Sidebar

Rugsėjo 24-25 dienomis aštuoni Lietuvos ir Latvijos chorai susitiko pajūryje – Liepojoje ir Klaipėdoje, kur surengė du koncertus Baltų vienybės dienos proga. Vilniaus universitetą atstovavo chorai ,,Gaudeamus “ ir ,,Virgo”.

Rugsėjo 22-ąją švenčiama Baltų vienybės diena. Tądien 1236 metais susivieniję žemaičių ir žemgalių pulkai sumušė kalavijuočių ordiną Saulės mūšyje. 2000-aisiais Latvijos ir Lietuvos seimai paskelbė šią dieną Baltų vienybės diena.

Baltų vienybės dienai skirti koncertai vyko Lielais dzintars salėje Liepojoje ir Klaipėdos Žvejų kultūros rūmuose. Be VU chorų taip pat dalyvavo latvių chorai ,,Intis” ir ,,Atbalss” bei Lietuvos chorai ,,Ave vita”,  ,,Pajūrio aidos ” ir  ,,Jaunystė “.

Nepaprastai džiugu, jog šia proga lietuvių chorai turi galimybę koncertuoti tokioje prestižinėje, vienoje geriausių modernių koncertų salių ne tik Latvijoje, bet ir visoje Europoje. 

Klausytojų aplodismentai ir Liepojos, ir Klaipėdos koncertų salėse parodė, jog chorinis menas yra reikalingas, gyvas ir uždegantis žmonių širdis. 200 choristų balsų jėga geba apjungti, suvienyti, sujaudinti ir priminti mums bendrą mūsų šalių istoriją, liaudies dainų melodika ir tekstai atskleidžia mūsų – baltų šalių – giminystę bei etninį artumą. Dainų švenčių tradicijos puoselėjimas mums, Lietuvos ir Latvijos chorams, padeda parengti bendras įspūdingas programas – juk visi kartu dalyvaujame studentų dainų šventėse Gauddeamus, visi kartu mokame ne tik vieni kitų himnus, bet ir populiaresnes vieni kitų dainas. 

Lietuvos studentų chorams jau rugsėjo mėnesį teko parengti tokią stiprią programą – ir tai suteikė jiems gero starto galimybę, padėjo į chorus įtraukti naujokus.

Tokie koncertai – tai puiki proga pabendrauti ir vadovams, pasidalinti mintimis ir idėjomis apie tolesnę chorų veiklą ir bendradarbiavimą, apie situaciją universitetinių chorų srityje. Džiugu, jog Lietuvos universitetų chorams  jų universitetai padeda – tiesa, skirtingu mastu – didžiausiu choro veiklos palaikymu pasižymi Sveikatos mokslų universitetas, silpniausiu – Kauno Vytauto Didžiojo universitetas, o VU, šiuo atveju, būtų per vidurį.

Norėtųsi, kad universitetų vadovai pastebėtų ir suprastų chorinio judėjimo svarbą Lietuvos kultūrai, o taip pat ir pačiai universitetų bendruomenei.  Studentija – mūsų ateitis, ir matant entuziastingai dainuojančius scenoje kelis šimtus studentų  Liepojos Lielais dzintars salėje ir Klaipėdos Žvejų kultūros rūmų salėje kyla tikėjimas, jog ta ateitis –  daininga.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos