Sidebar

2019-11-13 20:00
2019-11-13 21:30

VU Kultūros centras kviečia visus VU bendruomenės narius pasinerti į folkloro meną ir drauge mokytis kalendorinių švenčių sutartinių, lapkričio 13 d. ir gruodžio 2 d. 18.00 val. VU Didžiojoje auloje (M.K.Čiurlionio g. 21).


Mokysimės žiemos, pavasario, vasaros ir rudens kalendorinių švenčių sutartinių, kurias galima ne tik giedoti, bet akcentuojant apeiginę, maginę paskirtį, jas įprasminti, pasitelkiant choreografinį folklorą.
Viliamės, kad šokamosiomis sutartinėmis susidomės ne tik akademinis jaunimas, bet ir kiti VU darbuotojai, besidomintys senosiomis mūsų tautos tradicijomis ir norintys išsaugoti savo etninę savastį. Mokytis padės VU folkloro ansamblio „Ratilio“ nariai ir meno vadovė Milda Ričkutė.


Sutartinės – itin archajiški polifoniniai lietuvių liaudies kūriniai. Tai rodo ir tekstai, ir choreografija, ir muzikinės ypatybės. Nežiūrint sutartinių archajiškumo (o galbūt kaip tik dėl to) stebina jų tobulumas, užbaigta forma, daugiabalsumo tipų įvairovė. Jose nepaprastai įdomiai į vieną visumą susipina muzika, žodis ir judesys. Muzikinis išraiškingumas, savitas ritmas su dažnomis sinkopėmis, kerinti monotonija veda ir atlikėją, ir klausytoją į magišką pasaulį, kone meditacinę būseną.
Ypač paveikios šokamosios sutartinės: saikingi, dažnai iškilmingi šokio judesiai – vaikščiojimas ratu, kryžmiškai arba vienos poros priešais kitą, pasišlubčiojant, patrepsint – (visa tai taip pat rodo seną sutartinių kilmę) – žiūrovą veikia užburiančiai. Šiuolaikinis žmogus giliai jaučia sutartinių jėgą, jų apeiginę prasmę.
Sutartinės, atsiradusios priešistoriniais laikais lietuvių liaudies apyvartoje, greičiausiai, ritualinėse apeigose, tačiau randančios kelią ir į šiuolaikinio žmogaus širdį, yra įtrauktos į Reprezentacinį pasaulio Nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Kalendorinių švenčių sutartinės FB post

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos