Sidebar

Lapkričio 20 d., šeštadienį, 19.30 val. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje vykusiame koncerte „Klasika visiems“ projekto dalyviai susibūrė gyvai atlikti vieną garsiausių XX a. chorinių kūrinių – vokiečių kompozitoriaus Carlo Orffo kantatą „Carmina Burana“.

Klasikos išsiilgę, muzikuoti kartu norintys chorinės muzikos entuziastai kartu su Vilniaus universiteto (VU) chorais „Pro musica“, „Gaudeamus“ ir „Virgo“ (vad. Rasa Gelgotienė) nuo 2012 metų gyvuojančiame projekte kasmet koncertui ruošiasi dviejų dienų pasirengimo, mokymosi sesijose, kurias vainikuoja didysis koncertas. Šiemet muzikuojantis jaunimas buvo įtrauktas atlikti įspūdingiausią bei populiariausią XX a. vokiečių kompozitoriaus Carl Orff muzikos kūrinį "Carmina Burana".

Kartu su „Klasika visiems“ dalyviais sceninę kantatą atliko solistai Gunta Gelgotė (sopranas), Mindaugas Jankauskas (tenoras), Steinas Skjervoldas (bosas), dviem fortepijonais skambino Rokas ir Sonata Zubovai, o mušamųjų partijas atliko ansamblis „Giunter Percussion“ (vad. Pavelas Giunteris). Jungtiniam chorui dirigavo Vilniaus universiteto chorų vadovė Rasa Gelgotienė.

Projektas „Klasika visiems“ gimė Vilniaus universiteto Kultūros centro chorams ir jų meno vadovei R. Gelgotienei nusprendus į jungtinį chorą suburti muzikuojantį ir ypač chorinėje veikloje dalyvaujantį/dalyvavusį jaunimą, kuris turėtų kitokią platformą saviraiškai, būtų supažindinamas su chorinės muzikos klasikos šedevrais ir galėtų stambios formos kūrinius atlikti gyvai koncerte su profesionaliais solistais ir (ar) orkestru, kas ne visada muzikuojantiems asmenims yra prieinama. turėdami solidžią ir ilgametę muzikavimo ir koncertinę patirtį bei būdami aktyvūs įvairių panašaus pobūdžio projektų Lietuvoje ir užsienyje dalyviai.

Pirmasis renginys organizuotas 2012 m., kuriame buvo atliekamas žymus V. A. Mocarto kūrinys „Requiem“. Organizuojant renginį, pastebėta (ir dalyviai į tai atkreipė dėmesį), kad renginys dėl savo formos unikalumo neturėtų būti siūlomas vien tik vienai visuomenės grupei, todėl jis kitais metais buvo atvertas ir kitoms visuomenės grupėms (moksleiviams, senjorams, dirbantiesiems, kitų regionų gyventojams) taip siekiant įgyvendinti mokymosi visą gyvenimą principus, skatinant kartų bendradarbiavimą. Dėl gausaus dalyvių skaičiaus (apie 300 kasmet) ir dalyvių pageidavimų tęsti šią veiklą, projektas imtas tradiciškai organizuoti kasmet, kuomet jungtiniame chore, akomponuojant orkestrui, pritariant solistams, atliekamas žymaus kompozitoriaus, žinomas stambios formos chorinės muzikos kūrinys (pvz., A. Vivaldi "Magnificat", F. Schuberto "Messe G dur", O. Gjeilo ”Saulėtekio mišios“ (angl. Sunrise mass) ir pan.).

2021 m. projektas atgijo ir po pandeminių metų toliau tęsia tradiciją – koncerte atliktas stambios formos kūrinys, vienas įspūdingiausių XX a. kūrinių – Carlo Orffo kantata "Carmina Burana". Pažymėtina, kad kūrinio “Carmina Burana” atlikimas reikalauja, ne tik aukštos atlikimo technikos, bet ir nemažų balsinių pajėgumų. 

Šiuo projektu siekiama įtraukti ne tik studentus, moksleivius, bet kartu jį atverti ir kitoms visuomenės grupėms, kad dalyvaujant skirtingoms kartoms vienodai dominančioje veikloje, megztųsi įvairūs bendradarbiavimo ryšiai, būtų skatinami skirtingų požiūrių derinimo, atsakingumo, nuolatinio mokymosi, savarankiško tobulėjimo, pilietiškumo, atvirumo naujovėms gebėjimai. Projektu siūlomas kitoks laisvalaikio leidimo būdas, kur ugdomas ir asmens meninis skonis, skatinamas kultūros ir meno (ypač chorinio meno) pažinimas per rimtąją klasikinę muziką. „Klasika visiems“ projekto vykdymo metu kultūros nešėju tampa ne tik projekto dalyvis, bet ir klausytojas, kuris girdėdamas nuostabius klasikos šedevrus ne tik turtina savo žinias, bet ir ugdo savo meninį skonį.

Kviečiame pasiklausyti 2021 metų projekto „Klasika visiems 2021“ – C.Orff „Carmina Burana“ koncerto įrašo:

 

Projektą iš dalies finansavo: Valstybinis studijų fondas.

Koncerto akimirkas įamžino fotografas Mantas Bartaševičius.

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos