Sidebar

Spalio 9 d. 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje įvyks Vilniaus universiteto kamerinio orkestro ir solistės Neringos Valuntonytės (fortepijonas) koncertas „Amadeus ir Emilie“. Klasikinės muzikos gerbėjai kviečiami pasiklausyti Wolfgango Amadeuso Mozarto muzikos ir išgirsti pirmąkart Lietuvoje atliekamą XIX a. vokiečių kompozitorės Emilie Mayer kūrinį.

Koncertas „Amadeus ir Emilie“ – moterų kompozitorių kūrybą pristatančių koncertų ciklo tąsa. Antrajame ciklo koncerte įvyks vokiečių kompozitorės Emilie Mayer koncerto fortepijonui ir orkestrui B-dur premjera Lietuvoje. Rašydama šį koncertą kompozitorė rėmėsi Vienos klasikų, Wolfgango Amadeuso Mozarto ir Ludwigo van Beethoveno muzika, jai suteikdama progresyvių harmonijų ir šiuolaikiško skambesio. 

Kompozitorė Emilie Mayer buvo išskirtinė asmenybė: nors profesionaliai užsiimti muzika pradėjo gana vėlai – tik 28 metų,  vis tiek sugebėdavo pritraukti didelius orkestrus savo kompozicijoms atlikti, savarankiškai keliavo ir koncertavo visoje Europoje. Tai buvo stulbinamas pasiekimas to laikotarpio moteriai. Nors savo gyvenamuoju metu Emilie buvo žinoma ir daug pasiekusi kompozitorė, pirmosios jos kūrinių redakcijos atsiranda tik dabar. Šiuolaikinės galimybės laisvai pasiekti kompozicijų rankraščius leidžia atgaivinti jos muziką.

357A0686

Pasak Vilniaus universiteto kamerinio orkestro meno vadovo ir dirigento Modesto Jankūno, idėja surengti koncertų ciklą, atskleidžiantį moterų kūrėjų talentus, kilo supratus, kad be galo daug moterų kompozitorių, gyvenusių ir kūrusių įvairiose epochose, kūrinių būna arba nepelnytai užmiršti, arba neturėję progos būti plačiau pristatomi. Taigi šio ciklo vizija – kiekviename koncerte pristatyti bent po vieną moterų kompozitorių kūrinį, siekiant sugrąžinti juos į deramą vietą tarp žinomiausių klasikos kūrinių.

E. Mayer kompozicijai atlikti orkestras pasikvietė jaunosios kartos Lietuvos pianistę Neringą Valuntonytę. Neringa yra pelniusi laureato vardą ir įvairių apdovanojimų daugelyje pianistų ir kamerinės muzikos konkursų Lietuvoje, Lenkijoje, Gruzijoje, Latvijoje ir Austrijoje.

Koncerto antroje dalyje skambės W. A. Mozarto Simfonija Nr. 40, g-moll – tai pats garsiausias kompozitoriaus kūrinys, pasirinktas kaip ryškus kontrastas moters kompozitorės E. Mayer kūrybos palikimui.

Dalyvavimas tik su galimybių pasu.

Bilietus platina TIKETA

DĖMESIO: Bilietus įsigyti galima tik internetu arba TIKETA kasose. Renginio vietoje bilietai nebus parduodami.

Vilniaus universiteto kamerinis orkestras

foto kamerinis

Vilniaus universiteto kamerinis orkestras buvo įkurtas 1979 m. pedagogo ir fleitisto Pauliaus Bernardo Koncės, kuris orkestrui vadovavo 40 metų. Šiuo metu orkestro meno vadovas – veržlus ir kūrybingas jaunosios kartos dirigentas Modestas Jankūnas. Jo vedamas orkestras tęsia ilgametes muzikavimo tradicijas Vilniaus universitete ir siekia kurti ypatingas koncertines programas plačiai auditorijai.

Kolektyvas pasižymi universalumu ir kuria įvairių stilių muzikines programas. Nors orkestras gilinasi į barokinės muzikos atlikimą, jų koncertai nuolat papildomi klasikinės, romantinės ir modernios muzikos kūriniais. Koncerte „Amadeus ir Emilie“ prie Vilniaus universiteto kamerinio orkestro prisijungs ir įvairių kartų buvę orkestro muzikantai – alumnai.

Pianistė Neringa Valuntonytė

Neringa Valuntonyte K. Pleitos ftjpghhh

Pasak muzikos kritikų, pianistė Neringa Valuntonytė pasižymi nepretenzingomis, jaunatviškomis ir labai nuoširdžiomis kūrinių interpretacijomis. Ji aktyviai plečia savo klausytojų ratą visoje Europoje. Nuolat siekianti atlikimo individualumo ir įvairovės, Neringa rengia konceptualius koncertus, daug dėmesio skirdama mažiau žinomam modernios muzikos repertuarui, jį derindama kartu su tradiciniais ir labiau publikai pažįstamais kūriniais.

Jauna ir aktyvi pianistė jau spėjo surengti̇ pasirodymus tokiuose festivaliuose ir projektuose kaip „Jiang Artists Festival“, „Bechstein Young Professionals“, Tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis ir daugelyje kitų. 2019 m. pianistė tapo laureate VIII tarptautiniame M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse, kuriame atliko Maurice‘o Ravelio Koncertą fortepijonui G-dur su dirigento Modesto Pitrėno vadovaujamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos