Sidebar

Didžiosioms metų šventėms artėjant, Vilniaus universiteto (VU) folkloro ansamblis „Ratilio“ į tris Lietuvos miestus veža naują, bet žiūrovų jau pamėgtą koncertinę programą „Laumių monai“. Tris vakarus – gruodžio 3 d. Klaipėdoje, gruodžio 4 d. Pagėgiuose ir gruodžio 9. Ukmergėje liesis istorijos apie dvilypes – kerinčias ir bauginančias, kuriančias ir griaunančias, žemiškas ir dieviškas – mitologines būtybes.

Programa „Laumių monai“ sukurta švenčiant ypatingą sukaktį. Šiemet UNESCO iniciatyva Lietuvoje ir pasaulyje minimos antropologės, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtojos, archeomitologės Marijos Birutės Alseikaitės-Gimbutienės 100-osios gimimo metinės. M. Gimbutienė yra mokslininkė, atvėrusi pasauliui senąsias civilizacijas, nušvietusi Europos kultūros ištakas. Savo tyrinėjimuose archeologė nemažai dėmesio skyrė laumėms, todėl jos jubiliejų paminėti „Ratilio“ nutarė gilindamasis būtent į laumių temą ir ieškodamas šių mitologinių būtybių apraiškų šiuolaikinio žmogaus gyvenime.

Lietuvių mitologinių sakmių muzikinė programa „Laumių monai“ – daugiažanris kūrinys, kuriame susipina archajiškos ir šiuolaikinės meninės raiškos formos. Programos ašis – senosios lietuvių sakmės apie laumes, ratiliokų praturtintos asmeniniais išgyvenimais ir pasakojamos istorijų pasakojimo (storytelling) stiliumi. „Ratilio“ dalyvių istorijose laumės atsiskleidžia ne tik kaip darbščios verpėjos, kūdikių globėjos, likimo lėmėjos, bet ir įgauna dar niekur negirdėtus, neužrašytus, pačių pasakotojų atrastus pavidalus. Taip senosios sakmės apie laumes ratiliokų lūpose virsta unikaliomis, o kartais ir visai naujomis istorijomis. Jos išlieka takios ir per kiekvieną pasirodymą įgyja vis naujų detalių, prasmių.

Pasakojimai prisodrinti įvairiausių Lietuvos kampelių tarmių ir autentiškos kalbos. Juos iliustruoja ir laumes išgirsti ragina tradicinės dainos, sutartinės ir nepakartojamos muzikinės improvizacijos. Istorijų vaizdinius papildo kiekvienai sakmei ansamblio dalyvės Aušrinės Lasytės specialiai sukurtos dailės projekcijos.Vilniaus_etnins_kultros_centro_nuotrauka2Ratilio.jpg

„Laumių monai“ gimė dar pavasarį, kai grupelė ansamblio narių ėmė skaityti sakmes, studijuoti mitologijos šaltinius, konsultuotis su mitologu Dainiumi Razausku. Įsigilinę į senųjų pasakojimų prasmes, ratiliokai vėliau darbavosi istorijų pasakojimo dirbtuvėse su profesionalia pasakotoja Milda Varnauskaite, tobulinosi aktorinio meistriškumo pratybose su aktore Marcele Sirgediene. Kaupdami įvairialypes žinias, pasakotojai laumių gyvenimo apraiškų ieškojo savo gyvenimo patirtyse, išgyvenimuose, senųjų sakmių pagrindu dėliojo naujas istorijas, bandė laumes nupiešti ar sukurti muzikinius jų paveikslus improvizuodami.

VU folkloro ansamblis „Ratilio“ – seniausias Lietuvoje folkloro kolektyvas, puoselėjantis autentišką liaudies kultūrą ir ieškantis naujų tradicijos raiškos formų. Šio jaunatviško, veržlaus ir energingo folkloro ansamblio dalyviai – daugelio VU fakultetų studentai ir dėstytojai, atvykę į sostinę iš įvairiausių Lietuvos kampelių. „Ratilio“ ne tik aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūros renginiuose bei festivaliuose, bet ir yra lietuvių kultūros ambasadorius užsienyje, dažnai vyksta į gastroles ir pasirodo tarptautiniuose folkloro festivaliuose.

Lietuvių mitologinių sakmių muzikinės programos „Laumių monai“ renginiai: gruodžio 3 d. 17 val. Klaipėdos etnokultūros centregruodžio 4 d. 12 val. Pagėgių rajono savivaldybės kultūros centregruodžio 9 d. 19 val. Ukmergės kultūros centre. Koncertų organizatoriai: VU Kultūros centras ir VU folkloro ansamblis „Ratilio“.

Vilniaus etninės kultūros centro archyvo nuotraukos.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos