Sidebar

2023-03-18 18:00
2023-03-18 19:00

Kovo 18 d. 18 val. vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į vargonų muzikos vakarą „Prie Babilono upių…“ VU Šv. Jonų bažnyčioje, kuriame Šiaurės Vokietijos ir Johanno Sebastiano Bacho muziką gros vargonininkas iš Italijos Gianluigi Spaziani.

Koncerte skambės Matthiaso Weckmanno „Es ist das Heil uns kommen her” (pirmoji dalis), Heinricho Scheidemanno „Herr Christ, der einig Gottes Sohn (II) ir Johanno Adamo Reinckeno choralinė fantazija „An Wasserflüssen Babylon”. Maestro Spaziani taip pat atliks ir kelis Johanno Sebastiano Bacho kūrinius choralinį preliudą „An Wasserflüssen Babylon”, BWV 653, Tokatą, Adagio ir fugą C-dur, BWV 564, choralinį preliudą „Vater unser im Himmelreich”, BWV 682 ir Fugą c-moll Legrenzi tema, BWV 574.

Kaip pasakojo vargonininkas, vargonų studijas Romoje jis pradėjo tuo pat metu, kai baigė paskutinius fortepijono studijų metus. „Mintis tapti vargonininku man labai patiko, nes sužavėjo Bacho muzika ir mistinė vargonų reikšmė bažnyčioje,” - sakė menininkas, kuris vėliau studijas tęsė Olandijoje. Paklaustas, koks yra jo mėgstamiausias šio koncerto programos kūrinys, Gianluigi pasirinko Bacho „An Wasserflussen Babylon“ („Prie Babilono upių…“). „Šis kūrinys yra labai melodingas ir išraiškingas, todėl, kaip sako tekstas, verčia įsivaizduoti melancholišką ištremtų izraelitų giesmę; atrodo, kad muzika skamba, kaip upe plaukiantis laivas,” - pasakojo vargonininkas. 

Gianluigi_Spaziani.jpeg

Paklaustas, koks kūrinys jam kelia didžiausią iššūkį, svečias iš Italijos pasirinko J.S. Bacho „Vater unser im Himmelreich“, BWV 682, nes labai sunku ritmuoti ir nelengva padaryti jį išraiškingą. „Kūrinys yra paremtas kontrapunkto principais, kurie reikalauja, kad skirtingos melodijos būtų atliekamos kartu. Atlikėjas turi turėti aukštą kontrapunktinį pajėgumą, kad galėtų tinkamai pagroti skirtingas melodijas ir jas sutraukti į vientisą muzikinę struktūrą,” - mintimis dalijosi maestro.

Gianluigi Spaziani gimė Italijoje, savo šalyje įgijo fortepijono ir vargonų specialybės diplomą, taip pat vargonininko solisto diplomą Roterdamo konservatorijoje Olandijoje, grodamas per savo baigiamąjį egzaminą žymiaisiais istoriniais „Mueller“ vargonais St. Bavo bažnyčioje Harleme. Jo koncertinė karjera prasidėjo prieš 20 metų – koncertuoja Italijoje, Lenkijoje, JAV, Danijoje, Olandijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse.

G. Spaziani yra kviečiamas skaityti paskaitas apie vargonų istoriją ir dalyvauti instrumentinių ir vokalinių konkursų Italijoje vertinimo komisijose, jis aktyviai groja įvairiuose ansambliuose ir yra daugelio knygų apie Italijos vargonus ir jų muziką autorius. Vargonininkas yra tarptautinio vargonų muzikos festivalio „Riviera delle Palme” įkūrėjas ir vadovas.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: https://www.organduo.lt/lt

Įėjimas nemokamas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos