Sidebar

 

KAUNE, Kauno valstybinė filharmonija (L. Sapiegos g. 5, Kaunas), spalio 14 d., antradienį, 18.00 val.

 Bilieto kaina – 15 Lt;

VILNIUJE, Šv. Jonų bažnyčioje (Šv. Jono g. 12, Vilnius), spalio 16 d., ketvirtadienį, 20.00 val.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

Programoje skambės įvairius kolektyvo kūrybinės raidos laikotarpius atspindintys lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniai. Koncerto kulminacija taps šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo keturių dalių „Saulėtekio mišios“ (Sunrise Mass) dviem mišriems chorams ir styginių orkestrui, kurias kartu su „Pro musica“ atliks VU choras „Gaudeamus“ ir VU kamerinis orkestras.
Pasak choro meno vadovės ir vyriausiosios dirigentės Rasos Gelgotienės, O. Gjeilo „Saulėtekio mišios“ – tikrai naujas ir originalus žodis šiuolaikinėje chorinėje muzikoje. Inovatyvaus, kosminio ir nežemiško skambesio opusas pasižymi savita, glaudžia, beveik simbiotine choro ir orkestro darna.
Tradicinį lotynišką mišių tekstą kompozitorius interpretuoja gan originaliai. Įprastinėms dalims jis suteikia papildomus pavadinimus: Kyrie – Dangaus šviesuliai, Gloria – Saulėtekis, Credo – Miestas, Sanctus ir Agnus Dei – Tapatybė ir Žemė. Taip tarsi punktyru nubrėždamas savotiškos metafizinės kelionės maršrutą.
Pradžioje autorius tarsi atveria dangaus skliautą, čia išryškėja planetos, žvaigždės, dangaus šviesuliai, viską apgaubia tarpgalaktiniai ūkai, tačiau staiga kelionė persikelia į Žemę, didžiųjų pasaulio megapolių džiungles, kur jaučiamas beprotiškas didmiesčių tempas ir chaosas, o dar vėliau atsiduriame gamtoje, žemėje, į kurią mes suleidę savo šaknis, čia tarsi savo gimtinėje stovi žmogus, su savo mintimis, jausmais, baimėmis ir tikėjimu. „Saulėtekio mišios“ – tarytum žmogaus brendimo, jo dvasinės metamorfozės metafora.
O. Gjeilo – vienas jauniausių ir ko gero žymiausių šiuolaikinių skandinavų muzikos kūrėjų. 1978 m. gimęs kompozitorius muzikos mokslus Niujorko Džiulijardo mokykloje ir Londono Karališkojoje muzikos akademijoje. Šiuo metu gyvena ir kuria Niujorke.
2004 m. spalio mėn. susibūręs Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ nuolat rengia naujas programas, gilinasi į įvairius muzikos žanrus. Pasirinkęs stambių chorinių-simfoninių kūrinių kryptį, į savo repertuarą jau įrašė ne vieną klasikos šedevrą kaip antai W. A. Mozarto ir G. Verdi „Requiem“, G. Rossini ir A. Dvorako „Stabat Mater“, J. S. Bacho „Magnificat“, L. Van Bethoveno IX simfoniją, A. Ramirezo „Misa Criolla“, D. Fanshawe „African Sanctus“ ir daugelį kitų.
„Pro musica“ pasirodymus rengia Lietuvoje ir užsienyje – koncertavo Ispanijoje, Portugalijoje, Italijoje, Rusijoje, Kuboje, Gruzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Meksikoje, JAV, Danijoje, Brazilijoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Kazachstane, Prancūzijoje, Armėnijoje, Švedijoje, Latvijoje ir kitose šalyse. Kolektyvas vienija per septyniasdešimt Vilniaus universiteto studentų, alumnų, dėstytojų, darbuotojų bei muzikos mėgėjų.

 http://www.promusica.lt/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos