Sidebar

Gegužės 6–11 d. į sostinės universitetus grįžta XXV tarptautinis universitetų teatrų forumas „Vilniaus kryžkelės“, skirtas Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą dvidešimtmečiui paminėti. Programoje – net 11 Lietuvos ir užsienio universitetų teatrų trupių pasirodymai, aptarimai, tarpdalykinė švietimo ir kultūros bendruomenių diskusija, kūrybinės dirbtuvės ir gatvės teatro akcija. Visi renginiai – nemokami.  

Daugiau informacijos apie XXV tarptautinį universitetų teatrų forumą ir jo išsamią programą galima rasti čia.

 PROGRAMA

XXV tarptautinio universitetų teatrų forumo programa kvies apžvelgti praėjusius du Lietuvos gyvavimo dešimtmečius, padiskutuoti apie įvykusius pokyčius, naujai atsivėrusias galimybės ir iššūkius, pasikalbėti apie šiandienos aktualijas ir ateitį. „Didžioji dalis šio forumo dalyvių – karta, užaugusi būtent tokioje laisvo mąstymo, kūrybiškumo atmosferoje, kurią užtikrina universitetas ir jame besiplėtojančios kultūrinės veiklos, diskusijos, draugystės. Tai ne tik jaunų vilniečių, europiečių, bet ir viso pasaulio piliečių karta, drąsiai tiesianti kultūrinius saitus“, – sako Vilniaus universiteto (VU) rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

Forumo metu – daugiau nei 15 nemokamų renginių

XXV tarptautinio universitetų teatrų forumo metu įvairiuose sostinės universitetuose įvyks daugiau nei 15 spektaklių, kūrybinės dirbtuvės, apskritojo stalo diskusija „Mažosios kūrybinės bendruomenės Europos universitetuose“ ir gatvės teatro akcija. Į forumo scenas lips studentų trupės ne tik iš Lietuvos universitetų – VU, VILNIUS TECH, Europos humanitarinio universiteto (EHU), Mykolo Romerio universiteto (MRU), Kauno technologijos universiteto (KTU) ir Klaipėdos universiteto (KU), bet ir iš Estijos Tartu, Ispanijos Santjago de Kompostelos universitetų bei Norfolko teatro trupė „Core“ iš JAV. Taigi forumas – puiki proga ne tik pamatyti Lietuvos jaunimo teatrinius pasiekimus, bet ir susipažinti su studentiško teatro tradicijomis iš kitų šalių.

Tarp forume rodomų spektaklių  – net 4 premjeros. VU Kinetinis teatras gegužės 9 d. pristatys judesio spektaklį „Hommo in Maxima“. „Šis spektaklis – tai eksperimentas, mėginantis apžvelgti moralinių vertybių raidą visuomenėje Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą“, – pasakoja režisierius, VU Kinetinio teatro vadovas ir vienas iš forumo organizacinio komiteto narių Andrius Pulkauninkas. Taip pat premjeras forumo metu pristatys dar trys Lietuvos universitetų teatrai: KU studentų teatras – spektaklį „Lozorius“ pagal postmodernisto dramaturgo Kosto Ostrausko pjesę; KTU teatro studija „44“ – susvetimėjimo, žmogiškumo, baimės ir pasirinkimų temas nagrinėjantį spektaklį „Cikadų tylybė“; MRU teatras – spektaklį „Mažasis princas“ pagal Antoine'o de Saint-Exupéry alegorinę pasaką, tapusią literatūros klasika.

Forumo gatvės teatro akcija „Vilniaus kryžkelės“

„Dabartinė Lietuvos studentų karta – tai jaunuoliai, kurie augo ir formavosi jau Lietuvai esant ES ir NATO, – pasakoja VILNIUS TECH teatro studijos „Palėpė“ režisierius ir meno vadovas, forumo organizacinio komiteto narys Olegas Kesminas. – Pastarieji 3–4 metai nebuvo lengvi: studijos, darbas vyko COVID-19 pandemijos fone, kilo grėsmių iš totalitarinių režimų kaimyninėse rytų šalyse, įsiplieskė karas Ukrainoje, į Lietuvą plūdo pabėgėlių nuo karo srautai. Tai kelia nemažai socialinių, religinių, psichologinių iššūkių, verčia ieškoti taikaus daugiakultūrio sambūrio galimybių, supratimo ir tolerancijos. Šių galimybių paieškoms ir skiriame mūsų akciją, o Vilniaus daugiakultūrėje istorijoje tikrai yra ko pasisemti.“

Gegužės 9 d. vyksianti gatvės akcija „Vilniaus kryžkelės“ – teatrinės improvizacijos, į kurias bus įtraukiami gatvės praeiviai ir kuriose bus atsispiriama nuo situacijų bei vietų, kuriose atsidurs aktoriai. Šiame pasirodyme nebus kalbama, bet bus rašomi laiškai, skleidžiami garsai, rodomi choreografiniai etiudai, skambės gyva muzika. Aktoriai keliaus po Vilniaus kryžkeles, o ko reikės tam, kad išliktų, bus jų lagaminuose. Jeigu ko nors pritrūks – išgyventi jie bandys būdami kartu, keisdamiesi, mokydamiesi, padėdami vienas kitam.

Apie forumą

Tarptautinis universitetų teatrų forumas – kasmetinis universitetų teatrų bendruomenę vienijantis renginys, gyvuojantis nuo 2000 m. – šiais metais minės savo 25-metį. Jis suburia teatru besidomintį akademinį jaunimą į bendrą teatrinę veiklą, organizuoja spektaklių rodymus, siekia atkreipti visuomenės dėmesį į jaunimui aktualius socialinius, kultūrinius, pilietiškumo, paveldo klausimus, be to, suteikia galimybę pažinti vieniems kitus, bendrauti ir keistis patirtimi. Tai scena pradedantiesiems atlikėjams, įvairių studijų krypčių studentams, kuriuos vienija teatro magija ir saviraiškos poreikis. Universitetų teatras – visada jaunatviškas, jo scena dažnai tampa studentų kūrybiškumo tribūna, o žiūrovams – nauja pažintimi su ateinančia karta.

Forumo organizatoriai

XXV tarptautinį universitetų teatrų forumą organizuoja VU Kultūros centras, VILNIUS TECH teatro studija „Palėpė“, Universitetų teatrų asociacija bendradarbiaudami su 5 Lietuvos universitetais ir kolegomis iš užsienio.

Projektą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Valstybinis studijų fondas.

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos