Sidebar

2024-03-23 18:00
2024-03-23 19:00

Kovo 21 dieną muzikos pasaulis švenčia 339-ąjį Johanno Sebastiano Bacho (1685-1750) gimtadienį. Šių metų pirmojo Muzikos valandos koncerto koncepcija skiriasi nuo visų ankstesnių metų Bacho gimtadienio koncertų. Nors Bacho sūnūs visą laiką bandė įtikinti amžininkus, kad jų tėvo muzikos niekas nemokė, tačiau net ir tokiam genijui, vargu ar būtų pavykę pasiekti tokių aukštumų be kitų meistrų įtakos. Todėl šiame koncerte Vilniaus universiteto (VU) vargonininkai Vidas ir Aušra Pinkevičiai klausytojus supažindins su kompozitoriais, iš kurių Bachas mokėsi, bei kompozitoriais, kurie buvo įtakoti didžiojo muzikos meistro.

Koncerto pradžioje skambės vieno gabiausių Bacho mokinių Johanno Ludwigo Krebso (1713-1780) preliudas ir fuga C-dur. Kaip pasakojo dr. Vidas Pinkevičius, šiame preliude girdisi šiaurės Vokietijos vargonų muzikai būdingi virtuoziški pazažai, sudėtinga pedalų partija, fugai pasirinkta greita ir energinga žigos tema. Visi šie bruožai buvo būdingi ir Bacho kūrybai. Todėl šis kūrinys neabejotinai rodo tiesioginį mokinio ir mokytojo ryšį.

Toliau programoje skambės Dietericho Buxtehudės (1637-1707) pasakalija d-moll. Žymusis šiaurės Vokietijos Liubeko miesto Marijos bažnyčios vargonininkas tikrai paliko ryškų įspaudą Bacho kūryboje. Jaunystėje Bachas pėsčiomis nuėjo iki Liubeko 450 km, kad susipažintų su Buxtehudės kūryba. Garsioji Bacho pasakalija c-moll rodo neabejotiną šių kompozitorių sąsają.  

Viena iš ankstyvųjų įtakų Bacho gyvenime buvo Johanas Pachelbelis (1653-1706). Su jo kūryba maestro susipažino gyvendamas savo vyresniojo brolio Johanno Christopho Bacho namuose Ohrdrufe. Slapčiomis nuo brolio, mėnulio šviesoje, jaunasis Bachas kopijavo natų rinkinį, kuriame šalia Frobergerio, Fischerio, Kerlo, Buxtehudės, Bruhnso, Böhmo, buvo ir Pachelbelio kūriniai. Koncerte skambės garsusis kanonas D-dur, skirtas trims smuikams ir basso continuo, atliekamas vargonų dueto.

Bachas buvo meistriškai įvaldęs ornamentuoto choralinio preliudo žanrą, visi besidomintys jo muzika tikrai yra girdėję nuostabaus grožio ornamentuotus choralinius preliudus iš “Vargonų knygelės” ar Leipcigo choralų rinkinių. Georgo Böhmo (1661-1733) choralinis preliudas “Vater unser im Himmelreich” (liuteroniškasis “Tėve mūsų” variantas) neabejotinai padarė įtaką Bachui. Kaip sakė dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, šis choralas yra tikras šiaurės Vokietijos baroko perlas. 

Na ir žinoma negalime pamiršti talentingųjų Bacho sūnų. Tikriausiai jiems buvo nelengva varžytis su genialiuoju tėvu, tačiau jie ne tik mokėsi iš senojo stiliaus, bet ir įnešė į savo muziką ir naujų vėjų. Programoje skambės Carlo Philippo Emanuelio Bacho (1714-1778) galantiškojo stiliaus sonata F-dur, dedikuota Prūsijos princesei Annai Amalijai, kuri, nors ir nemokėdama groti kojomis, turėjo puikius vargonus su pedalais, kurie išliko iki šių dienų ir yra seniausi vargonai Berlyne. 

Wilhelmas Friedemannas Bachas (1710-1784) buvo vyriausiasis Bacho sūnus. Koncerte išgirsime tris fugas manualams. Nors pedalų partijos jose ir nėra, tačiau visos polifoninės vingrybės yra skirtos virtuoziškai rankų partijai. Beje, šis sūnus išvaistė tėvo palikimą, todėl trečdalis J.S.Bacho kūrinių galėjo pradingti metų bėgyje. 

Na ir kaipgi gimtadienio koncertas be paties solenizanto? Pabaigoje nuskambės garsusis Brandenburgo koncertas Nr. 6 vargonų duetui, kurį V.Pinkevičius aranžavo vargonų duetui. 

Nuostabios, džiaugsmingos muzikos garsai užpildys VU Šv. Jonų bažnyčios skliautus ir pakylės iki dangaus.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: https://www.organduo.lt/lt


PROGRAMA

 

Johann Ludwig Krebs (1713-1780) Preliudas ir fuga C-dur, Krebs-WV 400, atl. V. Pinkevičius

 

Dieterich Buxtehude (1637-1707) Pasakalija d-moll, BuxWV 161, atl. A. Motūzaitė-Pinkevičienė

 

Johann Pachelbel (1653-1706) Kanonas D-dur trims smuikams ir basso continuo, P. 37, atl.  A. ir V. Pinkevičiai

 

Georg Böhm (1661-1733) Choralinis preliudas “Vater unser im Himmelreich”, IGB 24,

atl. A. Motūzaitė-Pinkevičienė

 

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1778) Sonata F-dur: Allegro-Largo-Allegretto, Wq 70,3, atl. V. Pinkevičius

 

Wilhelm Friedemann Bach (1710-1784) Trys fugos:

C-dur, c-moll, D-dur, F. 31, atl. A. Motūzaitė-Pinkevičienė

 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Brandenburgo koncertas Nr. 6 B-dur, BWV 1051

Allegro-Adagio ma non tanto-Allegro

V. Pinkevičiaus transkripcija vargonų duetui, 

atl. A. Motūzaitė-Pinkevičienė ir V. Pinkevičius

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos