Sidebar

2022-ieji – kokia tai buvo kelionė! Praeiti metai, kaip tikrai įtemptas veiksmo filmas turėjo daug istorijų, siužeto vingių, įtampos ir kulminacijų, dramos, ašarų, optimizmo bei vilties. Vilniaus universiteto (VU) Kultūros centre taip pat netrūko veiksmo, o kultūrinė bendruomenė nuolat skubėjo kurti, atlikti, pasirodyti, sudalyvauti. Per 2022-uosius VU Kultūros centro kolektyvai surengė daugiau nei 150 renginių Vilniuje ir visoje Lietuvoje, o užsienyje universiteto vardą garsino net 17-os kelionių metu. Kaip tiksliau sekėsi universiteto kolektyvams ir kultūros centrui praeitais metais? Kviečiame sužinoti! 

Apžvalgą parengė Irina Bukina.

Pasitelkdami meną bandėme palaikyti 

Didžiausias sukrėtimas, lydėjęs 2022-aisiais, tai beveik prieš metus, vasario 24-ąją pradėtas karas prieš Ukrainą. Tas pirmąsias dienas laikas buvo tartum sustojęs, o visas pasaulis, apimtas baimės užgniaužęs kvapą laukė, kuo visa tai pasibaigs. Karo baisybių akivaizdoje nebuvo nei vieno, kuris nebūtų bent trumpam praradęs tikėjimo, tačiau stipri brolių ukrainiečių dvasia ir nepasidavimas agresoriams įkvėpė vilties ir mums.  

Kiekvienas VU kultūros centro bendruomenės narys kiek įmanoma bandė prisidėti prie paramos Ukrainai, o visi kartu išpildėme kelias sutelkiančias moralinės paramos akcijas. Jų metu pasitelkdami meną bandėme kelti Ukrainos žmonių ir savo dvasią, suteikti viltį.  

Kelios dienos nuo karo pradžios folkloro ansamblio „Ratilio“ nariai susitiko Šv. Jonų bažnyčioje atlikti ukrainiečių tradicinės dainos „Я птичка-невеличка“, o netrukus VU chorų meno vadovė Rasa Gelgotienė pakvietė visą universiteto bendruomenę ir visus galinčius bei norinčius ant VU centrinių rūmų laiptų atlikti Ukrainos liaudies dainą „Ой, чий то кінь стоїть“. Palaikymo koncertą „Прощай, Село Ріднесеньке” organizavo ir VU vargonininkai Aušra ir Vidas Pinkevičiai, atlikę vargonams aranžuotą ukrainietišką muziką.

Palaikymo_Ukrainai_akcija_ant_VU_centrinių_rūmų_laiptų_Aut._Justinas_Auškelis.jpgPalaikymo Ukrainai akcija ant VU centrinių rūmų laiptų (Aut. Justinas Auškelis)

Palaikyti bandėme ir kviesdami rinkti finansinę paramą: pavasario pradžioje VU dramos teatras teatralizuotos mokslo pamokos „Alisa mokslo stebuklų šalyje“ lėšas surinktas už bilietus skyrė paremti Ukrainos akademinei bendruomenei. Rudenį kamerinis orkestras atliko koncertą „Ukrainai“, kurio metu skatino aukoti šalį palaikantiems fondams. Kitų kolektyvų renginiuose taip pat skatinome paremti už savo laisvę kovojančią šalį.

VU Kultūros centro ir meno kolektyvų bendruomenės ukrainiečiams palaikymas tęsis ir šiais, naujais metais, iki pat Ukrainos pergalės. 

Formavome naujas tradicijas Vilniaus universitete...

Įvairias, ne tik su meno kolektyvais susijusias kūrybines veiklas studentams siūlantis Kultūros centras 2022-aisiais įrodė galįs kurti naujas tradicijas bei burti stiprias bendruomenes. Pavyzdžiui, praeitais metais sužydėjo istorijų pasakojimo vakarai – „sal(i)onai“. 4 metus universitete kas mėnesį organizuojami, o 2022-ųjų rudenį įgavę neįtikėtiną pagreitį bei surinkdami pilnutėlę VU istorikų kavinę istorijų pasakotojų renginiai parodė, kad storytelling‘as turi savo vietą ir poreikį Vilniaus universitete, tiek buriant bendruomenę, tiek kviečiant užsienio studentus.

2022_11_22_Salionas_Transformacijos_K.Šivickas_44_of_44.jpgIstorijų pasakojimo sal(i)onas ir istorijų pasakotoja Milda Varnauskaitė (Aut. Kipras Šivickas)

Dar tik antrus metus skaičiuojantys ansamblis „Jazz Voices“ bei improvizacijų grupė jau suspėjo pasižymėti savo tradicijų užuomazgomis! Martyno Vilpišausko vadovaujamas džiazo choras praeitais metais kelis kartus universiteto Saulėtekio bendruomenę kvietė į muzikines popietes atrastoje ir pamėgtoje erdvėje VU Teisės ir Komunikacijos fakultetų patalpose. O Vytauto Kontrimo vedama improvizacijų grupė tiek mokslo metų pabaigoje, tiek pradžioje pakvietė į improvizacijos renginius – „Impro Ringą“ bei „Impro Startą“. Tikimės, kad šie nauji bei jauni kolektyvai ir toliau sėkmingai tęs savo veiklą bei 2022-aisiais paragautų renginių tęsiniai taps neatsiejamomis VU kultūrinėmis tradicijomis.

...bei buvome ištikimi laiko patikrintiems universiteto renginiams

VU chorai, orkestrai, teatrai, ansambliai ir vargonininkai palaikė universiteto tradicijas bei aktyviai dalyvavo įvairiuose jo renginiuose: mokslo metų pradžioje „Renovatio Studiorum“ bei pabaigoje „Finnis Anni Academiciׅ“ šventėse, diplomų įteikimo ceremonijose, universiteto gimtadienio bei „Grįžtančios atminties“ renginiuose, Senato Kalėdose ir valstybės švenčių minėjimuose.

VU_Jazz_Voices_pasirodymas_mokslo_metų_baigimo_šventėje_Finnis_Acci_Academici_Aut._Justinas_Auškelis.jpgVU „Jazz Voices“ pasirodymas mokslo metų baigimo šventėje „Finnis Anni Academici“ (Aut. Justinas Auškelis)

Taip pat aktyviai dalyvavome, organizavome ir kūrėme

2022-iaisiais universiteto meno kolektyvai toliau išliko aktyvūs ir palaikė renginių gausos kartelę  – vien sostinėje vykusiuose renginiuose kolektyvai sudalyvavo beveik 100 pasirodymų ir projektų. Kai kuriuos iš jų kolektyvai drauge su Kultūros centru organizavo VU erdvėse, kitiems – ieškojo erdvių dar neišbandytose Vilniaus vietose, o dar į trečius – Kultūros naktis, Sostinės dienos, Rotušės kolonada ir pan. –  buvo kviečiami dalyvauti partnerių ir bendraminčių. Taigi, kokie tie įdomiausi, įspūdingiausi renginiai, kuriuose dalyvavo VU meno kolektyvai?

Baltijos šalių studentų dainų šventė „Gaudeamus“, vykusi birželio 18-19 dienomis, į sostines erdves bei Kalnų parką kvietė trečiojo tūkstantmečio kartos studentų pučiamųjų orkestrus, chorus, dainų ir šokių ansamblius. Vilniaus universitetą atstovavo visi trys chorai „Gaudeamus“, „Virgo“, „Pro Musica“, Dainų ir šokių ansamblis, liaudiškos muzikos ansamblis „Jaunimėlis“, o pučiamųjų orkestrui „Oktava“ su Lindihopo šokių grupės šokėjais priešakyje teko garbė vesti visą festivalio delegaciją eisenoje nuo rotušės iki Kalnų parko.

Gaudeamus_2022_koncertas_Kalnų_parke_Aut.Justinas_AuškelisLNKC.jpgGaudeamus 2022 koncertas Kalnų parke (Aut.Justinas Auškelis (LNKC))

VU kinetinis teatras 2022-aisiais Tarptautinio universitetų teatro forumo metu pristatė premjerą – šokio spektaklį „Vertigo Selff“, o pagal trupės alumno Povilo Šimonio daktaro disertaciją sukurtas vaizdo klipas tapo „Dance Your PHD“ tarptautinio konkurso nugalėtoju.VU_Kinetinio_teatro_premjera_Vertigo_Selff_Aut._Justinas_Auškelis.jpgVU Kinetinio teatro premjera „Vertigo Selff “(Aut. Justinas Auškelis)

50-metį atšventęs liaudiškos muzikos ansamblis „Jaunimėlis“ universiteto gimtadienio proga kasmet dovanoja šventę – festivalį „Universitas Vilnensis”, kurios metu VU Teatro salę užplūsta liaudiškos muzikos ansambliai iš visos Lietuvos. 2022-ieji buvo neišimtis!

VU_Jaunimėlio_Universitas_Vilnensis_Aut._Justinas_Auškelis.jpgVU „Jaunimėlio“ „Universitas Vilnensis“ akimirkos (Aut. Justinas Auškelis)

Pučiamųjų orkestrui „Oktava“ metai taip pat buvo darbingi, bet tikriausiai didžiausias įspūdis, likęs po 2022-ųjų – tai programa ir koncertas „Solo su Oktava“. Idėja surinkti šauniuosius „Oktavos“ solistus instrumentalistus ir atlikti koncertą vien tik iš solinių kūrinių sužavėjo ne tik žiūrovus bei pačius orkestrantus, bet ir VU bei muzikinę bendruomenę. Programos kūriniai metų pabaigoje pasirodė ir trečiajame orkestro albume.

VU_pučiamųjų_orkestras_Oktava___Solo_su_Oktava_Aut._Justinas_Auškelis.jpgIš koncerto „Solo su Oktava“ (Aut. Justinas Auškelis)

Universiteto dainų ir šokių ansamblis pavasarį pakvietė į unikaliąją „Degesiją“. Šįkart buvo surasta išskirtinė industrinė erdvė – LinkMenų fabrikas – kurioje kolektyvas tyrinėjo paralelę tarp nenutrūkstamos, gaivališkos gamtos kaitos ir to, kas šiandien vyksta mūsų kasdienybėje, tarp žmonių.VU_Dainų_ir_šokių_ansamblis_Degesija_Aut._Katažina_Polubinska.jpgVU Dainų ir šokių ansamblis „Degesija“ (Aut. Katažina Polubinska)

Dramos teatras taip pat turėjo labai aktyvius ir produktyvius metus. Rudenį trupė kartu su režisiere Felicija Feifere pristatė visus metus vykdyto projekto premjerą – spektaklį „Valanda 00“, kuriame nagrinėjo karo temą bei analizavo šiuolaikinio jauno žmogaus būseną neramiame šių dienų pasaulyje. Iki metų pabaigos Dramos teatras spektaklį parodė 6 kartus, o šiais metais taip pat planuojami tęstiniai rodymai.

VU_Dramos_teatras_Valanda_00_Aut._Gabija_Matkutė.jpgVU Dramos teatras spektaklis „Valanda 00“ (Aut. Gabija Matkutė)

Kamerinis orkestras bei VU chorai 2022-aisiais be galo daug bendradarbiavo, kartu gastroliavo ir kūrė išradingas programas. Nuo pat metų pradžios su charizmatiškomis Martino Palmerio argentinietiškomis mišiomis „Misa a Buenos Aires“, iki metų pabaigos su Kamilio Sen-Sanso „Kalėdų oratorija“ kamerinio orkestro ir chorų tandemas stulbino savo galimybėmis ir idėjomis ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Žinoma, ryškiausias prisiminimas iš praeitų metų, paserviruotas VU chorų „Gaudeamus“, „Virgo“ ir „Pro Musica“ bei kamerinio orkestro, tai daugiau nei 400 Mozarto „Requiem“ dainuojančių jaunuolių subūręs ir pilną Šv. Jonų bažnyčią klausytojų sukvietęs, 10-ies metų jubiliejų šventęs projektas „Klasika visiems“.

Projektas_Klasika_visiems_Aut._Mantas_Bartaševičius.jpgProjektas „Klasika visiems“ (Aut. Mantas Bartaševičius)

Šv. Jonų bažnyčios puošmena – koncertų ciklas „Muzikos valanda“ – 2022-aisiais skambėjo net 6 kartus. Du iš jų – ypatingomis progomis: Vilniaus vargonų dirbtuvių 50-mečiui ir VU vargonų studijos „Unda Maris“ 10-ąjam sezonui paminėti.

Na, o aktyviausias universiteto kolektyvas – folkloro ansamblis „Ratilio“ 2022-aisiais ypač daug dėmesio sutelkė į šiais metais vyksiančio ansamblio 55-mečio jubiliejaus pasiruošimą: įrašinėjo dainas, fotografavo tautinius kostiumus bei įgyvendino projektą „5x5 tradicijos“. Ratiliokai praeitais metais taip pat apsilankė Rumunijoje vykusiame projekte „FolkArt“.

VU_Ratilio_Rumunijoje_Aut._Augustas_Černiauskas.jpgRatilio“ Rumunijoje (Aut. Augustas Černiauskas)

Taigi, 2022-ieji buvo gausūs įvykių, renginių bei projektų. Tiek kolektyviai, tiek individualiai VU Kultūros centro bendruomenė augo, mokėsi ir tobulėjo, o šiais metais, tikimės, kad išlaikysime tokį pat aukštą meninį lygį, nestokosime idėjų bei auginsime savo bendruomenę ir skleisime kultūrą ir toliau. 

Gražių, taikių ir laimingų 2023-ųjų metų!

Vilniaus universiteto Kultūros centras

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos