Sidebar

Šokio spektaklis „Starting Point“ – tai jungtinio Lietuvos ir Ukrainos teatro edukacinio projekto kulminacija. Kūrybinių dirbtuvių, kurias vedė Lietuvos ir Ukrainos teatro scenos profesionalai, procese gimusio spektaklio premjera įvyks gegužės 9 dieną, 19 val. VU Teatro salėje. „Starting Point“ tai pasakojimas apie individualių istorijų svarbą, kiekvieno žmogaus išgyvenimus bei kertinius taškus karo akivaizdoje.

Visos istorijos yra svarbios – tokia yra pagrindinė „Starting Point“ idėja.

Žodis, veiksmas, judesys. Šie lūžio taškai, gimę iš ukrainiečių ir lietuvių dalyvių istorijų, virsta scenos dramaturgija, o bendrakūrybinis procesas – sceniniu reginiu. Gyvenimo istorijos kaip gidas ves žiūrovą per laimę, per liūdesį, gilumą ir paviršutiniškumą, tarsi pastarasis vaikščiotų po privačią žmogiškųjų egzistencijos niuansų kolekciją.

Visų istorijoms vieta scenoje yra atrasta. Projekto dalyvių išgyvenimai išgirsti. Bėgti nėra kur, pasilikti neužtenka vietos, tačiau nuo kažko reikia pradėti. Tad ir pradedame. Tebūnie tai – „Starting Point”.

Bilietus platina: BILIETAI.LT

Už bilietus surinktos lėšos bus skiriamos Vilniaus universiteto fondo projektui „Parama Ukrainos akademinei bendruomenei“.

Projektą organizuoja VU Kultūros centras.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Kūrybinių dirbtuvių komanda
Andrius Pulkauninkas (LT)
Maria Koreneva (UA)
Sandro Garibashvili (UA)
Goda Laurinavičiūtė (LT)
Matas Saladžius (LT)
Šarūnas Kuckailis (LT)
Eglė Jovaišaitė (LT)
Kūrybinio proceso dalyviai (LT/UA):
Inga Zybailaitė, Agnė Naujokaitė, Roberta Skirmantaitė, Kotryna Jančauskaitė, Gabija Matijaškaitė, Aistė Šukevičiūtė, Saulė Pečkaitytė, Milita Užgirytė, Austėja Gedminaitė, Rimantė Navickaitė, Aistė Giedraitytė, Ilja Abeliašev, Maria Susla, Boris Godlevskii, Anna Serhiienko, Mykhailo Khilko, Alena Gavrilenko, Saulė Čibiraitė, Anna Hordieieva, Aistė Giedraitytė.

Apie projektą „Starting Point“

Projekto „Starting Point“ laikotarpiu VU studentai kartu su ukrainiečių jaunimu gilinosi į teatro paslaptis, diskutavo apie šiuolaikinio pasaulio realijas ir galiausiai, įvairių sričių menininkų padedami, savo išgyvenimus pavertė šokio kalba.

Visos istorijos yra svarbios – tokia yra pagrindinė „Starting Point“ idėja. Projekto pradžioje tarp dalyvių buvo gvildenami klausimai apie jauno žmogaus savęs suvokimą karo akivaizdoje, tyrinėjami jų išgyvenimai ir atrandami individualūs lūžio taškai – žodis, veiksmas, judesys, duodantys startą plėtotis savitoms asmeninėms istorijoms. Šios susipinančios tiek ukrainiečių, tiek lietuvių projekto dalyvių istorijos ir sudaro bendrą šokio spektaklio dramaturgiją.  

Projekto „Starting Point“ koncepcija užsimezgė VU kinetinio teatro režisieriui Andriui Pulkauninkui su Ukrainos režisieriais Marija Koreneva ir Sandro Garibashvili pradėjus ieškoti būdų apie vykstantį karą Ukrainoje kalbėti netiesiogiai. „Kaip kartu išgyventi situaciją, kai šalia vyksta karas, o aplinkui yra begalinis informacinis laukas, nuo kurio iš esmės neįmanoma atsiriboti? – svarstė A. Pulkauninkas. – Projekte ieškome kiekvieno dalyvio kertinio taško, nuo kurio prasideda individuali ir savita dalyvio istorija. Kiekviena atskira istorija ir skirtingi dabartinės situacijos išgyvenimai yra vertingi ir unikalūs.“

„Esminis projekto „Starting Point“ įgyvendinimo principas tas, kad jame nėra vieno režisieriaus ar vieno vedėjo. Visa kūrybinė grupė yra fasilitatoriai, klausytojai, terapeutai“, – pasakoja A. Pulkauninkas. Tamsiojo kabareto „Louis“ kūrybininkė M. Koreneva, „5th Floor“ studijos šokėjas ir prodiuseris S. Garibashvili, režisierius A. Pulkauninkas ir kiti teatro, vaizdo ir garso specialistai stengiasi kuo mažiau kištis ir dalyviams suteikti kuo daugiau laisvės reikšti dabartinę savo būseną. Projekto dalyviai, jaunimas iš Lietuvos ir Ukrainos, savo istorijas gali išreikšti pasitelkdami visas įmanomas priemones – vaizdo ir garso kūrybą, kostiumų gamybą, režisūrinius ir dramaturginius sprendimus.

Projekto kūrybinis procesas – ne tik edukacinis, bet ir terapinis: kiekvienas projekto dalyvis yra išklausomas, jo istorija ir jausmai išryškinami. Visų istorijoms atrasta vieta scenoje – tiek nuo karo bėgusių ukrainiečių išgyvenimams, tiek lietuvių, nerandančių sau vietos dabartiniame geopolitiniame kontekste, savijautai.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos