Sidebar

Daugiau nei šimtą muzikantų, šokėjų ir dainininkų vienijantis Vilniaus universiteto (VU) dainų ir šokių ansamblis gruodžio 2 d. 18 val. kviečia į koncertą „Sueima“. Tradiciniame penktajame ir trečius metus iš eilės po VU Šv. Jonų bažnyčios skliautais organizuojamame advento koncerte šiemet ansambliui bus įteiktas prestižinis „Aukso paukštės“ apdovanojimas.

Sueima

Dainų ir šokių ansamblio kelias – nenumaldomas tautinės savasties kūrybinių išraiškų ieškojimas. Koncerto metu ansamblio scenoje susitiks mūsų praeities nežinomų autorių, dabartyje žinomų, garsių Lietuvos kompozitorių, choreografų, taip pat esamų ir buvusių ansambliečių kūryba, – pasakoja VU dainų ir šokių ansamblio meno vadovas Eugenijus Čiplys. – Tai tartum kūrybinė sueima, kai protėvių dvasia randa atgarsį jauname žmoguje ir yra gyva šiandien. Būtent kūryba šį nuostabų tautinio meno žanrą visada neš ant aukso sparnų.“

Žodis sueima – tai raginimas susieiti, pajausti vienas kito bendrystę, artumą, šilumą, dėkingumą. Sueima yra apie draugus, artimuosius, magišką ir paslaptingą didžiųjų metų švenčių laukimą. Šis koncertas skirtas pasiilgusiems dvasiško, jausmingo, šviesaus ir subtilaus kalėdinio laikotarpio.

„Aukso paukštės“ apovanojimas

Koncertas „Sueima“ VU dainų ir šokių ansambliui yra ypatingas – jo metu kolektyvui bus įteiktas Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigtas „Aukso paukštės“ apdovanojimas už „geriausią liaudiškos muzikos ansamblį ir vadovą“ 2022 m.

1999 m. tuometinis Lietuvos liaudies kultūros centras (dabar Lietuvos nacionalinis kultūros centras) ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas įsteigė metų apdovanojimus „Aukso paukštė“ geriausiems mėgėjų meno kolektyvams ir jų vadovams. Tai aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas Lietuvoje. Juo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mėgėjų meninę kūrybą, jos reikšmę krašto kultūrai, išryškinti, viešai pristatyti ir pagerbti geriausius metų chorus, folkloro ir šokių ansamblius, teatrus, liaudiškos muzikos kapelas, liaudies muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrus, jų vadovus, tautinei kultūrai nusipelniusius asmenis.

2022 m. „Aukso paukštės“ apdovanojimas VU dainų ir šokių ansambliui – įvertinimas už ilgametį ansamblio ir jo vadovų įdirbį bei profesionalumą kuriant subtilų santykį tarp tradicijų ir šiuolaikiškumo.

„VU ansamblis – tai pavyzdinis šio žanro kolektyvas. Jų parengtose koncertinėse programose visada deklaruojamos meninės ir tautinės vertybės, atspindinčios etnose slypinčią rezistencinę galią. Jaunieji ansambliečiai kūrybiškų vadovų dėka kiekviename pasirodyme stebina originaliais, savitais ir jautriais sprendimais, kuriuose atsispindi minties ir tikslų vienovė, įkūnijanti tradicijų ir šiuolaikiškumo sąveiką“, – sako Algytė Merkelienė, tautinės muzikos asociacijos „Trimitatis“ prezidentė.

Advento belaukiant

Šių metų koncerto programa pasakoja apie namus – kiekvieno iš mūsų statomą dvarelį ir aplink jį besisukantį pasaulį, numargintą gyvo vandens čiurlenimu, senųjų girių gyvybe, dangumi skriejančiais paukščiais. Tai pasakojimas apie gyvenimą, kasdienį džiaugsmą ir viltį, kalėdinio stebuklo kūrimą ir ateinančių metų laukimą.

Koncerte skambės kolektyvo vadovų Eugenijaus Čiplio, Dovilės Mačiukaitės-Krasauskienės, kompozitorių Giedriaus Svilainio, Vytauto Miškinio, Aro Žvirblio, Skirmanto Sasnausko, Donato Zakaro, Nijolės Sinkevičiūtės, Romualdo Gražinio kūriniai, Tautvydo Žėko eilės. Žiūrovus džiugins Vidmanto Mačiulskio, Editos Stundytės, Indrės Jakubėnaitės-Alaburdienės, Alberto Švelgino, ansambliečių Aurelijos Jankutės, Dariaus Berulio, Ugnės Gavelytės choreografija.

Renginį organizuoja VU dainų ir šokių ansamblis ir VU Kultūros centras.

Bilietai į koncertą išparduoti.

Koncerto partneris kakava.lt

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos