Sidebar

Šių metų gegužės 6 ir 7 dienomis Vilniaus universiteto (VU) kamerinis orkestras gastroliavo Belgijoje. Koncertai pavadinimu „Sunrise“ (liet. Saulėtekis) įvyko nuostabiose vietinėse bažnyčiose – Église des Pères du Très-Saint-Sacrement Briuselyje ir Chapelle Musicale Saint-Berthuin Malonne miestelyje.

Šių dviejų koncertų organizavimas prasidėjo beveik prieš metus, o VU kamerinio orkestro meno vadovo Modesto Jankūno pažintis su dviejų Belgijos chorų (kamerinio choro „Ishango“ ir ansamblio „Lassene vocale“) vadovu Ivan Yohan siekia net dešimtmetį ir studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje metus. Siekdami aukšto meninio lygio draugystės ir scenoje, abu meno vadovai ieškojo galimybių sudaryti vokalinės ir instrumentinės muzikos programą bei pristatyti ją Briuselio ir Namuro regiono (Malonne) gyventojams.

Bendradarbiavimo planus pavyko realizuoti šių metų gegužės pradžioje VU kamerinio orkestro gastrolių Belgijoje metu. Abu koncertus kiekvienas meno kolektyvas pradėjo su savo prisistatymo kūriniais, o juos vienijo bendra tema – saulė. „Tai buvo tarsi odė saulei, pabrėžiant šviesą, jos nuostabumą. Skambėjo nedažnai pasaulyje atliekami Kim André Arnesen, Dominick DiOrio, Phillip Cooke kūriniai a capella, taip pat, Lietuvos choriniam pasauliui gerai pažįstamas Vytauto Miškinio kūrinys „Neišeik, Saulala“, – pasakojo orkestro vadovas Modestas Jankūnas. – „Pasirinkdamas Vytauto Miškinio kūrinį, Ivan Yohan pademonstravo svetingumą VU kameriniam orkestrui ir parodė savo sentimentus Lietuvai, kurią pamilo gyvendamas ir mokydamasis Vilniuje.“ VU kamerinis orkestras prisistatė atlikdamas vieną žinomiausių lietuvių instrumentinės muzikos pavyzdžių – Juozo Naujalio „Svajonę“.

Po individualių prisistatymų visi kolektyvai susijungė pagrindiniam koncerto akcentui – patrauklia ir šiuolaikiška muzikos kalba parašytam Ola Gjeilo kūriniui „Saulėtekio mišios“. Kaip kūrinio pagrindą kompozitorius pasirinko tradicinę mišių formą ir įprastą lotynišką liturginį tekstą, tačiau dalis papildė savais pavadinimais: čia išganymo malda „Kyrie“ tampa dangaus skliautu, „Gloria“ – saulėtekiu, tikėjimo išpažinimas „Credo“ – pačiu miestu, o „Sanctus“ – erdve savam pagrindui rasti ir tapatybei įtvirtinti. Kompozitorius O. Gjeilo teigia siekęs, kad „Saulėtekio mišios“ padėtų klausytojui nukeliauti visą dvasinį kelią „nuo to, kas erdviausia ir skaidriausia, į tai, kas visiškai žemiška; nuo pirmykštės miglos, neaiškumo į tai, kas šilta bei tvirta“.

Kamerinio choro „Ishango“ ir vokalinio ansamblio „Lassene vocale“ vadovas Ivan Yohan džiaugiasi bendradarbiavimu su VU kameriniu orkestru bei laukia kitų galimybių kartu pasirodyti scenoje. „Abiejuose ansambliuose mes labai vertinom atlikimą su VU kameriniu orkestru bei dirigento Modesto Jankūno meistriškumą, kūrinių išmanymą ir išraiškingumą. Visų repeticijų ir koncertų metu jautėme, kuria muzikine kryptime turime judėti bei džiaugėmės šilta ir jaukia atmosfera darbo metu." – pasakojo I. Yohan. 

DSC07546a.jpgDSC07432a.jpg

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos