Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) dramos teatras mini pirmojo Lietuvoje studentiško spektaklio „Hercules“ 450 metų sukaktį ir rugsėjo 9 d. 19 val. kviečia į šiuolaikinės šio graikų mito interpretacijos – spektaklio „Heraklis 2020“ (rež. Rimantas Venckus) premjerą VU Teatro salėje. Modernūs sprendimai mito erdvėje sąsajas tarp šiandienos ir antikos narplioti kvies net 6 pasirodymuose.

VU dramos teatro meno vadovas ir režisierius Rimantas Venckus pasakoja, kad šia premjera drauge su VU dramos teatro trupe nori pagerbti net 1570-uosius menantį pirmąjį studentišką spektaklį. Dramą apie Heraklį lotynišku pavadinimu „Hercules“ tuomet, spalio 18 d,. viename iš Jėzuitų kolegijos, 1579 m. tapusios Vilniaus universitetu, kiemų pastatė italų autoriaus S. Tucci.

Pasak R. Venckaus, šiuolaikiškai pažvelgę į antikinį Heraklio mitą, jį galime pritaikyti ir šiandien.

„Heraklį atrandame kaip fenomeną, kuris ir XXI a. realybėje gali būti puikus „influenceris“ kiekvienam, norinčiam pasakyti „Aš galiu“ arba bent jau „Aš noriu galėti“. Heraklis, nugalintis ne tik išorinius, bet ir vidinius savo demonus, įkvepia pasitikėjimo, kad galime įveikti ir iš pirmo žvilgsnio neįmanomus dalykus, bet tik tuo atveju, jei turime aiškų tikslą ir žinome, kodėl jo siekiame. Juk nuolatos daryti tai, kas įmanoma – gyvenimo rutina, o bandymas padaryti tai, kas neįmanoma – prasmingas gyvenimo iššūkis“, – pasakoja režisierius.

R. Venckus atskleidė, kokias temas užgriebs šis spektaklis: „Kiekvienas mitas iš tiesų tėra tik pasaka, bet iš jos paveldėtas realybės genas gyvas mumyse. Visi galime būti dvasios herakliai – darbuose, kūryboje, meilėje, svajonėse, net ir kasdienybėje. Tad ir mūsų spektaklis yra ne tik apie mito Heraklį, bet ir apie aktorių, ieškantį Heraklio savyje.“

Simboliška, tačiau spektaklis vainikuos ir R. Venckaus karjeros VU dramos teatre pabaigą. Tačiau režisierius nuo teatro atsiriboti neketina: „Kartais pagalvoju, kad lyg ir norisi jau pailsėti, bet pažinodamas save žinau, kad tas poilsis truks gal vieną dieną. Neįsivaizduoju savęs be veiklos, be teatro. Ir žinau, kad ką nors šioje srityje tikrai veiksiu, tik gal ne taip efektyviai ir produktyviai. Gal net kitokia forma – daugiau teatrologine, dramaturgine, konsultacine.“

Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą tiek žiūrovams, tiek aktoriams ir laikantis būtinų reikalavimų, spektaklis „Hercules 2020“ bus rodomas net 6 vakarus – rugsėjo 9, 10, 12, 14, 15, 21 d. 19 val. VU teatro salėje (Universiteto g. 3). Spektakliai nemokami.

Įeidami į VU pastatą, visame kelyje iki Teatro salės ir Teatro salėje prašome laikytis saugaus bent vieno metro atstumo ir dėvėti veidą dengiančias apsaugos priemones. Raginame laikytis asmens higienos reikalavimų, naudotis dezinfekcinėmis priemonėmis ir saugoti vieni kitus. Salėje žiūrovai bus pasodinti šachmatų principu.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos