Sidebar

2023-03-25 18:00
2023-03-25 19:00

Kovo 25 d. 18 val. vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į Johanno Sebastiano Bacho gimtadieniui skirtą koncertą VU Šv. Jonų bažnyčioje. Atlikėjai vargonininkai Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius.

Kovo 21 dieną muzikos pasaulis šventė 338-ąjį J. S. Bacho gimtadienį. Tai svarbi diena visiems muzikams, o ypač vargonininkams. Štai dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė pasakoja, kad „savo gimtadienio gali ir nešvęsti, tačiau Bacho gimtadienį paminėti privalu.“ 

„Bacho kūryba yra svarbi Vakarų kultūros paveldo dalis. Jis yra laikomas vienu didžiausių muzikos kūrėjų istorijoje. Jo vargonų muzika yra ne tik muzikinis, bet ir kultūrinis lobis, kurį saugoti ir branginti turi visas kultūringas pasaulis.“ – pasakoja dr. Vidas Pinkevičius.

Programą pradės J.S. Bacho preliudas ir fuga c-moll BWV 546. Šis didingais akordais prasidedantis kūrinys sudrebins VU Šv. Jonų bažnyčios skliautus. Pastaraisiais metais šis kūrinys skambėjo Jungtinės karalystės princo Filipo bei karalienės Elžbietos antrosios laidotuvėse. Choralinis preliudas „Wenn wir in höchsten Nöten sein“ BWV 641 iš  „Orgelbüchleino“ kolekcijos pasižymi nuostabaus grožio ornamentuota choralo melodija. Šis choralas buvo labai svarbus Bachui, nes gyvenimo saulėlydyje prie jo sugrįžo ir jį gerokai išplėtojo. Po lyriško choralinio preliudo skambės vienas virtuoziškiausių Bacho kūrinių: preliudas ir fuga D-dur BWV  532. Tai ankstyvasis Bacho periodo kūrinys, alsuojantis jaunyste ir pasižymintis greitais pasažais bei vingria fugos tema. Po greito preliudo ir fugos klausytojai galės pasimėgauti melancholišku ir ramiu choraliniu preliudu „Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ“ BWV 639. Šis choralinis preliudas kaip ir anksčiau nuskambėjęs priklauso „Orgelbüchleino“ kolekcijai. 

J.S. Bachas visą gyvenimą studijavo ir sėmėsi įkvėpimo iš kitų kompozitorių kūrybos. Didelę įtaką jam turėjo italų meistrai. Programoje bus galima išgirsti Bacho transkribuotą princo Johanno Ernsto koncertą G-dur BWV 592. Koncertą sudaro trys dalys: greita, grave bei presto dalys. Šiame kūrinyje bus girdima Vivaldi įtaką. Priešpaskutinis koncerto kūrinys ypatingai jautrus ir subtilus choralinis preliudas „O Mensch, bewein dein Sünde gross“ BWV 622. Šis choralas pratęs „Orgelbüchleino“ kolekciją.

Koncertą pabaigs Brandenburgo koncertas Nr. 3 G-dur, BWV 1048, dr. Vido Pinkevičiaus aranžuotas vargonų duetui. Pirma ir trečia Allegro dalys sukurti Bacho, o iš antrosios dalie išlikusi tik baigiamoji kadencija. Tačiau tarp dviejų greitų dalių labai reikėjo lėtos dalies, todėl Pinkevičius sukūrė vidurinę dalį Adagio, įkvėptas didžiojo baroko genijaus J.S. Bacho muzikinių pavyzdžių.  

Daugelyje šalių koncertuojantys vargonininkai, autoriai ir tinklaraštininkai dr. Vidas Pinkevičius ir dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė yra Vargonavimo paslapčių tinklaraščio, tinklalaidės ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjai. Jie taip pat yra Vilniaus universiteto vargonininkai ir vadovauja universiteto vargonų studijai „Unda Maris“. Vargonų muzikos mylėtojams jie siūlo vargonų muzikos klausytis internetu savo kanaluose YouTube ir Spotify platformose.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: https://www.organduo.lt/lt

Įėjimas nemokamas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos