Sidebar

Artėjant Europos dienai – gegužės 9-ajai, Vilniaus universiteto (VU) meno kolektyvų ir jų meno vadovų narių iniciatyva, prie kurios prisidėjo ir VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius, surengtas specialus nuotolinis pasirodymas. VU pučiamųjų orkestras „Oktava“ (meno vadovas Albinas Kučinskas) ir folkloro ansamblis „Ratilio“, vadovaujamas Mildos Ričkutės, atliko Europos Sąjungos himną, su Europos diena sveikindami ir Europos universitetų aljanso „Arqus“ partnerius.

Sveikinimas prasideda tradicinio, pučiamojo lietuvių liaudies muzikos instrumento – daudyčių – garsais. Girdėti Europos Sąjungos himno šaukiniai, atliekami folkloro ansamblio „Ratilio“ narių.

Vėliau skamba VU pučiamųjų orkestro „Oktava“ ir vargonininko dr. V. Pinkevičiaus atliekamas Europos Sąjungos himnas. Tai pirmas kartas VU, kai į tokį nuotolinį pasirodymą susijungė pučiamųjų orkestras, folkloro ansamblis ir vargonininkas dr. V. Pinkevičius.

VU pučiamųjų orkestro „Oktava“ nariai paskutinį kartą gyvose repeticijose buvo susitikę dar 2020 m. lapkritį. Orkestro meno vadovas A. Kučinskas sako, kad tai jų nesustabdė: „Nors orkestras jau daugiau kaip pusę metų nerepetuoja ir nesusitinka gyvose repeticijose, tačiau, norėdami pasveikinti „Arqus“ aljanso partnerius Europos dienos proga, per kiek daugiau nei savaitę susiorganizavome įrašyti šį jungtinį pasirodymą, kurio vaizdai ir garsai keliauja iš skirtingų studentų namų kampelių, bemaž iš visos Lietuvos. Studentų noras ir entuziazmas tik dar kartą parodo muzikavimo svarbą studento gyvenime.“

Meno vadovas Albinas Kučinskas 1 small

VU kolektyvai ir jų meno vadovai tikisi, kad šis sveikinimas dar labiau suartins tarpusavio bendradarbiavimo siekiančio Europos universitetų aljanso „Arqus“ narius ir leis Europos dieną paminėti kaip vienai didelei bendruomenei.

Apie VU meno kolektyvų virtualius nuotolinius pasirodymus daugelis žino iš anksčiau – pastaraisiais metais tokie pasirodymai tapo muzikuojančių studentų varomąja jėga. Vos prasidėjus pandemijai, dar 2020 m. pavasarį, VU folkloro ansamblis „Ratilio“ socialiniuose tinkluose sužibėjo atlikdamas lietuvių liaudies dainą „Uoj ūžkit ūžkit“. VU pučiamųjų orkestras „Oktava“ Lietuvą nustebino savo edukaciniu ir linksmu muzikiniu numeriu „Oktarantinas“, kuriuo dėkojo Lietuvos medikams, kovojantiems su COVID-19 pandemija. Dr. V. Pinkevičius aktyviai plėtoja savo YouTube kanalą „Secrets of Organ Playing“ ir visuomet noriai prisideda prie įvairiausių VU meno kolektyvų pasirodymų.

 

Europos universitetų aljansui „Arqus“ priklauso septyni universitetai – Bergeno, Granados, Graco, Leipcigo, Liono, Paduvos ir Vilniaus. Tai daug metų išsamius mokslinius tyrimus atliekantys universitetai, turintys didelę patirtį vykdant bendrus projektus įvairiose srityse ir tarptautinių institucijų statusą.

Aljanso „Arqus“ tikslas – pasinaudoti gausia universitetų narių patirtimi plėtojant bendradarbiavimą, kad būtų tvirtai integruotos aljanso narių vykdomos politikos ir veiksmų planai, siekiant stiprinti švietimą tarp aktyviai šioje veikloje dalyvaujančių Europos ir pasaulio piliečių, galinčių ir norinčių prisidėti kuriant daugiakultūrę, daugiakalbę ir įtraukią Europą, kuri būtų atvira pasauliui, didinti ir tobulinti universitetų partnerių bendrus mokslinių tyrimų pajėgumus ir geriau reaguoti į didžiuosius XXI a. visuomenės iššūkius Europoje ir už jos ribų.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos