Sidebar

2023-12-13 18:00
2023-12-13 19:00

„Kaukų išdaigos“ – naujausias Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ kūrinys. Tai lietuvių mitologinių sakmių muzikinė programa, kurios centrinė ašis yra chtoninės mitologinės būtybės – kauko – portretas. „Kaukų išdaigos“ – tai spalvingas žanrų vitražas, kuriame darniai suspindi archajiški ir šiuolaikiniai folkloro elementai.

Programos pagrindas – lietuvių sakmės apie kaukus, ratiliokų praturtintos asmeniniais išgyvenimais ir pasakojamos istorijų pasakojimo (storytelling) stiliumi. „Ratilio“ dalyvių istorijose kaukai atsiskleidžia ne tik kaip skalsos, turtų nešėjai, išdaigininkai, bet įgyja ir dar niekur negirdėtus, neužrašytus, pačių pasakotojų atrastus pavidalus. Taip senosios sakmės apie kaukus ratiliokų lūpose virsta unikaliomis, o kartais ir visai naujomis istorijomis.

Pasakojimai prisodrinti įvairiausių Lietuvos kampelių tarmių ir autentiškos kalbos. Programos klausytojai pakeliaus po visą Lietuvą, klausydamiesi zarasiškių, kupiškėnų, varėniškių, šiauliškių, tauragiškių ir kitų šnektų. Į programą elegantiškai įsipins net ir keletas ištarmių nykstančia šišioniškių tarme.

Pasakojimus iliustruoja ir kaukus išgirsti padeda pagal atitinkamą kauko portretą parinktos tradicinės dainos, sutartinės, maldelės, greitakalbės, paukščių balsų pamėgdžiojimai ir nepakartojamos muzikinės improvizacijos. Mįslingą kaukų kvietimo ritualo atmosferą ir kaukų išdaigų siautulio įspūdį kuria aibė tradicinių ir naujai ratiliokų atrandamų muzikos instrumentų. Greta gerai pažįstamų kanklių, būgno, smuiko, dambrelio suskamba retai folkloro ansamblių programose suskambantys instrumentai. Kaukų siautulyje vietą suranda terkšlė, kiaulė, lūpinė armonikėlė. Ratiliokai vėl drąsiai perlipa įprastinius folkloro žanro rėmus – kaukai į ansamblį „atneša“ pirmąkart ratiliokų scenoje suskambantį mėnulio būgną.

„Kaukų išdaigos“ imtos kurti dar pavasarį, kai grupelė ansamblio narių ėmė skaityti sakmes, studijuoti mitologijos šaltinius, konsultuotis su mitologu Dainiumi Razausku. Įsigilinę į senųjų pasakojimų prasmes, ratiliokai vėliau darbavosi istorijų pasakojimo dirbtuvėse su profesionalia pasakotoja Milda Varnauskaite. Kaupdami įvairialypes žinias, pasakotojai kaukų veikimo atspindžių ieškojo savo gyvenimo patirtyse, išgyvenimuose, senųjų sakmių pagrindu dėliojo naujas istorijas, kūrė muzikinius kaukų paveikslus.

„Kaukų išdaigas“ drąsiai galima pavadinti antrąja „Ratilio“ mitologijos studijų serija. 2021 metais pristatę abejingų nepalikusią istorijų pasakojimo programą „Laumių monai“, šiemet istorijų pasakojime jau patyrę ansamblio dalyviai į storytelling žanrą įtraukė ir kitus ansamblio dalyvius. Taigi, klausytojų laukia tiek nauji veidai, dar negirdėti pasakojimo stiliai, tiek jau tikrų istorijų pasakojimo asų pasirodymai.

Klausydamiesi istorijų, žiūrovai netruks pajusti, kad kaukai nėra tik kadaise kaimų kluonuose, kamarose, požemiuose gyvenusios būtybės. Tai ir dabartinio žmogaus patirčių, pasaulio, žmogiškųjų santykių suvokimo atspindys. „Kaukų išdaigų“ kūrėjai, sekdami savo apdainuojamų ir pasakojimuose veikiančių būtybių pavyzdžiu, žada sukurti vingrius nuotaikų ir įspūdžių kalnelius – nuo meditatyvaus susikaupimo iki triukšmingo šėlsmo, nuo tykaus susimąstymo iki juoko ašarų.

Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ – seniausias Lietuvoje folkloro kolektyvas, puoselėjantis autentišką liaudies kultūrą ir ieškantis naujų tradicijos raiškos formų. Šio jauno, veržlaus ir energingo folkloro ansamblio dalyviai – daugelio Vilniaus universiteto fakultetų studentai bei dėstytojai, atvykę į sostinę iš įvairiausių Lietuvos kampelių. „Ratilio“ ne tik aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūros renginiuose bei festivaliuose, bet ir yra lietuvių kultūros ambasadorius užsienyje, dažnai vykstantis į gastroles bei pasirodantis tarptautiniuose folkloro festivaliuose.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos