Sidebar

Žymėdama Lietuvos Nepriklausomybės 106-ąsias metines, VšĮ „Senųjų menų studija“ kartu su VU Impro grupe (vad. Vytautas Kontrimas) kviečia vasario 16 d. 14.00 val. sekti gatvės teatro reginį – 20-ies signatarų eiseną, kuri prasidės Vilniaus Universiteto centriniuose rūmuose ir šviesiai, inovatyviai bei provokuojančiai Neprikausomybės žinią paskleis Vilniaus senamiesčio teritorijoje. Gatvės teatro spektaklis simbolizuos įvykį, kai nepriklausomybės aktą „pasirašę“ signatarai traukia fotografuotis žymiajai nuotraukai į fotoateljė, esančią Gedimino prospekte. Tai tampa kasmetine „Senųjų menų studija“ vasario 16 d. minėjimo tradicija ir dovana sostinės gyventojams ir svečiams.

Lietuvos nepriklausomybės aktas – Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje pasirašytas dokumentas, skelbiantis, kad atkuriama Lietuvos Valstybė, ir ji atsižada nuo visų valstybinių ryšių, kada nors buvusių su kitomis tautomis. O kas vyko poto, kai signatarai pasirašė dokumentą, nulėmusį mūsų valstybės likimą? Kaip signatarai reaguotų į šiomis dienomis vykstančius įvykius? Projektui buvo ieškomi kūrybingi ir aktyvūs žmonės su scenine patirtimi - aktoriai, šokėjai, vaidybos studentai ir visi mylintys scenos meną. Jie intensyvių teatro meistriškumo kursų metu kuria performansą, skirtą Lietuvos Valstybės atkūrimo minėjimui – „Signatarai eina fotografuotis“.

Signatarų eisenos idėja kilo lietuviams - Nacionalinio muziejaus vyr. dailininkui Eimantui Ludavičiui ir šokėjai ir choreografei Jūratei Širvytei. Pasak J. Širvytės “Projektas kelia tikslą svarbų istorinį įvykį Nepriklausomybės deklaraciją, tapusį vadovėliniu, chrestomatiniu, lozungais ir mitingais padabintu vasario 16 -osios minėjimu, priartinti prie nūdienos žmogaus. Pasitelkiant gatvės teatrą - pačią demokratiškiausią atlikėjų meno formą, ispanų režisieriaus Adriano Schvarzsteino patirtį, kostiumų dailininkės Daivos Petrulytės bei savanorių aktorių dėka trumpam priartinti 1918 m. istoriją prie Vilniaus publikos. Žmogiškumą ir istorinę tikrovę priešpastatyti pompai ir paviršutiniškumui.” Organizatoriai siekia sukurti kasmetinę „besifotografuojančių signatarų” tradiciją, kurios tikslas - Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną minėti „kitaip“, šventei suteikiant interaktyvų, estetiškai patrauklų ir šiek tiek provokuojantį atspalvį. Projektas rengiamas šeštus metus, o 2019 metais Prezidentės akcijoje „Vasario 16-ąją švęsk linksmai ir išradingai“ buvo išrinktas tarp geriausiųjų iniciatyvų. Projekto kūrėjams Prezidentūroje iškilmingai įteikta Lietuvos Valstybės trispalvė.

Visus norinčius kartu švęsti Leituvos Nepriklausomybės atkūrimo 100-tąsias metines ir susitikti su Signatarais kviečiame vasario 16 d. atvykti prie VU centrinių rūmų 14.00 val. ir su gera nuotaika pasinerti į kelionę laiku. Projektą remia picerijų tinklas „Čili“.


Gatvės teatro spektaklis "Signatarai eina fotografuotis"

Pradžia: Vasario 16 d. 14 val. 

VU Centriniai rūmai (Universiteto g. 3)

Vieta: Vilniaus senamiestis

Dalyvauja: VU Impro grupė; Senųjų menų studijos gatvės teatras

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos