Sidebar

 Exodus

„Įsivaizduokite bažnyčios priekyje besirangančius žmonių kūnus, plastiškai judesiu imituojančius biblinę istoriją apie izraelitų išėjimą iš Egipto. Jiems akompanuoja paslaptingi vargonų garsai, sklindantys iš didžiausių Lietuvos vargonų balkono. Ir visa ši judesio ir garsų sintezė niekada nepasikartos, nes yra improvizuojama čia ir dabar,” - pasakoja vargonininkas Vidas Pinkevičius.


Šeštadienį, spalio 19 d., 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje pirmą kartą Lietuvoje vargonininkas Vidas Pinkevičius ir VU kinetinė teatro trupė improvizuos spektaklį „Exodus“.
Kaip pasakojo vargonų improvizacijos tradicijas Lietuvoje puoselėjantis V. Pinkevičius, mintis surengti improvizuotą spektaklį tokia tema kilo VU kinetinės teatro trupės vadovui Andriui Pulkauninkui.
„Kadangi su VU kinetinio teatro trupe prieš keletą metų jau esame sėkmingai improvizavę spektaklį „Pasaulio sukūrimas“, norėjosi dar kartą susitikti ir sukurti dar vieną biblinę istoriją. Kai prasitariau Andriui, jis nedvejodamas sutiko ir pasiūlė „Exodus“ arba išėjimo iš Egipto temą, kuri labai tiks sakraliai VU Šv. Jonų bažnyčios atmosferai“, – mintimis dalinosi vargonininkas.
Trupė, vadovaujama režisieriaus ir choreografo A. Pulkauninko, įkurta Vilniuje 1999 metais. Nors nuolat kito nariai ir pavadinimas, ji liko ištikima fizinio-vizualinio-neverbalinio teatro tradicijoms, bandymams sujaukti publikos sąmonę absurdiškais sceniniais eksperimentais.
Vienintelė pripažįstama teatro forma – formos nebuvimas. Vienintelė egzistencijos išraiška – takumas. Jei kas nors gali pastebėti formą, tai reiškia, kad ji jau nebegyva. Trupė propaguoja gyvas improvizacijas, natūralių efektų ir elementų (ugnis, molis, durpės, smėlis, ...) bei rizikos faktoriaus (pavojingi įrankiai, aštrūs daiktai) panaudojimą kaip priemonę pažadinti miegantį žiūrovą, jį supurtyti ir šokiruoti. Pasirodymai vyksta tiek uždarose erdvėse, tiek lauke, dažnai palikdami keistumo pojūtį, stiprų rizikos potyrį (2 trupės nariai dirba kaskadininkais kino studijoje). Visa tai sukuria ironišką grotesko ir absurdo kombinaciją, iškelia individo savitumo, asmenybės išraiškos, vienatvės, konflikto su visuomene klausimus, šiandieninės vartotojiškos visuomenės gyvenimo tuštumos ir beprasmybės jausmą.
Trupė dalyvauja netradiciniuose renginiuose, meno parodose, koncertuose, kino (video) projektuose, šokio bei teatro festivaliuose. Palaikomi ryšiai su Lietuvos ir pasaulio profesionalia šiuolaikinio šokio, teatro bei pantomimos scena. Teigdama, kad „nėra ribos tarp profesionalo ir mėgėjo, yra tik riba tarp gero ir blogo spektaklio“, trupė organizuoja alternatyvų tarpdisciplininių menų festivalį „Atvira“ bei kūrybines dirbtuves, į kurias kviečia žmones, nepriklausomai nuo to, kokiai mokyklai jie priklauso: teatro ar šokio, profesionalų ar mėgėjų...
A. Pulkauninko kinetinė trupė dalyvavo ir pelnė pripažinimą daugybėje tarptautinių festivalių, pradedant Europa (Lietuva, Ispanija, Prancūzija, Italija, Vokietija, Švedija, Kroatija, t.t.), baigiant Lotynų Amerika(Kolumbija, Venesuela) bei Šiaurės Amerika (Kanada ir JAV).
Dr. Vidas Pinkevičius yra aktyvus vargoninės improvizacijos ir vargonų meno populiarintojas ir garsina šį instrumentą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas ir koncertus.
V. Pinkevičius baigė bakalauro ir magistro studijas Lietuvos Muzikos Akademijoje. Jis taip pat studijavo vargonų, improvizacijos ir klavesino klasėse pas prof. P. Ruiter-Feenstra Rytų Mičigano Universitete (JAV), kur įgijo humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 metais baigė Nebraskos-Linkolno Universitetą (JAV) pas prof. Q. Faulkner ir G. Ritchie, įgijo Muzikos menų daktaro laipsnį ir apsigynė disertaciją apie improvizaciją Bacho stiliumi.
V. Pinkevičius laimėjo keletą prestižinių stipendijų ir konkursų, tarp jų Geriausio atlikėjo konkursą Rytų Michigano universitete (2002). Jis koncertavo įvairiose Europos šalyse ir JAV, tarp jų ir keletoje tarptautinių festivalių. V. Pinkevičius dalyvavo prestižiniuose meistriškumo kursuose Švedijoje, Austrijoje, Nyderlanduose, JAV ir kitose šalyse. Kaip solistas, grojo su svarbiausiais Lietuvos orkestrais. Kartu su žmona, dr. A. Motūzaite-Pinkevičiene, jis dažnai groja vargonų duetus. V. Pinkevičius yra Vilniaus universiteto vargonininkas ir kartu su Aušra Motūzaite-Pinkevičiene vadovauja VU vargonų studijai "Unda Maris".
Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt
Įėjimas nemokamas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos