Sidebar

„Norėdamos kad šis koncertas būtų ypatingas, visos nusprendėme pagroti solo. Manome, kad klausytojams turėtų būti įdomu išgirsti kiekvieno instrumento tembrus ir unikalų skambesį. Siekdamos, kad koncertas būtų turiningas ir kontrastingas bei norėdamos supažindinti klausytojus su įvairių muzikos stilių įmantrumu ir specifika, parinkome įvairių stilių programą,” - sako vargonininkė Fausta Vilija Raščiutė.

Šeštadienį, spalio 12 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje Baroko ir Romantizmo muzikos mylėtojai yra kviečiami į koncertą „Vargonų, fleitos ir violončelės dialogai”, kuriame muzikuos vargonininkė F.V. Raščiutė, fleitininkė Meda Petkauskaitė ir violončelininkė Žana Miniotaitė.

Koncerto programoje skambės Johanno Sebastiano Bacho partita „Christe, der du bist der helle Tag“, J.S. Bacho Siuita violončelei solo Nr. 3 C-dur, Carlo Philippo Emanuelio Bacho Sonata fleitai solo a-moll, Johanneso Brahmso choralas vargonams „Herzlich tut mich verlangen“, J.S. Bacho Sonata fleitai e-moll, J.S. Bacho choralas „Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ“, Carlo Alfredo Piatti Kaprisas violončelei solo Nr. 7 ir Theodoro Dubois „Grand Choeur“.

Vargonininkė Fausta Vilija Raščiutė gimė 1989 m. Savo pažintį su muzika pradėjo būdama 6 metų, mokydamasi groti smuiku (Vilniaus Algirdo muzikos mokykla, Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykla). Toliau smuiko studijas tęsė įstojusi į Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatoriją (dėst. V. Klovaitė). Taip pat grojo fortepijonu (dėst. S. Lapėnaitė). Jau mokydamasi J. Tallat-Kelpšos konservatorijoje susidomėjo vargonais ir pradėjo lankyti vargonų pamokas pas prof. Virginiją Survilaitę. Baigusi J.Tallat-Kelpšos konservatoriją, 2010 m. įstojo į LMTA, prof. Virginijos Survilaitės vargonų klasę. Taip pat mokėsi groti klavesinu  (Doc. G. Kviklio klasė). 2014 m. stažavosi pagal Erasmus mainų programą Sardinijoje (Kaljaris) prof. Angelo Castaldo vargonų klasėje. 2016 m. baigė LMTA vargonų magistro studijas.

Studijuodama Lietuvoje yra dalyvavusi daugelyje meistriškumo kursų, (dėst. Theo Jellema, Angelo Castaldo, Ulrike Theresia Wegele, Larisa Bulava, Josef Serafin, Hannfried Lucke, Lepoldas Digrys ir kt.). 2013 m. dalyvavo dėst. Matthias Havinga meistriškumo kursuose, kurie vyko Olandijoje, Amsterdame (ORGELPARK). Taip pat koncertavo kaip solistė ir su daugeliu muzikos atlikėjų.

Baigusi studijas LMTA, vargonininkė nuolatos tobulinasi žymių profesorių vedamuose vargonų meistriškumo kursuose, taip pat lankosi įvairiuose muzikos interpretacijos seminaruose bei koncertuose. Daug koncertuoja kaip solistė ir kamerinių ansamblių dalyvė, Lietuvoje ir užsienyje. Vargonininkė atlieka įvairių stilių muziką, ypatingai domisi barokinės muzikos interpretacija. 2019 m. ji surengė savo koncertų ciklą ,,Pašnekesiai su J. S Bachu‘‘, skirtą J. S. Bachui paminėti.

Atlikėja yra kviečiama dalyvauti tarptautiniuose vargonų muzikos festivaliuose. Taip pat dainuoja vargonininkų vokaliniame ansamblyje, su kuriuo koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje. Su šiuo ansambliu dalyvavo kantatų projekte Dresdene. ( Kantatenprojekt der Hochschule fur Kirchenmusik Dresden). F.V. Raščiutė vargonuoja įvairiose Lietuvos bažnyčiose, bei turi fortepijono ir vargonų mokinių.

Meda Petkauskaitė, gimusi Kaune 1993 m., fleita pradėjo groti būdama devynerių. Mokėsi J. Naujalio muzikos gimnazijoje, kurią baigė 2012 m. mokytojos Aušros Lukoševičiūtės klasėje.  Tais pačiais metais įstojo į Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademiją. 2015 m. pagal Erasmus mainų programą studijavo Milano G. Verdi konservatorijoje (Italija). Bakalauro studijas baigė 2016 m., o magistro – 2019 m. profesoriaus Valentino Gelgoto klasėje.

Kaip solistė yra grojusi su Lietuvos kameriniu, Kauno miesto simfoniniu orkestru bei LR VRM pučiamųjų orkestru. 2015/2016 metų sezonui buvo pakviesta užimti piccolo fleitos vietą Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre. M. Petkauskaitė dalyvavo daugelyje meistriškumo kursų: William Bennett (Londono Karališkoji muzikos akademija), Ilze Urbane (Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras), Rune Most (Odensės simfoninis orkestras) ir kt. 2012 m. Paryžiuje dalyvavo IV Prancūzų fleitininkų konvencijoje, kur galėjo gyvai išgirsti fleitininkus, tokius kaip James Galway, Emmanuel Pahud, Denis Bouriakov.

Petkauskaitė yra nacionalinių bei tarptautinių konkursų laureatė: 2010 m. „Gradus ad Parnassum“ (I vieta, Lietuva) ir Karla Štrala (II vieta, Latvija), 2011 m. IX Lenkijos fleitų festivalis (III vieta), 2018 m. – II vieta „Su muzika per Europą“ ir kt. 2010 m. pasirodė tarptautiniame festivalyje „Kaunas 2010“, o  2018 m. III tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje-konkurse „Šimtmečio muzika“.

Kaip kamerinės muzikos atlikėja, 2014 m. yra laimėjusi I vietą ir specialųjį Lietuvos kompozitorių sąjungos prizą XIV Lietuvos kompozitorių kamerinės muzikos atlikimo konkurse, o 2015 m. festivalyje „Harmos classical“ (Portugalija) trio ansamblio sudėtyje atstovavo Lietuvą. 2018 m. VI tarptautiniame kamerinių ansamblių konkurse „Muzikinė akvarelė“ su skirtingomis ansamblių sudėtimis užėmė Grand Prix ir II  vietas.

Violončelininkė Žana Miniotaitė - solinės, kamerinės ir orkestrinės muzikos atlikėja, tarptautinių konkursų laureatė. Įvairių epochų apimantis Žanos repertuaras, domėjimasis barokine bei šiuolaikine muzika ir savotiškos raiškos paieška liudija apie platų atlikėjos akiratį ir ryškų atlikimo individualumą, o jos atliekama muzika yra skambejusi įvairiuose Rusijos, Ukrainos ir Europos sąjungos miestuose. Taip pat, gyvendama Maskvoje, Žana reguliariai grodavo  Lietuvos Respublikos ambasados renginiuose.

Dar besimokydama, Žana, kaip solistė dalyvavo muzikos festivaliuose Maskvoje, Sankt Peterburge, Kaliningrade, Vilniuje (Tarp jų festivalis „Sugrižimai“ Vilniuje, Tanejevo festivalis Vladimire ir kiti), 

Žana Miniotaitė gimė 1987 m. Rusijoje muzikantų šeimoje. Pradėjo mokytis muzikos, būdama tik 2 metų amžiaus, o po metų jau pradėjo dalyvauti koncertuose. Iš pradžių Žana mokėsi groti smuiku su savo mama, smuikininke Svetlana Miniotas, o vėliau pradėjo groti fortepijonu muzikos mokykloje.

1996 metais Žana su šeima persikraustė į Lietuvą, jos tėčio, kompozitoriaus Viktoro Minioto tėvynę. Čia, Lietuvoje, Žana pirmą kartą paėmė į rankas violončelę, mokytojos T. Kuc klasėje, būdama jau dešimties metų amžiaus. 2001 metais Žana įstojo į Nacionalinę M.K. Čiurlionio menų mokyklą, o 2005 išvyko studijuoti į Maskvos akademinį muzikos koledžą į garsiosios N.N. Šahovskajos dukters, doc. O.B. Galočkilos klasę.

Šiuo metu Žana yra baigusi Maskvos valstybinę P. Čaikovskio konservatoriją, kur ji studijavo garsaus violončelininko Boriso Andrianovo klasėje. Taip pat Žana mokėsi kitų garsiųjų muzikantų kamerinio ansamblio ir kvarteto klasėse. Tarp jų: A. Rudin, A. Korčiagin, O. Bugaev.

Žana dalyvavo įvairiuose tarptautiniuose konkursuose Prancūzijoje, Austrijoje, Lietuvoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Armėnijoje kur pristatinėjo Lietuvos vardą, yra kelių tarptautinių konkursų laureatė, įskaitant Marjos Yudinos tarptautinį kamerinių ansamblių konkursą Sankt Peterburge, tarptautinį styginių instrumentų konkursą „Simfononės atostogos“ Maskvoje ir tarptautinį kamerinių ansamblių konkursą "Muzika be sienų" Druskininkuose.

Taip pat Žana yra daugelio meistriškumo kursų dalyvė (D. Geringas, J. Sollima, A. Rudin, N. Šachovskaja, M. Leskovar, U. Clerici, A. Bonduryansky, D. Šapovalov, E. Testelec, Xavier Philips, Laczlo Fenyo, Nicholas Jones, Christian Frattima ir kt.).

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt

Įėjimas nemokamas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos