas būna užrašyta natomis, iš tikrųjų gali būti ir suimprovizuota čia ir dabar. Kitaip tariant, improvizacija – tai yra tarsi kompozicija kūrinio atlikimo momentu,“ – mintimis dalinosi menininkas. „Įdomiausia tai – kad kartą nuskambėjusios, tokios pat improvizacijos jau niekada nebepasikartos, todėl iš tikro kiekvienas improvizacijų koncertas yra unikalus.“

„Vargonai yra unikalus instrumentas jau vien tuo, kad vienas vargonininkas prireikus gali atlikti 100 žmonių darbą orkestre ir išgauti tiek daug muzikinių spalvų ir potėpių, kad kai kurie žmonės iš tikro gali garsus ir įvairias dermes įsivaizduoti spalvomis ir jų kombinacijomis. To ir linkiu šio koncerto klausytojams.“

Bilietai parduodami BILIETAI LT

Vargonininkas, pedagogas, improvizatorius ir kompozitorius Dr. Vidas Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos “Unda Maris” įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną, kurį kiekvienas vargonų muzikos mylėtojas gali prenumeruoti el. paštu nemokamai: http://www.vargonininkai.lt.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

Daugiau informacijos:
dr. Vidas Pinkevičius,
VU Kultūros centro vargonininkas
Tel.: 8-617-88017,
El. p.: ;
www.vargonininkai.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos