Sidebar

Po neilgos pertraukos „Muzikos valanda“ Šv. Jonų bažnyčioje kviečia į šiltą, vasara alsuojantį koncertą „Žemiška ir dangiška meilė: gegutė ir kregždės”. Nemokamas koncertas įvyks rugpjūčio 20 dieną, 18 valandą. 

Programoje skambės žinomiausios ir gražiausios italų baroko kompozitorių meilės dainos bei vokiečių baroko meistrų Dietericho Buxtehude’s ir Johanno Sebastiano Bacho kūriniai, kompozitorių, kurie savo kūryboje patyrė itališkos muzikos įtaką, o vargonų opusais šlovino amžinąją dangišką Dievo meilę. Koncerte muzikuos vargonininkė Gražina Petrauskaitė ir vokalistė Natalija Dmuchovska (sopranas).

Koncerte „Žemiška ir dangiška meilė: gegutė ir kregždės” klausytojai galės išgirsti ir itališko stiliaus Johanno Casparo Kerll’o kapričio „Gegutė”, bei italų romantiko ir itališkos vargonų mokyklos pagrindėjo Marco Enrico Bossi vėlyvosios kūrybos pavyzdį iš op. 140 „Trys pranciškonų akimirkos”, kontempliuojantį Šv. Pranciškaus Asyžiečio gyvenimo epizodus. Antroji šio ciklo dalis, „Pokalbis su kregždėmis” - Šv. Pranciškaus dangiško bendravimo su paukščiais muzikiniai paveikslai.

Koncerto pabaigoje skambės šiuolaikinio italų kompozitoriaus Andrea Amici malda vargonams į šventąją Dievo Gimdytoją, sutaikančią žemės ir Dangaus pasaulius. Be jau paminėtų kompozitorių, skambės ir Antonio Caldara, Antonio Vivaldi, Domenico Sarro, Alessandro Scarlatti bei Tommaso Giordani kūriniai.

Kiekvienas programos kūrinys yra muzikinė meditacija sakralaus lotyniško teksto pagrindu. Muzika meditatyvi, pagilinanti maldos nuotaikas, išreiškianti tai, ką dvasia jaučia sakralaus teksto deklamavimo akte: sustodama, kartodama, medituodama, grįždama prie gilių ir intymių akimirkų išgyvenimo.

Atlikėjai

G._Petrauskaitė_2022_08_20.jpgKoncerte vargonais gros Gražina Petrauskaitė – tarptautinių meistriškumo kursų dalyvė, solo ir ansamblių atlikėja, koncertuojanti ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, Slovakijoje, Vokietijoje.

NatalijaDmuchovska.jpgKartu su vargonininke G. Petrauskaite pasirodys ir dainininkė Natalija Dmuchovska (sopranas). Nuo 2020 m. N. Dmuchovska mokosi dainavimo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vokalinio dainavimo specialybėje (doc. J. Leitaitės kl.) – dabar yra trečiakursė. Natalija jau yra koncertavusi įvairiose Lietuvos bažnyčiose, A. Mickevičiaus ir M. Mažvydo bibliotekose, vaikų globos namuose ir kitur.

Įdomu, jog be savo meilės muzikai N. Dmuchovska taip pat yra ir puiki jojikė – 2019 m. ji tapo Lietuvos dailiojo jojimo čempione jaunių grupėje, užėmė IV vietą Baltijos šalių, I vietą Latvijos ir II vietą Lenkijos dailiojo jojimo čempionatuose. 2020 m. Natalija tapo Lietuvos dailiojo jojimo vicečempione jaunių grupėje.

N._Dmuchovska_su_žirgu.jpeg

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: https://www.organduo.lt/lt

Iėjimas nemokamas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos