Sidebar

Balandžio 25 d. Vilniaus universiteto Teatro salėje praėjo renginys skirtas Pasaulinei kvantinei dienai paminėti.
 
Praeitais metais pasaulio kvantinių technologijų ekspertai pagal Planko konstantos vertę pasirinko specialią datą “World Quantum Day” šventei  ir šiemet įvairiais renginiais šią šventę paminėjo 65 pasaulio šalys, taip pat ir Lietuva. Šios dienos minėjimu siekiama didinti visuomenės kvantinio mokslo ir technologijų sąmoningumą. Ta proga Lietuvoje buvo suplanuotas specialių renginių ciklas: surengtos edukacinės paskaitos, specialios televizijos ir radijo laidos, vizitai skirtinguose Lietuvos miestuose, net mokslo bei meno paroda šia tema, kuri bus surengta Fizinių ir technologijos mokslų centre šią vasarą. Džiugu paminėti, kad kvantinio meno konkurse dalyvavo virš 200 dalyvių, kurie nupiešė kvantinius efektus ir įtakingiausias kvantinės mechanikos istorijoje mokslininkus. Prizų įteikimo ceremonija vyks parodos atidarymo metu.  Balandžio 14 d. įvyko nacionalinė paskaita ir meno konkurso finalas per Youtube ir Twitch platformas. Paskaitos metu nuskambėjo Lietuvos fizikų iš LMA, FTMC ir VU FF sveikinimai ir specialūs viktorinos klausimai dalyviams už kuriuos bus skirti prizai. Taip pat buvo pravesta įvadinė paskaita apie kvantinę fiziką. Po kvantinio meno konkurso ir nacionalinės Youtube paskaitos šventė VU Teatre - tai antrasis didžiulis renginys iš renginių ciklo skirto Pasaulinei kvantinei dienai Lietuvoje paminėti.
 
Renginio atidarymo metu dalyvius pasveikino LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai” vadovė Aldona Daučiūnienė ir VU Kultūros centro projektų vadovė Sonata Adomaitienė. Šios šventės proga jos ragino jaunimą siekti mokslinės karjeros, domėtis moksliniais pasiekimais ir nepamiršti apie teatro galią.
 
Fizikė dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė (FTMC) kartu su VU FF bakalauro studentu Luku Naimovičiumi pradėjo susitikimą nuo didžiojo sprogimo teorijos ir kvantinės fizikos užuomazgų.  Kvantinė mechanika per pastarąjį šimtmetį prisidėjo prie revoliucinės technologinės pažangos,  kuri tiesiogiai paveikė mūsų kasdienį gyvenimą. Puslaidininkiniai lustai mūsų išmaniuosiuose telefonuose ir  kompiuteriuose iš dalies veikia naudojant kvantinę mechaniką. Lazeriai, LED lemputės ir LED monitoriai buvo sukurti remiantis mūsų supratimu apie kvantinę mechaniką. Globali padėties nustatymo sistema, kuri padeda mums keliauti, remiasi  itin tikslių atominių laikrodžių kvantine mechanika; magnetinio rezonanso tomografijos prietaisai ligoninėse naudoja kvantinę mechaniką. Antros kvantinės revoliucijos technologijos, tokios kaip kvantiniai kompiuteriai, kvantiniai  jutikliai ir kvantinio ryšio įrenginiai, atvers begalę naujų trikdančių taikymų.
 
Po viktorinos klausimų vedėjai pajudėjo link molekulių pasaulio ir smagiųjų eksperimentų. Tai buvo lengva pažintinė kelionė po kvantinės fizikos pasaulį. Auditorijoje susirinko VU studentai, Vilniaus miesto gimnazistai ir jų mokytojai. Dalyviai atsakinėjo į užduotus vedėjų klausimus. Jauniausias šventės dalyvis, 7 metų Ernestas Kavaliauskas, tuo pat metu buvo aktyviausias.
 
Renginio antrojoje dalyje įvyko teatralizuota mokslinė pamoka, kurioje literatūra ir menas transformavo  ir jungėsi su mokslu – fizika, chemija, matematika, filosofija. „Alisa mokslo stebuklų šalyje“ - smagus, interaktyvus VU Dramos teatro (rež. Felicija Feiferė) spektaklis, kurio metu žiūrovai - dalyviai ne tik bandė įminti mokslo paslaptis, bet ir gyvai išvydo cheminių eksperimentų demonstracijas bei diskutavo su jaunuoju mokslininku chemiku Roku Žvirbliu apie jų veikimo principus.
 
Tai nėra tradicinis teatras, nes kūrinio skyriai buvo pasirinkti analizuojant mokslinius atradimus. Manau, kad vienas iš pagrindinių šiuolaikinio mokslo uždavinių yra sukurti naujus  ir novatoriškus būdus kaip visuomenę įtraukti į mokslą, kaip įkvėpti  moksleivius, kaip šviesti ir informuoti. Tai galima realizuoti kuriant  naujus komunikacijos būdus t.y. pasitelkti meninius įrankius. Šis  spektaklis tai graži žinutė tiek mokytojams, tiek mokiniams, kad kai  kurias knygas galima skaityti po keletą kartų, galima surasti paslėptus  sluoksnius, permąstyti, semtis įkvėpimo. Norėčiau pasidžiaugti, kad esame vienintelė šalis, kuri atšventė Pasaulinę kvantinę dieną teatre.” – dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė.
 
Pasaulinės kvantinės dienos paskaitos įrašas: https://www.youtube.com/watch?v=Gm6psWaPaV8&t=3745s.
 
Specialios TV laidos apie kvantinę fiziką: 
 
TV laida apie „Alisa mokslo stebuklų šalyje“ spektaklį: https://www.youtube.com/watch?v=DpKoTzCnJIQ&t=24s
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos