Sidebar

2021-ųjų lapkričio pabaigoje ir gruodį Vilniaus universiteto Kultūros centre vyko video kūrimo mokymai, kuriuose savo patirtimi su meno kolektyvų nariais ir darbuotojais dalinosi tarptautinių festivalių prizininkas, kino režisierius Saulius Baradinskas ir video kūrėjas - savo srities profesionalas Saulius Balčiūnas. 

6 paskaitų cikle VU Kultūros centro ir meno kolektyvų darbuotojai bei nariai mokėsi vizualinio raštingumo, scenarijaus rašymo, kadruotės ir kameros judesio, taip pat praktiškai prisilietė prie filmavimo bei montavimo pagrindų.

Su režisieriumi Sauliumi Baradinsku kursų studentai pasinėrė į įtaigaus video kūrimo teoriją, pagrindinius elementus, tendencijas. Dalyviai sužinojo iš ko susideda kiekviena scena, nuo ko pradėti vystyti video klipo idėją ir kaip iš pradžių išsipiešti visą norimą sukurti filmuką ant popieriaus naudojant animatikas. Videografas Saulius Balčiūnas į savo seminarus susipažinimui atsinešė įvairiausios profesionalios filmavimo įrangos, nuo kamerų, iki šviesų ir štatyvų, o paskutinėje ciklo paskaitoje kartu su visa grupe montavo animatikas

Meno kolektyvų narius ir darbuotojus prisijungti prie kursų paskatino visų pirma žinių apie video meną trūkumas, tačiau seminarų dalyviai tikėjosi taip pat iš kursų pasisemti idėjų bei įkvėpimo bei tokiu būdu prisidėti prie kokybiškesnių video kūrimo kultūros centre. Dalyviai po kursų džiaugėsi, kad įgavo naujų požiūrio taškų, atrado naujų galimybių, susipažino su medijų tendencijomis ir pasisėmė naudingų patarimų ateities video projektams.

Kursų dalyviams labai įsiminė animatikų kūrybos procesas, arba kadruočių planavimas; idėjos išvystymo procesas ir sudėjimas į vieną užkabinantį sakinį, dar žinomą kaip logline. Logline - vienas informatyvus sakinys, apibrėžiantis pagrindinę scenarijaus temą ir veikėjus. Juo būsimas video klipas pristatomas prodiuseriui ar agentui. Taip pat, kursų metu lektoriai stipriai akcentavo emocijos, kurią norima perteikti, svarbą bei būtinybę neriboti fantazijos.

VU Kultūros centras, organizuodamas šiuos ir panašius kompetencijų kėlimo mokymus, nori suteikti galimybes savo darbuotojams ir kolektyvo nariams kelti kvalifikaciją, tobulėti bei taikyti naujoves meno kolektyvų veikloje. Džiaugiamės, kad video kūrimo kursai su Sauliumi Baradinsku bei Sauliumi Balčiūnu išėjo labai sėkmingi ir įkvėpė dalyvius įvairiems Kultūros centro ir meno kolektyvų projektams. 

Mokymuose dalyvavusių studentų/darbuotojų jau sukurti video projektai:

Jokūbas Savodnikas, VU Dainų ir šokių ansamblis

Irina Bukina, VU pučiamųjų orkestras "Oktava"

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos