Sidebar

2024-04-27 18:00
2024-04-27 19:00

Balandžio 27 d. 18 val. vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į virtuozo iš Lenkijos Michalo Szostako koncertą „Pavasarinės vargonų improvizacijos“, kuris įvyks Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčioje. Šio vakaro programa muzikos gurmanus maloniai nustebins – klausytojai išgirs ne tik žanro klasika tapusius J. S. Bacho, D. Buxtehudės ir L. J. A. Lefébure-Wély vargonų kūrinius, bet ir garsiuosius L. van Bethoveno bei A. Vivaldi transkripcijų opusus. Taip pat maestro Szostakas visus pradžiugins net keturiomis skirtingų charakterių improvizacijomis: Itališko koncerto, Andante cantabile, prancūziškos maldos bei L. van Bethoveno „Odės džiaugsmui“ tema.

Michal_Szostak_asmeninio_archyvo_nuotraukos_.jpgAnot vargonininko M. Szostako, jo širdžiai mieliausios yra improvizacijos, nes jos leidžia išbandyti instrumento galimybes ir suteikia gyvą kontaktą su publika. „Aš jaučiu ryšį su klausytojais per tai, kaip jie reaguoja į muziką. Žodžiais net sunku apibūdinti, nes tai yra metafiziniai klausimai, – pasakojo menininkas. – Improvizacija yra geras būdas sužinoti apie instrumentą. Jo savybes ir stipriąsias bei silpnąsias puses. Pats instrumentas yra puikus įkvėpimo šaltinis improvizatoriui.“

Michalas Szostakas – žymus lenkų vargonininkas, kuris savo muzikinę kelionę pradėjo būdamas 17 metų Varšuvoje, Lenkijoje. Baigęs Jozefo Elsnerio viešąją muzikos mokyklą ir Fryderyko Šopeno muzikos universitetą, jis mokėsi pas tokius žinomus muzikus kaip dr. Romanas Szlauzys ir prof. Marian Sawa. Meilė muzikai paskatino jį tęsti vargonų atlikimo ir improvizacijos studijas Milane, Italijoje. 

Szostakas įgijo ne tik formalųjį išsilavinimą, bet ir dalyvavo meistriškumo kursuose, kuriuos vedė žymūs vargonų muzikos ir liturginės muzikos specialistai. Jo daktaro disertacija „Vargonai, kaip improvizacijos meno ir atlikimo praktikos įkvėpimo šaltinis“ yra jo mokslinio požiūrio į instrumentą pavyzdys. 

Kaip tarptautinis koncertuojantis vargonininkas, Szostakas sužavėjo publiką visoje Europoje, Šiaurės Amerikoje, Pietų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje. Jis yra ne tik atlikėjas, bet ir atsidavęs pedagogas, visame pasaulyje vedantis vargonų improvizacijos ir vargonų literatūros interpretavimo seminarus. 

Michal_Szostak_asmeninio_archyvo_nuotraukos.jpgJo indėlis šioje srityje neapsiriboja vien veikla ir išsilavinimu. Szostakas taip pat publikuoja straipsnius prestižiniuose vargonų žurnaluose. Be to, jis yra prestižinių organizacijų, tokių kaip Karališkasis vargonininkų koledžas ir Amerikos vargonininkų gildija, narys. 

Be muzikinių užsiėmimų, Szostakas taip pat studijavo vadybą ir rinkodarą. Vėliau savo įgytą patirtį panaudojo dėstydamas įvairiuose universitetuose. Kaip Jan Drzewoski fondo įkūrėjas ir prezidentas, Szostakas ir toliau remia su vargonais susijusias iniciatyvas, dar labiau sustiprindamas savo įsipareigojimą šiai meno formai. 

 

Daugiau informacijos: www.michalszostak.org

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: https://www.organduo.lt/lt


PROGRAMA

 

D. Buxtehudė (1637–1707),

Preliudas, fuga ir Ciaccona C-dur, BuxWV 137

 

Improvizacija,

Itališkas koncertas: Allegro-Adagio-Allegro

 

Antonio Vivaldi (1678-1741),

Styginių koncertas E-dur op. 8 No 1 ("Pavasaris" iš "Keturi metų laikai"), RV 269, Allegro-Largo-Danza Pastorale

 

Improvizacija: Andante cantabile

 

J.S. Bachas (1685–1750),

Fantasia G-dur, BWV 572 (Pièce d'Orgue)

 

L. van Bethovenas (1770-1827),

Simfonija c-moll, op. 65, No 5, Allegro con brio

 

Improvizacija: Malda

 

L.J.A. Lefébure-Wély (1817-1869),

Sortie in Es-dur, L'Organiste moderne 11/1

 

Improvizacija: Variacijos pagal L. van Beethoveno “Odę džiaugsmui”

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos