Sidebar

Jau šešioliktą kartą vyksianti „Kultūros naktis“ birželio 17 d. kviečia apsilankyti meno renginiuose visoje sostinėje. Vilniaus universiteto (VU) orkestrai kartu su Kultūros centru taip pat įsitraukia į tradicija tapusius kultūrinius naktinėjimus ir siūlo vilniečiams bei miesto svečiams dvi vasariškas koncertines programas ir išskirtinę stebėjimo praktiką.

VU kamerinis orkestras – tikras dalyvavimo „Kultūros naktyje“ veteranas – šiemet miestui dovanos koncertą „Musica Notturna“. Penktadienį 21 val. Šv. Jonų bažnyčioje orkestras kartu su VU vargonininkais Aušra ir Vidu Pinkevičiais pristatys du muzikos šedevrus: Georgo F. Händelio Vargonų koncertą Nr. 6 B-dur ir Ottorino Respighi Siuitą vargonams ir styginių instrumentų orkestrui G-dur.

VU pučiamųjų orkestras „Oktava“ taip pat ne debiutantas „Kultūros naktyje“ – orkestrantai savo įvairiaspalves programas pristatė 2019 m. Neeilinėje kultūros sesijoje Seime ir „Skambančiuose Valdovų rūmuose“ 2021-aisiais. Šiais metais „Oktava“ tradiciškai griausmingai pradės „Kultūros nakties“ maratoną 18 val. Rotušės aikštėje, scenoje „LATGA Autorių namai“. Renginyje ypatingas dėmesys bus skiriamas karo alinamos Ukrainos vizualiųjų menų ir muzikos kūrėjams, koncerto atlikėjai dalysis scena su ukrainiečių muzikantais, skambės ukrainietiški kūriniai. Orkestro meno vadovas Albinas Kučinskas sako, kad „kolektyvui ypač svarbu muzikiniu požiūriu palaikyti Ukrainos žmones, kūrėjus ir atlikėjus, tad galėdami atlikti ukrainiečių liaudies dainą „Hej, Sokoly!“ (ukr. Гей, соколи) jausime pasididžiavimą ir vienybę su mūsų kovojančiais broliais ir seserimis.“

Kiek toliau nuo pačios Vilniaus širdies, M. K. Čiurlionio gatvės 21 kiemuose, vyks trečiasis VU renginys – Kultūros centro inicijuotas ir įgyvendintas projektas „Stebėjimo praktikos pradžiamokslis“. Projekto kūrėjai jūsų galėtų paklausti: „Kuo svarbus žmogui gebėjimas stebėti?“ Į šį klausimą atsakyti bus galima išbandžius režisierės Saulės Norkutės, scenografės Šarūnės Pečiukonytės ir šiuolaikinės muzikos kompozitoriaus Johaneso `Mo‘ong` Santoso Pribadi (Indonezija) praktiką. Pasak kūrėjų, stebėjimas – tai atsitraukimas, o ne veikimas. Stebėjimo, kaip vieno iš tyrimo metodų, negalima kvestionuoti, jį reikia praktikuoti – tada ateina visi reikiami atsakymai. Stebėti aplinką – tai matyti daugybę skirtingų laiko krypčių, eigų, priešistorių, veikiančių gyvų organizmų bei kitų elementų. Režisierė S. Norkutė sako, kad „mąstymo procesams reikia „lėto laiko“, tad šis pradžiamokslis taps galimybe neskubant stebėti, apsvarstyti erdvę, savo santykį su ja, aplinka ir įsigilinti į savo stebėjimo praktiką arba ją pradėti“.

„Stebėjimo praktikos pradžiamokslis“ „Kultūros naktyje“ dalyvaus antrą kartą – praėjusį rudenį festivalio metu projektas tik debiutavo, be to, tąnakt dangus nepagailėjo stebėjimo praktikantams lietaus, tačiau vis tiek visi dalyviai džiaugėsi nuostabiu patyrimu: „Stebėjimo praktikos pradžiamokslį“ sunku nupasakoti, jį reikia patirti! Balsas ir muzika veda ne tik po dar neištirtą aplinką, bet ir leidžia pasinerti į kelionę laiku bei savo vidumi. Tai nuostabiausia meditacija!“ – pasakojo vienas iš stebėjimo praktikantų.

„Stebėjimo praktikos pradžiamokslis“ „Kultūros nakties“ programoje startuoja birželio 17 d. 18 val. M. K. Čiurlionio g. 21 fojė.

Aušta nauja „Kultūros naktis“, tad kviečiame aktyviai dalyvauti. VU orkestrai ir Kultūros centras paruošė nuotaikingas programas ir laukia kultūros ištroškusių naktinėtojų jau šį penktadienį.

Daugiau informacijos

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos