Sidebar

2021-05-03 21:00
2021-05-09 00:00

Gegužės 3–8 d. dvidešimt antrą kartą vyks Tarptautinis universitetų teatrų forumas. Organizatoriai pripažįsta – šį renginį pasitinka su nerimu. Anot jų, pandemijos metu didžiausias dėmesys yra skiriamas išgyvenimui. Tačiau ar esama situacija neiššauks diskriminacijos jaunimo kultūros atžvilgiu, nenustums jaunimo problemų, kaip neaktualių, į paraštes?

„Kyla grėsmė, kad tas trapus dialogas tarp jaunimo ir kultūros gali nutrūkti, dėl socialinės ir fizinės distancijos gali apmirti jaunimo iniciatyvos, problemų sprendimas paliktas savieigai ar iš viso ignoruojamas. Dabar visuomenę ištikusio kultūrinio šoko pasekmes jausime dar ilgai. Įmonės yra priklausomos nuo kūrybiško jaunimo, kuris įgyvendina naujas idėjas, eksperimentuoja, išbando naujus požiūrius ir sprendimus, kuria verslui svarbius produktus, inovacijas. Mes keliame klausimą, ką rasime, kai atsigausime nuo pandemijos krizės? Prarastas kultūrines, kūrybines jaunimo edukacines tradicijas? Pradėsime iš naujo? O gal tęsime jas išsaugoję?“, – mintimis dalijasi Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) teatro studijos „Palėpė“ režisierius Olegas Kesminas.

Anot jo, nors visuomenė dar kovoja su pasauline pandemija ir netvirtai keliasi ant kojų, reaguodami į pandemijos realijas, forumo organizatoriai nori palaikyti ir skatinti jaunimo kūrybiškumą, pastangas formuoti savo aplinką, neprarasti santykio su kultūra ir  kurti.

Kaip ir daugelis kitų kultūrinių veiklų pandemijos metu, šių metų Tarptautinis universitetų teatrų forumas šį pavasarį bus įgyvendinamas kitokia forma ir vyks dviem etapais: pavasarį – virtualus Vilniuje, o rudenį – Klaipėdoje, kaip organizatoriai tikisi, galbūt jau betarpiškas ir su žiūrovais.

Sceninio meno gerbėjams šiemet bus pristatyta ypatinga, karantino metu parengta, programa, įtraukianti bendravimą nuotoliniu būdu bei įvairias kitas technologijas.  

„Forumo metu rodysime karantino metu nuotoliniu būdu repetuotus spektaklius,  teatralizuotų skaitymų vaizdo įrašus ir tiesiogines transliacijas, taip pat anksčiau sukurtų spektaklių įrašus, jungsimės į bendrus nuotolinius jų aptarimus. Taip pat siūlysime kartu kurti minimalias teatralizuotas akcijas nedidelėmis grupėmis ar individualiai, žinoma, filmuosime tai ir dalysimės vieni su kitais bei su savo žiūrovais. Bandysime išsaugoti kūrybinius ryšius, malšindami tiesioginio, natūralaus bendravimo ir kūrybos stygių“, – apie šių metų programą pasakoja O. Kesminas.

Taip pat organizatoriai forumo metu kvies kartu kurti akciją „Langas“. „Kiekvienas praverkime savo namų langą, o šalia esančio paprašykime nufotografuoti ar nufilmuoti jus – nesvarbu lauke ar viduje. Filmuojant ar fotografuojant išreikškite savo palaikymą universitetų teatrams, forumui, vieni kitiems pažymėdami rankomis raidę „T“. Tai reikš „Teatras““, – kviečia organizatoriai.

Nuotraukas ar trumpus video įrašus talpinkite  Facebook ar Instagram; grotažymės #langai #tarptautinis #universitetu #forumas ir pažymėkite Tarptautinio Universitetų teatrų forumo Facebook puslapį.

Nepaisant pandemijos nulemtų pokyčių, renginys, kaip ir kasmet, kvies neabejingus teatrui studentus, moksleivius, žiūrovus į jaunatviško teatro šventę.

Daugiau informacijoshttps://www.teatraspalepe.lt/ arhttps://koturnos.lt/program-2021/

Renginio bukletą ir programą rasite https://issuu.com/vukulturoscentras/docs/forumas_bukletas_2021-2

Spektaklius galite žiūrėti: 

https://bit.ly/3eBNL93 

Dalyvauti spektaklių aptarimuose:

https://bit.ly/3eB7Mwq


Kasmet vykstantis tarptautinis universitetų teatrų forumas – tai Vilniaus universitetų teatrų studentų savanoriško ir savarankiško metų trukmės darbo ir kūrybos rezultatas. Projektas skirtas plačiai publikai, dalyvavimas – nemokamas.

Tarptautinis universitetų teatrų forumas – vienintelis tokio pobūdžio ir šitiek laiko gyvuojantis jaunimo renginys Baltijos šalyse, suburiantis teatru besidominčius studentus bendrai teatrinei veiklai, siekiantis sudominti šiandieninį jaunimą teatru, padėti jiems pažvelgti į pasaulį per teatro prizmę. Forumo renginiuose per visus gyvavimo metus dalyvavo teatro trupės iš JAV, Ispanijos, Baltarusijos, Suomijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos, Latvijos, Švedijos, Italijos, Norvegijos, Ukrainos, Serbijos, Vengrijos, Čekijos, Vokietijos ir kitų šalių.

Forumo organizatoriai – VILNIUS TECH Teatras studija „Palėpė“, Vilniaus universiteto Dramos teatras ir Kinetinis teatras, asociacija „Koturnos“, Universitetų teatrų asociacija.

Forumas plakatas 2021 jpg

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos