Sidebar

Muzikinis edukacinis projektas „Klasika visiems“ kviečia muzikos raštą pažįstančius ir dainavimo patirties turinčius klasikinės muzikos entuziastus registruotis internetu ir lapkričio 25 d. atlikti šalyje dar neskambėjusį opusą – garsaus prancūzų romantizmo kompozitoriaus Camille’io Saint-Saënso „Requiem“.

Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje 10 val. susirinkę klasikos aistruoliai prisijungs prie trijų Vilniaus universiteto (VU) chorų – „Gaudeamus“, „Virgo“, „Pro musica“ (vadovė Rasa Gelgotienė) – ir visą dieną repetuos savo partijas atskirai balsais, paskui drauge visu choru, o vėliau su VU kameriniu orkestru (vadovas Modestas Jankūnas) ir solistais.

Lapkričio 25 d. 20 val. prasidėsiančiame iškilmingame vakariniame koncerte soprano partiją atliks Simona Liamo, mecosoprano – Nora Petročenko, tenoro – Edgaras Davidovičius, baritono – Dainius Puišys. Vargonuos Vidas Pinkevičius. Pasirengti koncertui dalyviams padės lektoriai Ignas Garla bei Nerijus Masevičius ir projekto akompaniatorė Indrė Pinkevičė.

VU Kultūros centro organizuojamas projektas „Klasika visiems“ ypatingas tuo, kad gyvą muzikavimą mėgstantiems klasikos gerbėjams suteikia galimybę prisijungti prie VU chorų ir drauge atlikti vos per vieną dieną parengtą žymų klasikos šedevrą. Užsiregistravę dalyviai gauna natas bei visą reikiamą informaciją ir iki projekto pradžios ruošiasi savarankiškai.

Dažniausiai „Klasikos visiems“ dalyviais tampa akademinis jaunimas – įvairių studijų krypčių aukštųjų mokyklų studentai, moksleiviai, muzikos mokyklų mokytojai ir mokiniai, muzikos teoretikai ir instrumentininkai, įvairiausių chorų ir ansamblių nariai, trumpiau tariant, visi mėgstantys klasikinę muziką, pažįstantys muzikos raštą ir norintys muzikuoti gyvai.

„Šis „Requiem“ dar neskambėjo ne tik mūsų projekte, bet ir Lietuvoje, todėl atlikėjams koncertas bus išskirtinis, o klausytojai turės ypatingą galimybę išgirsti šį kūrinį“, – pabrėžia projekto sumanytoja ir pradininkė R. Gelgotienė. Ji primena, kad kitas C. Saint-Saënso kūrinys – „Kalėdinė oratorija“ – jau skambėjo „Klasikos visiems“ koncerte ir tapo neatskiriama VU chorų repertuaro dalimi. Prieš didžiąsias metų šventes chorai ją atlieka įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

C. Saint-Saënso „Requiem“, sukurtas 1878 m. solistams, orkestrui ir chorui, yra skirtas metais anksčiau mirusio kompozitoriaus bičiulio ir globėjo Albert’o Libono atminimui. Velionis kompozitoriui testamentu paliko 100 000 frankų su sąlyga, kad šis per metus sukurs jam „Requiem“. C. Saint-Saënsas tai mielai padarė, kūrinys gimė per 8 dienas Šveicarijos mieste Berne. Gautas palikimas leido kompozitoriui atsisakyti vargonininko pareigų garsiojoje Paryžiaus Šv. Magdalenos bažnyčioje (La Madeleine) ir atsidėti kūrybai.

Daugiau informacijos apie projektą „Klasika visiems“ ir registraciją į jį galima rasti internete ir socialiniuose tinkluose.

Pernai jubiliejinio – 10-ojo – projekto dalyviai atliko Wolfgango Amadeaus Mozarto „Requiem“, 2021 m. – Carlo Orffo „Carmina Burana“, 2019 m. – šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo „Saulėtekio mišias“ (Sunrise Mass), 2018 m. – C. Saint-Saënso „Kalėdinę oratoriją“ (Oratorio de Noël, op 12), 2017 m. – W. A. Mozarto „Requiem“, 2016 m. – C. Orffo „Carmina Burana“, 2015 m. – G. Fauré „Requiem“, 2014 m. – Franzo Schuberto Mišias G-dur, 2013 m. – Antonio Vivaldi „Magnificat“, o 2012 m. – pirmaisiais projekto metais – W. A. Mozarto „Requiem“.

Projektą organizuoja Vilniaus universiteto Kultūros centras.

Projektą iš dalies finansuoja Valstybinis studijų fondas. 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos