Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) choras „Pro musica“ (vad. Rasa Gelgotienė) dalyvavo virtualiame chorų koncerte, organizuojamame JAV Silicio slėnio choro „Schola Cantorum“ vadovo Buddy Jameso. Virtualus renginys gruodžio 27 d. buvo transliuojamas ir pasiekiamas YouTube platformoje.

Pandemijos akivaizdoje projektas „Schola Around the World“ virtualiai sujungs JAV Silicio slėnio chorą „Schola Cantorum“ su kitais chorais visame pasaulyje. Šiuo projektu siekiama patyrinėti įvairių šalių išskirtinę muziką, kultūrą ir kalėdinio laikotarpio švenčių tradicijas. Koncerto pabaigoje visi projekte dalyvaujantys chorai bei organizatoriai susiburs į didelį virtualų kolektyvą ir atliks pasaulyje puikiai atpažįstamą giesmę, be kurios neįsivaizduojamos Kalėdos – Franzo Gruberio „Silent Night“ (orig. vok. „Stille Nacht“, liet. „Tyli naktis“).

Viso koncerte dalyvaujantys chorai kartu su Silicio slėnio choru „Schola Cantorum“ giedos savo šalių tradicines Kalėdų, Chanukos, Naujųjų metų giesmes. VU chorų meno vadovė ir dirigentė R. Gelgotienė sakosi pasirinkusi atlikti vieną iš Juozo Naujalio kalėdinių giesmių „Sveikas, Jėzau gimusis“.

Viena iš virtualaus renginio dalių bus rubrika apie didžiųjų žiemos švenčių tradicijas bei kultūrą – visi dalyvaujantys chorai pristatys savo šalies švenčių papročius trumpuose filmukuose, tad žiūrovai ir klausytojai turės progą patyrinėti skirtingas pasaulio kultūras ne tik muzikiniu aspektu.

Projekto „Schola Around the World“ sumanytojas B. Jamesas – Silicio slėnio choro meno vadovas ir chorinės muzikos profesorius Kalifornijos valstijos universitete. 2007 m. jis su San Francisko universiteto choru svečiavosi Lietuvoje, kur kartu su „Pro musica“ parengė amerikietiškos chorinės muzikos programą. Vėliau pagal tą patį mainų projektą ir „Pro musica“ svečiavosi San Franciske, kur meno vadovė R. Gelgotiene su miesto universiteto choru parengė lietuviškos chorinės muzikos programą ir atliko W. A. Mozarto „Requiem“.

Prie VU chorų pasirodymo prisijungs ir VU vargonininkas dr. Vidas Pinkevičius – aktyvus vargonų muzikos propaguotojas, vargonavimo paslapčių tinklaraščio, tinklalaidės ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjas, VU vargonų studijos „Unda Maris“ meno vadovas.

Šiame globaliame koncerte dalyvaus 6 žemynams bei šalims atstovaujantys chorai: „Schola Cantorum“ iš Silicio slėnio JAV, „Schola Cantorum Akto“ iš Kongo Demokratinės Resupublikos, „Coro Normalista de Puebla“ iš Meksikos, VU mišrus choras „Pro musica“ iš Lietuvos, „Asan Civic Choir“ iš Pietų Korėjos ir „Coral Cantares“ iš Brazilijos. Klausytojų laukia puikūs, šventiški muzikos bei kultūrų mainai – tikra dovana VU bendruomenei.

Virtualaus koncerto įrašas: 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos