Sidebar

Per ilgą daugiau kaip 2000 metų muzikos instrumentų vystymosi istoriją vienas instrumentas niekada nenustoja kelti klausytojų susižavėjimo. Tai – vamzdiniai vargonai. Iš visų modernių instrumentų, vargonų istorija yra seniausia, o jų išlikęs repertuaras plačiausias, siekiantis beveik septynis šimtmečius.

Apie vargonus rašoma: „išmintingas, vienišas ir paslaptingas... Išmintingas, nes yra „sugėręs“ tūkstantmečių kultūrą. Vienišas, nes jo nėra su kuo palyginti. Paslaptingas, nes jo negalima pamatyti. Jį galima tik girdėti – ir štai tada jis atsiskleidžia.“ Žymus septynioliktojo amžiaus vokiečių mokslininkas ir muzikas Anthanasius Kircheris vargonus regėjo kaip Kosminės Harmonijos atspindį.

Musurgia Universalis

 

Viršuje matosi pasaulio vargonai iš Athanasius Kircherio Musurgia Universalis, Roma 1650. Iš abiejų klaviatūros pusių galima pastebėti po tris registrų rankenėles. Šie šeši registrai simbolizuoja šešias dienas per kurias buvo sukurtas pasaulis. W.A. Mozarto pavadintas „Muzikos instrumentų karaliumi“, vargonai yra labai senas instrumentas, kurio istorija siekia net antikos laikus. Pirmasis istorinis vardas siejamas su vargonų atsiradimu yra Ktezibijus – inžinierius iš Aleksandrijos, kuris sukonstravo pirmuosius hidraulinius vargonus, trečiajame amžiuje prieš mūsų erą.

Nuotraukoje apačioje yra pavaizduoti rekonstruoti hidrauliniai vargonai. Juos sudaro trys vamzdžių eilės ir iš abiejų pusių stovintys vandens rezervuarai, kuriuose esantis vanduo palaiko oro spaudimą, reikalingą tam, kad skambėtų vamzdžiai.

Hidrauliniai

Iš išlikusių istorinių šaltinių yra žinoma, kad vargonų paskirtis senovės Romoje smarkiai skyrėsi nuo mūsų laikų. Vargonais buvo grojama teatruose, didelėse lauko arenose švenčių ir puotų metu, turtingieji žmonės turėjo vargonus savo namuose. Vėliau, drauge su visa Antikine kultūra, vargonų tradicijas perėmė Bizantija. Būtent iš Bizantijos 757 metais, vargonai atkeliavo i Europą. Tai buvo Bizantijos imperatoriaus dovana Frankų karaliui Pepinui.

Pepino karunavimasKairėje esančiame paveikslėlyje pavaizduotas Karaliaus Pepino karūnavimas. Istoriniuose dokumentuose galima surasti nemažai atvejų liudijančių, kad vargonai būdavo labai vertinga ir kilminga dovana. Čia reikia paminėti faktą, kad lygiai prieš 600 metų pirmieji vargonai atsiranda Lietuvoje. Tai įvyko 1408 m., kai Kryžiuočių ordino Magistras padovanojo Vytauto Didžiojo žmonai Onai nešiojamus vargonus (portatyvą) ir klavikordą.

Muzika groja portatyvuDešinėje esančioje XV a. iluminacijoje pavaizduoti įvairūs viduramžių muzikos instrumentai, o centre matosi moteris (simbolizuojanti pačią Muziką), grojanti portatyvu. Portatyvas buvo mažų nešiojamų vargonėlių tipas plačiai naudojamas viduramžiais. Ši instrumentą sudarė viena arba dvi vamzdžių eilės, instrumento priekyje esanti klaviatūra ir dumplės, kurios prisitvirtindavo iš kitos pusės. Taip būdavo galima groti viena ranka, o kita – pakelti arba nuleisti dumples.

Tačiau iki šiol mokslininkams nepavyko atskleisti, kaip vargonai atsirado bažnyčioje. Manoma, kad vargonai bažnyčioje galėjo atsirasti kaip Kosminės Harmonijos simbolis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos