Sidebar

Balandžio 30 d. 18 val. Vilniaus universiteto (VU) Šv. Jonų bažnyčioje vyks koncertas „Sudie, gimtasis sodžiau“, arba „Прощай, Село Ріднесеньке“, skirtas už laisvę kovojančiai Ukrainai palaikyti. Koncerto programoje – dvi Gustafo Adolfo Mankellio fantazijos vargonų duetui, keturi Gustavo Merkelio trio vargonams solo, trys kompozicijos ukrainiečių liaudies dainų temomis vargonams solo. Vargonais skambins Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes.

Anot vargonininko V. Pinkevičiaus, šio koncerto programoje jam didžiausią prasmę turi kūriniai, sukurti ukrainiečių liaudies muzikos temomis: „Prasidėjus karui buvo užvaldęs siaubas ir bejėgystė. Vėliau juos pakeitė noras veikti ir savo kūryba skleisti žinią apie Ukrainos tragediją, istoriją, ukrainiečių didvyriškumą. Pasirinkau kurti kūrinius ukrainiečių liaudies dainų temomis, nes jose radau įkūnytą visą sunkų Ukrainos tautos nueitą kelią. Taip pat radau nemažai panašumų su lietuvių folkloru, ypač tekstuose.“

A. Motūzaitės-Pinkevičienės teigimu, jai didžiausią nusiraminimą šiuo metu teikia groti C. W. Druckenmüllerio Preliudą ir čakoną: „Šių metų didžiausias vargoninis atradimas man buvo Husumerio vargonų knyga. Šį rinkinį sudaro XVII ir XVIII a. šiaurės Vokietijos kompozitorių koncertai vargonams solo ir preliudai su čakonomis“, – pasakoja vargonininkė.

C. W. Druckenmüllerio Preliudas ir čakona įkūnija vieną iš esminių baroko laikotarpio muzikinių formų – čakoną. Tai šokis, paremtas pasikartojančia boso tema. Tuo pat metu rankose naudojamos pačios įvairiausios barokinės figūros, o viską vainikuoja nuostabi harmonija.

Daugelyje šalių koncertuojantys vargonininkai, autoriai ir tinklaraštininkai dr. Vidas Pinkevičius ir dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė yra „Vargonavimo paslapčių“ tinklaraščio, tinklalaidės ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjai. Taip pat jie yra VU vargonininkai ir vadovauja VU vargonų studijai „Unda Maris“. Per pandemiją vargonų muzikos mėgėjams jie siūlo vargonų muzikos klausytis internetu savo YouTube kanale ir Spotify platformoje.

Koncertas nemokamas, dalyvaujantiems rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančią kaukę.

Daugiau informacijos čia.

Koncerto Facebook’o renginys

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos