Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) Kinetinis teatras pristatė vaizdo klipą, skirtą tarptautiniam konkursui „Dance Your PHD“. Trupės narys – VU Chemijos ir geomokslų fakulteto alumnas Povilas Šimonis šiame klipe sujungė dvi savo mėgstamas veiklas – biochemiją ir šokį: čia žaismingai apdainuojamas ir apšokamas jo baigiamasis darbas „Mielių ląstelių atsako į impulsinio elektrinio lauko sukeltą poveikį tyrimas“. Klipas vasario pradžioje dalyvaus žurnalo „Science“ ir Amerikos mokslo skatinimo asociacijos organizuojamame konkurse.

Klipo idėja išsirutuliojo P. Šimoniui bendradarbiaujant su VU Kinetinio teatro režisieriumi Andriumi Pulkauninku ir videoagentūros „Turbo“ komanda. Jame galima išvysti elektros veikiamas šokančias mieles, išgirsti repo stiliumi paties autoriaus įdainuotus žodžius apie mokslinį tyrimą – tai tikra eksperimentinė mokslo ir meno sintezė.

VU Kinetinio teatro režisierius A. Pulkauninkas kaip pagrindinį projekto tikslą įvardijo mokslo populiarinimą ir pateikimą VU bei mokslo pasiekimais besidominčiai bendruomenei tokia kalba, kokią būtų galima suprasti net biologijos išsilavinimo neturintiems žmonėms. „Kitaip tariant, siekiame „išversti“ sudėtingą biochemijos kalbą į lengvai suprantamus emocinius, dramaturginius ir šokio veiksmus, per daug neperkraudami paaiškinimo moksline terminologija“, – pasakoja A. Pulkauninkas.

Kadras_iš_Dance_your_PhD.jpg

VU Kinetinio teatro meno vadovas pažymi, kad norint suprantamai pateikti visus mokslinius procesus visų pirma reikėjo paversti biochemijos terminus personifikuotais herojais.

„Pavyzdžiui, mielė, kaip įsimylėjusi mergina beklausanti savo muzikinio dievaičio, kepa bandeles. Gavusi elektros impulsą ji pradeda tai daryti greičiau, tada pasidaugina ir galų gale išsiunčia savo meilės žinutę svajonių objektui sukurdama širdelę Petri lėkštelėje“, – klipo idėją paaiškina A. Pulkauninkas. Taip sudėtingi biocheminiai procesai, paversti žmogiškais santykiais ir euforiškais šokiais, tampa atpažįstami ne tik mokslininkams.

„Dance Your PhD 2022: Electroporation of Yeast Cells“ – bendro kūrybinio proceso rezultatas, sukurtas bendradarbiaujant jaunajam mokslininkui Povilui Šimoniui, kompozitoriui Algirdui Janoniui, klipo režisieriui ir prodiuseriui Airidui Janušauskui ir VU Kinetinio teatro režisieriui Andriui Pulkauninkui. Projektą finansavo VU Kultūros centras ir Bioelektrinių reiškinių laboratorija.

Povilas_Šimonis.jpg

„Dance Your PhD” – nuo 2008-ųjų vykstantis konkursas, kuriuo siekiama skatinti mokslininkus savo tyrimus aiškinti ne sudėtingais moksliniais terminais, skaičiais ar skaidrėmis, bet šokiu ir judesiu. Šiame konkurse dalyvauja mokslininkai ir doktorantūros studentai iš fizikos, chemijos, biologijos bei socialinių mokslų sričių.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos