Sidebar

VU Kultūros centras kviečia išbandyti naują stebėjimo metodiką ir praturtinti savo kasdienį gyvenimą išmokus unikalios, menininkų sukurtos praktikos.

Šiais greito gyvenimo tempo laikais nuolat kur nors skubėdami, neatitraukdami akių nuo išmaniųjų prietaisų retai kada sustojame pasižvalgyti po aplink esančias erdves. Naujasis Vilniaus universiteto Kultūros centro projektas „Stebėjimo praktikos pradžiamokslis“ pasitelkdamas audiogidą ir įvairius stebėjimo įrankius paragins atitraukti mintis nuo kasdienių rūpesčių, šviežiu žvilgsniu ir kiek kitokiu kampu pamatyti supantį pasaulį, kitus žmones, istoriją menančią architektūrą, gamtą ir miestą.

Kuo svarbus žmogui gebėjimas stebėti? Į šį klausimą atsakyti bando Vilniaus universiteto Kultūros centro suburta menininkų komanda: režisierė, dramaturgė Saulė Norkutė, scenografė Šarūnė Pečiukonytė ir šiuolaikinės muzikos kompozitorius, garso dizaineris Johanes `Mo‘ong` Santoso Pribadi (Indonezija). Pasak šios praktikos kūrėjų, stebėjimas – tai atsitraukimas, o ne veikimas. Stebėjimo, kaip vieno iš tyrimo metodų, negalima kvestionuoti, jį reikia praktikuoti – tada ateina visi reikiami atsakymai. Stebėti aplinką – tai matyti daugybę skirtingų laiko krypčių, eigų, priešistorių, veikiančių gyvų organizmų bei kitų elementų. Režisierė S. Norkutė sako, kad „mąstymo procesams reikia „lėto laiko“, tad šis pradžiamokslis  taps galimybe neskubant stebėti, apsvarstyti erdvę, savo santykį su ja, aplinka ir įsigilinti į savo stebėjimo praktiką arba ją pradėti.“ 

Kūrybinė komanda

,,Stebėjimo praktikos pradžiamokslio'' kūrybinė komanda: Saulė Norkutė, Šarūnė Pečiukonytė ir Johanes `Mo‘ong` Santoso Pribadi

Šios unikalios praktikos kūrėjai, tai menininkės iš Lietuvos - režisierė Saulė Norkutė bei scenografė Šarūnė Pečiukonytė ir šiuolaikinės muzikos kompozitorius Johanes `Mo‘ong` Santoso Pribadi iš Indonezijos. 

VU Kultūros centro ir Saulės Norkutės bendradarbiavimas užsimezgė pačiame pandemijos įkarštyje 2021 metų pradžioje. Pirmasis bendras projektas - vaizduotės treniruotės „Belaukiant saloje“ kvietė VU bendruomenės narius, karantino metu užstrigusius jau taip pabodusioje izoliacijoje kitaip pažvelgti į kasdienybę, ją patyrinėti be išankstinių nuostatų, pastebėti netikėtų, įprastai nepastebimų ir vaizduotę aktyvuojančių kasdienio gyvenimo detalių. Šis projektas susilaukė daug palaikymo, o ir vis nesibaigianti pandemija paskatino toliau ieškoti būdų įtraukiančiam, mąstymą ir vaizduotę lavinančiam kultūriniam laisvalaikiui. Iš to per vasarą išsivystė ir „Stebėjimo praktikos pradžiamokslis“.

S. Norkutė ir Š. Pečiukonytė, jau ilgus metus kartu įvietintą teatrą kuriančios menininkės, „Stebėjimo praktikos pradžiamokslyje“ siekia nagrinėti kokiomis kryptimis keliauja žmogaus vaizduotė. Metodikos tikslas - kartu su dalyviais pasivaikščioti po teritoriją ir parodyti, kad visur aplinkoje slepiasi daugybė nuostabių dalykų, tereikia teisingai nukreipti žvilgsnį ir skirti tam laiko. „Stebintis žmogus nustoja galvoti apie save ir pradeda daugiau matyti, kas vyksta su juo, aplink jį" paaiškina kūrėja S. Norkutė. „Praktika yra sukurta remiantis subtilumu, neperspaudžiant bei žaidžiant užuominomis, o ne ryškiais potėpiais, todėl ir reikia akylo klausymo, stebėjimo."

Kompozitorius, garso dizaineris ir instrumentų gamintojas Johanes `Mo‘ong` Santoso Pribadi, daug dirbantis tarpdisciplininio meno srityje, prisidėti prie šio projekto buvo pakviestas ir įkvėptas S. Norkutės. „Didžiausias įkvėpimas stebėjimo praktikos muzikai ir garsams buvo atmosferiškumas, Vilniaus universiteto pastatų istoriškumas bei Saulės sukurtas pradžiamokslio naratyvas" pasakoja garso takelio kūrėjas. Johanes `Mo‘ong` stebėjimo praktikos muzika papildo estetinius išgyvenimus, patiriamus atidžiai ir lėtai stebint aplinką. Ji tam tikra prasme izoliuoja stebėtoją nuo išorinio pasaulio bei kasdienių jo rūpesčių.

VU Kultūros centras kviečia visus Vilniaus miesto gyventojus bei svečius nuo 14 metų tapti šios metodikos praktikantais ir žengti pirmuosius žingsnius į atidesnį ir visavertiškesnį stebėjimą, ugdyti šį sąmoningumo įprotį ir taikyti jį kasdien.

Praktikų vieta: Vilniaus universitete, M. K. Čiurlionio g. 21/27 kiemų teritorijoje. Įėjimas iš M. K. Čiurlionio g. 21.  

Laikas: 2021 m. rugsėjo–spalio mėn., antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais. Praktikų tvarkaraštį rasite ČIA.

Bilietus platina TIKETA. 

„Stebėjimo praktikos pradžiamokslio“ naujienas sekti taip pat galime ir Facebook renginyje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos