Sidebar

didziausi vargonai 1Įvairiose šalyse vargonai vystėsi skirtingai. Tam turėjo įtakos vietinės vargonavimo tradicijos, vyraujanti religija bei kaimyninių šalių tendencijos. Vargonų repertuaro raida yra neatskiriama nuo pačio instrumento vystymosi tendencijų, kurios kiekviename regione yra unikalios. 

Šių laikų vargonų konstrukcija yra labai įdomi. Vargonai turi ir manualinę ir pedalinę klaviatūras. Labai dažnai didesniuosiuose instrumentuose yra trys ar daugiau manualinių klaviatūrų. Norint, kad atsirastų garsas reikia ištraukti norimo registro traukę, kuri savo ruožtu viršuje esančioje oro dėžėje atidaro sklendę, leidžiančią orui patekti į to registro vamzdžių eilę. Bet tada vargonai dar neskamba.

didziausi vargonai 2Vargonininkui paspaudus klavišą, mechaninių svirtelių ar elektrinių laidų pagalba atsidaro oro dėžėje po vamzdžiu esantis klapanas, kuris leidžia orui pakliūti į vamzdį. Taip atsiranda garsas, kuris tęsiasi tol, kol klavišas yra atleidžiamas. Viena vamzdžių eilė, iš kurios kiekvienas vamzdis tenka kiekvienam klavišui yra vadinama registru. Dideliuose vargonuose gali būti 100 ar daugiau registrų. Turint omenyje, kad vienam registrui gali tekti ir kelios vamzdžių eilės, skambančios tuo pačiu metu, vamzdžių skaičius gali siekti net kelis tūkstančius. Mažiausias vamzdis gali būti vos kelių centimetrų, o didžiausias – net apie 20 metrų aukščio.

Didžiausi pasaulyje vargonai yra JAV, Atlantic City Convention Hall. Apačioje matome Diapason 32‘ vamzdžius iš šių vargonų. Atkreipkite dėmesį, kokio dydžio yra žmogus, palyginti su vamzdžiais. Tokie vamzdžiai reikalauja didžiulio oro spaudimo.

didziausi vargonai 3didziausi vargonai 4

Nuotraukoje viršuje dešinėje matosi šių vargonų griežykla. Instrumentas turi 33114 vamzdžių, septynis (!) manualus, 1235 registrų mygtukus ir net dešimt 32‘ registrų. Bet rekordai tuo dar nesibaigia: vieno iš dviejų pasaulyje esančių 64‘ registrų, Diaphone-Dulzian, didžiausias vamzdis yra 19.7 m aukščio, sveria 1,675 kg ir skleidžia 8 Hz vibracijas. Šio vamzdžio garsas primena virš pastato kybančio sraigtasparnio garsą.Šie vargonai turi ir patį garsiausią pasaulyje registrą – 16‘ Ophicleide, kurio garsas, kaip sakoma, net šešis kartus viršija traukinio švilpuko skleidžiamą garsą. Taigi, kai kurie vargonai išauga iki monstriškų dimensijų. Tačiau reikia pabrėžti, kad klaidinga būtų manyti, jog vargonų kokybė priklauso nuo jų dydžio.

didziausi vargonai 5

 

 

 

 

 

Tačiau vargonų vamzdžiai gali būti ir labai maži. Kairėje  vienas mažiausių VU šv. Jonų bažnyčios vargonų vamzdžių.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos