Sidebar

2023 metai yra ypatingi muzikai – po 6 metų pertraukos buvo surengtas Lietuvos suaugusiųjų chorų konkursas. Tai yra vienintelis tokio pobūdžio konkursas Lietuvoje, kurio metu visi suaugusiųjų chorai turi galimybę paruošti bei atlikti savo programą, būti įvertinti komisijos ir sužinoti savo reitingą. Šiemet konkurso I etape dalyvavo 109 mišrūs, moterų ir vyrų chorai, o į gegužės 6 d. vykusį finalą buvo atrinkti 20 geriausiai pasirodžiusių chorų, tarp kurių pateko ir Vilniaus universiteto chorai „Gaudeamus“ ir „Virgo“, vadovaujami meno vadovės Rasos Gelgotienės.

Į finalą patekę mišrūs chorai: 

Vilniaus mokytojų namų choras „Bel Canto“; Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro „Žvejų rūmai“ mišrus choras „Cantare“; Kauno technologijos universiteto akademinis choras „Jaunystė“; Vilniaus sakralinės muzikos choras „Adoramus“; Vilniaus universiteto akademinis mišrus choras „Gaudeamus“; Vilniaus mišrus choras „ARTyn“; Šakių kultūros centro mišrus choras „Lituanica“; Kauno kultūros centro mišrus choras „Kamertonas“; Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mišrus choras „Neris“; Vytauto Didžiojo universiteto akademinis choras „Vivere Cantus“; Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos choras „Ave Vita“; Vilniaus Bernardinų bažnyčios mišrus choras „Langas“; Pasvalio kultūros centro mišrus choras „Canticum Novum“; Kretingos rajono kultūros centro kamerinis choras „Kristale“.

Moterų ir vyrų chorai: 

Vilniaus miesto moterų choras „Viva“; Vilniaus universiteto merginų choras „Virgo“; „Ąžuoliuko“ jaunuolių choras; Vilniaus kultūros centro moterų choras „Liepos“; Kauno kultūros centro vyrų choras „Perkūnas“; Vilniaus „Ąžuolų klubo“ vyrų choras.

VU_choras_VirgoAut._Gabrielius_Jauniškis_ir_komanda.jpgPo Šv. Kotrynos bažnyčioje vykusio konkurso finalo paaiškėjo, jog į didįjį finalą pateko 4 chorai: „Virgo“, „Cantare“, „Viva“ ir „Bel Canto“, o po jo buvo dalinami apdovanojimai geriausiems šalies chorams. Abu Vilniaus universiteto chorai negrįžo tuščiomis – „Virgo“, surinkusios 94 balus, užėmė pirmąją vietą ir tapo geriausiu moterų choru Lietuvoje, aplenkdamos Grand Prix apdovanojimą laimėjusias ir antrąją vietą moterų kategorijoje užėmusias „Viva“ choristes, ir „Gaudeamus“, kuris užėmė trečiąją vietą mišrių chorų kategorijoje ir tapo geriausiu studentų choru Lietuvoje, surinkusiu 91 balą. Geriausiu mišriu choru tapo „Bel canto“, antrąja vieta džiaugėsi choras „Cantare“. 

Prieš konkursą Vilniaus universiteto chorai „Gaudeamus“ ir „Virgo“ turėjo po dvi pasiruošimo stovyklas, kuriose kartu su meno vadove Rasa Gelgotiene ir chormeisteriais tobulino kūrinių skambesį, atliko įvairius pratimus, padedančius kuo geriau pasiruošti dainavimui. 

„Šiame konkurse per apdovanojimų ceremoniją Vilniaus universiteto vardas suskambėjo net dukart. Tai nepaprastai džiugina, tuo labiau, kad visi Lietuvos universitetų chorai yra labai stiprūs – tikrai bijojome tokių konkurentų kaip KTU choro ,,Jaunystė", Vytauto Didžiojo universiteto choro ,,Ave vita", Lietuvos sveikatos mokslų universiteto choro,, Neris" – visi jie praėjo į finalą ir paruošė įspūdingas programas. Kai kurie chorai net ištisus sceninius spektaklius sukūrė, o mūsų programos buvo labai klasikinės, solidžios, be jokių sceninių efektų. – savo mintimis apie konkursą dalinosi „Gaudeamus“ ir „Virgo“ chorų meno vadovė Rasa Gelgotienė. – Visuomet sakiau ir sakysiu, kad choro lygis labai priklauso nuo jo choristų intelekto. Dainavimas chore reikalauja ne tik geros klausos ir balso, bet, pirmiausia, labai geros galvos. Norint surepetuoti kūrinį iki mažiausių niuansų (o tik taip surepetuotas kūrinys gali būti gerai įvertintas konkurse), choristams reikia įsiminti, suvokti ir tiksliai laiku įvykdyti begalę skirtingų detalių bei dirigento nuorodų. Reikia labai geros reakcijos, labai stiprios vidinės disciplinos ir drąsos. Kai kartu muzikuoja 60 žmonių, scenoje įvyksta visko – nuolat keičiasi balsų balansas, naujoje akustikoje skirtingai suskamba frazių galūnės, kitaip vystosi dinaminis planas. Taigi, konkurse įrodėme, jog būtent Vilniaus universitetas turi pačius gabiausius, pačius talentingiausius studentus“. 

Apie tai, kas padėjo „Virgo“ pasiekti geriausią rezultatą moterų chorų kategorijoje, kalbėjo šio kolektyvo chormeisterė Indrė Pinkevičė: „Puikių rezultatų pagrindas yra ilgas, kruopštus darbas. Turėjome choro stovyklų, kurių metu visą savaitgalį išvykę ir atsiriboję nuo darbų ar mokslų mokėmės konkursines programas. Daug dirbam ansambliais, balsų grupėmis ir net individualiai, tvirtinant vokalinius įgūdžius. Labiausiai mane žavi labai motyvuotos, darbščios ir nuoširdžiai muziką mylinčios choristės, jų degančios akys, skambūs balsai. Merginų kolektyve puiki darbinė ir emocinė atmosfera. Pasirodymų ir repeticijų visada laukiu, nes kiekviena būna skirtinga, savaip įdomi“.

Choras „Gaudeamus“ pakilo net 4 pozicijomis

2017 m. vykusiame konkurse „Gaudeamus“ užėmė 7-ąją vietą tarp mišrių chorų, o šiemet atsistojo ant 3-iosios vietos pakylos. 

„Šiais metais mes ne tik daug repetavome, bet ir turėjome du labai gerus vokalo pedagogus – Šarūną Šapalą ir Guntą Gelgotę. Jie labai prisidėjo prie gražaus choro garso. Naujokai pas juos turėjo po vieną arba po dvi balso lavinimo paskaitas. – apie choro sėkmę kalbėjo „Gaudeamus“ chormeisteris Ignas Garla. – Taip pat atsisakėme kelių koncertų, neruošėme studentų kasmetiniam vokalo konkursui, nes visą laiką skyrėme konkurso kūrinių šlifavimui. Manau, tai buvo esminiai skirtumai nuo pasiruošimo konkursui prieš 6 metus“.

VU_choras_Gaudeamus_Aut._Gabrielius_Jauniškis_ir_komanda.jpg

„Darbas su Vilniaus universiteto studentais yra tiesiog nuostabus! Visada jaučiu, kad dirbame su šviesiausia Lietuvos ateitimi. Repeticijose studentai be galo dėmesingi, vykdo visas užduotis šviesos greičiu. Visi dainininkai chore yra be galo talentingos, įdomios ir savitos asmenybės. Mūsų atsakomybėje yra ne tik jų balsų lavinimas, bet ir muzikinio bei estetinio skonio formavimas. Atrodytų, jog darbas yra be galo atsakingas, bet gaunamas atgalinis ryšys atperka viską, tikrai viską!“ – tęsė ir džiaugėsi jis.

Savo įžvalgomis ir džiaugsmu apie pasiektus choro rezultatus pasidalino ir „Gaudeamus“ narys Viktoras: „Dabar retrospektyviai prisimenant pasiruošimo procesą ir grįžtant choro susitelkimo vaizdiniui, kada kiekvienas iš narių į chorą žvelgė ne kaip į instituciją, o kaip į tikrą bendruomenę – šeimą, už kurią yra atsakingas – supranti, kad (pasi)tikėjimas choro galimybėmis laimėti buvo nuo pat pradžių. Šią perspektyvą ypač sustiprino pirmo turo rezultatai – tada jau ne tik intuityviai, bet ir racionaliai suvokėme savo potencialą. Kabant apie konkurso dienos vidines jausenas – po sėkmingo pasirodymo turėjome mažą viltį patekti į didįjį finalą, tačiau į jį nepatekus, netikėtumo nebelaukėme – džiaugiamės kolegų – VU choro „Virgo“ sėkme ir ramiai lūkuriavome, kol triumfo euforija mus tiesiog parbloškė. Taip ir jaučiamės dabar – sveikiname vieni kitus, choro vadovus, dalijamės įspūdžiais, įrašais – norime išlaikyti šią džiugią patirtį gyvą kiek įmanoma ilgiau“. 

Tokių choro rezultatų priežastis Viktoras įvardina kelias: „Be jokios abejonės, vieną faktorių kaip kertinį išskirti būtų neįmonoma, todėl įvardinčiau bent kelis. Neabejotinai, nuoseklūs ir apgalvoti pasirengimo proceso momentai: daug dirbome tobulindami vokalinius gebėjimus, ieškodami vientiso tembrinio ir intonacinio skambesio, o taip pat gludindami pasirinkto repertuaro subtilumus, taikant įvairias tiek vokalinės, tiek artistinės meistrystės technikas. Nors šiemet chore daug naujų narių, o ypač vyrų sudėtyje, vis dėlto, turiu pastebėti, kad esamas sąstatas išsiskiria ne tik asmenybių turtingumu, tačiau ir atsakomybės pojūčiu, apie kurį jau užsiminiau ir kurio kartais stigdavo anksčiau. Atsakingumas, persipynęs su muzikavimo malonumu bei geru choro mikroklimatu sukūrė emociškai palankią terpę muzikuoti ir motyvavo dirbti šiek tiek daugiau, siekiant aukšto meistriškumo. Galiausiai, ypač didelę reikšmę turėjo pasirinktas repertuaras, leidęs atsiskleisti tiek estetiniam choro galimybių spektrui, tiek nuoširdžiai mėgautis kolektyvinio muzikavimo galia, nešusia mus iki vieno iš geriausių chorų Lietuvoje titulo“. 

Paruošė VU choro „Gaudeamus“ narė Paulina Zinkevičiūtė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos