Sidebar

2017 11 18 ausra ir vidasŠeštadienį, lapkričio 18 d. 18 val. Vilniaus universiteto vargonininkai Aušra ir Vidas Pinkevičiai VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojus kviečia į koncertą „Fantasia Chromatica“.

Koncerto programoje skambės Johanno Sebastiano Bacho duetai „Alles, was von Gott geboren“ (liet. Viskas, kas gimė iš Dievo) ir „Wie selig sind doch die, die Gott im Munde tragen“ (liet. Kokie palaiminti tie, kurie Dievo žodžiu gyvena) iš kantatos „Ein feste Burg ist unser Gott“ (liet. Tvirta tvirtovė yra mūsų Dievas), BWV 80, bei arija „Ich will von Jesu Wundern singen“ (liet. Aš noriu giedoti apie Jėzaus stebuklus) iš kantatos „Herz und Mund und Tat und Leben“ (liet. Širdis ir Burna ir Darbas ir Gyvenimas), BWV 147; taip pat Jano Pieterszoono Sweelincko „Fantasia Chromatica“, Dietericho Buxtehudės choralinė fantazija „Nun freut euch, lieben Christen gmein“ (liet. Dabar džiaukitės, brangūs krikščionys), BuxWV 210, Felixo Mendelssohno Andante D-dur ir Wolfgango Amadeus Mozarto Sonata D-dur 4 rankoms, K 381.

Pasak Vido Pinkevičiaus, jam šiame koncerte smagiausia yra groti jo paties vargonų duetui aranžuotus J.S. Bacho duetus ir ariją iš jo žymiausių kantatų.

„Jas nebuvo lengva pritaikyti atlikti dviems vargonininkams ant tų pačių vargonų suolo, nes reikėjo turėti omenyje vargonų specifiką, manualų apimtį bei registrų spalvų tinkamumą“, – pasakojo vargonininkas bei teigė, kad klausytojai, kuriems patinka retai mūsų šalyje atliekamos didžiojo Baroko meistro kantatos bus maloniai nustebinti vargonų galimybių imituoti ne tik žmogaus balsą, bet ir smuiką, obojų, trimitą ir kitus melodinius instrumentus.

Anot Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės, jai smagiausia groti yra J.P. Sweelincko Chromatinę fantaziją, nes jos kiekviename takte yra pilna polifoninių vingrybių, kurioms suvokti reikia sukaupti visas protines galias.

„Šiame kūrinyje nėra kada nusnausti: chromatinė tema pateikiama visokiausiais būdais, nuo veidrodinio atspindžio, sustambintai, susmulkintai, dvigubai sustambintai ir dvigubai susmulkintai bei sudėtiniais kontrapunktais, kai balsai tam tikrais intervalais sukeičiami vietomis,“ – teigė meninininkė ir pabrėžė, kad ši fantazija – tai chrestomatinis Sweelincko polifonijos pavyzdys, kurį vėliau išplėtojo šiaurės Vokietijos vargonų meistrai.

Šeimyninio Pinkevičių vargonų dueto narių muzikiniai keliai glaudžiai susiję – tiek Vidas, tiek Aušra studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001-2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur abu įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. drauge baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur apsigynė Muzikos menų daktaro laipsnius. Ypatinga dr. Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės domėjimosi sritis – XVII a. Šiaurės Vokietijos vargonų meistrai ir J. S. Bachas, o V. Pinkevičius yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas. Abu Pinkevičiai taip pat dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje ir yra Vilniaus universiteto vargonininkai.

Bilietus platina BilietaiLT button

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt

2017-11-18 18:00:00 2017-11-18 19:00:00 VU Kultūros centras Europe/Vilnius Šv. Jonų bažnyčia, Vilnius Koncertas. Fantasia Chromatica Vargonų muzikos koncertas
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos