Sidebar

Pirmadienį, 2024 m. balandžio 15 d., Europos Parlamente Briuselyje (Belgija) buvo oficialiai atidaryta tarptautinė fotografijų paroda „Europos įkvėpti“, kuri buvo eksponuojama iki balandžio 19 d. Renginys vyko įgyvendinant kultūrinio bendradarbiavimo projektą „20 metų kultūrinio augimo suvienytoje Europoje“ (CAMINO projektas), į kurį susirinko visų CAMINO projekto partnerių institucijų atstovai, eksponuojamų fotografijų autoriai bei svečiai. Renginį vedė europarlamentarė iš Latvijos Dace Melbārde.

20240416_125211.jpg

Kreipdamasi į renginio svečius M. Melbārde sakė: „Šiandien ne tik švenčiame parodos atidarymą, bet kartu patvirtiname savo įsipareigojimą pagrindinėms Europos vertybėms – žmogaus orumui, laisvei, demokratijai, lygybei, teisinei valstybei ir žmogaus teisėms. Prieš 20 metų Latvija kartu su 9 kitomis šalimis įstojo į Europos Sąjungą (ES) ir šias vertybes iškėlė į mūsų kultūros centrą. Išlipę iš sovietinio totalitarizmo šešėlių, laikotarpio, kuris atrodė tarsi tremtis, grįžome prie savo istorinių šaknų, į vietą, kurią tikrai vadiname namais. Tačiau ES, mūsų namai, nėra statistinis darinys, tai dinamiška, nuolat besivystanti bendruomenė, kuriai mes išdidžiai priklausome ir už kurią esame atsakingi.“

CAMINO projekto vadovėiš Latvijos universiteto Ieva Jurga savo kalboje sakė: „Prieš dvidešimt metų dešimt Europos šalių tapo ES narėmis. Tada tai buvo mūsų svajonė apie laisvę ir gerovę. Šiandien tai yra mūsų realybė. Minėdami narystės ES 20-metį, studentai iš aštuonių Vidurio ir Rytų Europos (VRE) šalių, taip pat Kipro, Maltos ir Ukrainos išsakė savo nuomonę apie šiandienos Europą, apie savo europiečių tapatybę, pasidalindami su mumis savo viltimis bei svajonėmis – be stereotipų ar išankstinių nusistatymų. [..] Kai žiūriu į šias nuotraukas, matau, kad Europa yra niekas be savo kultūros, ar tai būtų architektūra, filosofija ar gyvenimo menas. Kai žiūriu į šias nuotraukas, matau ramybę, laisvę ir šimtmečius trunkantį įvairų kultūros paveldą. Tai spalvingas kaleidoskopas, kurį vadiname Europos svajone.

Inspired_by_Europe_-_winner_Gabija_Matkutė_2_of_2.jpg

Paroda akcentuoja tarptautinį nuotraukų konkursą „Europos įkvėpti“, kuris šį kovą vyko visose dešimtyje 2004 m. į ES įstojusių šalių. Dalyvauti buvo kviečiami ir šiose šalyse gyvenantys Ukrainos studentai. Tarptautinė žiuri išrinko 11 geriausių fotografijų, atstovaujančių 11 konkurse dalyvavusių šalių, kurios bus įtrauktos į nuotraukų parodą. Nuotraukų konkursą koordinavo Ludovikos viešosios tarnybos universitetas Vengrijoje. Parodos atidarymo metu profesorė dr. Boglarka Koller pažymėjo: „Europa yra grožis, ir mes visi skirtingai interpretuojame šį grožį, kaip matome iš šių jaunų žmonių nuotraukų“.

Parodoje „Europos įkvėpti“ eksponuojamos Gabijos Matkutės (Lietuva), Elenos Georgiou (Kipras), Natalie Sedlackovos (Čekija), Kart Soievos (Estija), Ákos Kripkó (Vengrija), Zelda Zagarinos (Latvija), Rodion Podruchnyi (Malta), Natalia Molenda (Lenkija), Felix Krupa (Slovakija), Kaja Adamek (Slovėnija) ir Sofiia Serdiuchenko (Ukraina) nuotraukos. Visus darbus galima pamatyti ir nuotraukų konkurso Instagram puslapyje @camino_inspired_by_europe. Meno kūriniai taip pat bus viešai eksponuojami visose CMINO projekto partnerių šalyse per Europos dienos minėjimą 2024 m. gegužės 9 d.

Galerija

IMG_5117_Tado_Tumėno_nuotrauka.jpeg20240415_200332.jpg20240415_190409.jpg

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos