Sidebar

 Naujųjų metų pradžia VU kameriniam orkestrui buvo ypatinga – naują sezoną orkestras pradėjo koncertu Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

2020 m. sausio 4 d. kartu su kameriniu ansambliu „Musica Humana“, diriguojamu Roberto Beinario, bei solistu, vargonininku  Virginijumi Barkausku, atliko prancūzų kompozitoriaus Francis Poulenc „Koncertas vargonams, timpanams ir styginiams“, G minor, op. 36.

Koncertas „Prancūziškos svajos“ ypatingas ne tik VU kameriniam orkestrui – tai pirmasis ansamblio „Musica Humana“ ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos koncertas 2020 – aisiais metais. Vakaro metu skambėjo žymiausių prancūzų impresionizmo periodo kompozitorių kūriniai: nuo C. Debussy, J. B. Faure iki C. Saint-Saëns. Renginio programą vainikavo F. Poulenc „Koncertas vargonams“. Vargonų solo partiją atliko iš JAV atvykęs vargonininkas Virginijus Barkauskas, akomponuojant „Musica Humana“ ansambliui ir VU kameriniam orkestrui. Griausminga koncerto pabaiga nepaliko abejingų – paskutinius vargonų ir styginių akordus lydėjo nesibaigiančios publikos ovacijos.

Kvietimo prisidėti prie šio įspūdingo kūrinio atlikimo VU kamerinio orkestro vadovas ir dirigentas Modestas Jankūnas sulaukė dar praėjusiais metais. Tad jau rudenį, greta kitų koncertinių programų orkestras intensyviai pradėjo repetuoti F. Poulenc „Koncertą vargonams“. „Poulenco mums buvo nemažas iššūkis, tačiau puikiai susitvarkėme“ – po koncerto dalinosi mintimis M. Jankūnas. Paskutiniąsias repeticijas kūrinys buvo atliekamas kartu su profesionalais iš „Musica Humana“ ansamblio, diriguojant maestro Robertui Beinariui.

„Musica Humana“ yra Lietuvoje itin žinomas Lietuvos nacionalinės filharmonijos kamerinis ansamblis, įkurtas 1974 m. profesoriaus A. Vizgirdos. „Musica Humana“ orkestrui diriguoja ansamblio meno vadovas, obojininkas, prof. R. Beinaris. Ansamblis koncertuoja didžiausiose Lietuvos scenose, bendradarbiauja su žymiais Lietuvos bei užsienio solistais, taip pat įrašęs nemažai lietuvių kompozitorių kūrinių ir didžiulį baroko muzikos repertuarą. Bendradarbiauti su „Musica Humana“ ansambliu bei maestro R. Beinariu VU kameriniam orkestrui buvo itin didelė garbė ir įvertinimas.

Vilniaus universiteto orkestras tikisi, jog šis koncertas žymi sėkmingą naujo bendradarbiavimo bei kūrybinių perspektyvų pradžią ateinančiais metais. Paruošti F. Poulenco „Koncertą vargonams“ buvo skatinanti ir pasitempti verčianti patirtis, tačiau kamerinis orkestras su nekantrumu laukia naujų iššūkių ir jau netrukus kamerinės muzikos gerbėjus pradžiugins naujai ruošiama pavasario sezono programa.

 

Teksto autorė Juna Armonaitė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos