Sidebar

2017 05 27 Unda Maris 2016 2017 sezonasŠeštadienį, gegužės 27 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į dr. Aušros ir Vido Pinkevičių vadovaujamos Vilniaus universiteto vargonų studijos „Unda Maris“ 6-ojo sezono uždarymo koncertą „Dangiškoji puota“.

Koncerte dalyvaus Arnoldas Leleika, Giedrė Juodzevičiūtė, Vytautas Jonkus, Paulius Bareika, Mindaugas Dulkys, Simonas Lialys, Regina Dainytė ir kiti „Unda Maris“ atstovai.

„Unda Maris“ studiją sudaro VU bendruomenės nariai – studentai, dėstytojai, darbuotojai ir alumnai. Tai įvairių specialybių žmonės – nuo medikų iki fizikų, nuo chemikų iki filologų, kuriuos visus vienija meilė vargonams.

Vakaro programoje skambės G. Youngo, W.A. Mozarto, H. Zimmerio, J.G. Albrechtsbergerio, O. Messiaeno, J. Pachelbelio, J.L. Krebso ir kitų kompozitorių kūriniai.

Kaip pasakojo Arnoldas Leleika, vargonuojantis dar tik pirmus metus, jam Gordono Youngo Klasikinio stiliaus preliudas yra tarsi nusikėlimas atgal į klasicizmą, kuris tarsi sukuria pakilią to meto nuotaiką. Todėl galima rasti įžvalgų su pabaigoje grojama Mozarto Sonata D-dur keturioms rankoms.

Anot Giedrės Juodzevičiūtės, ji savarankiškai iš YouTube kanalo pasidarė Hanso Zimmerio „Pradžia“ aranžuotę vargonams.

„Man šis kūrinys patiko tuo, kad jis tarsi 'užauga', vis garsėja iki didelės kulminacijos ir tai man labai gražu grojant vargonais, nes galima išpildyti šią kūrinio idėją.“ – mintimis dalinosi Giedrė.

„Sunkiausia yra groti ir rankomis, ir kojomis kartu, nes tai pirmas kūrinys kurį išmokau groti kartu su pedalais.“ – atskleidė pirmus metus vargonuojanti „Unda Maris“ narė, kuri ateityje norėtų geriau išmokti koordinuoti visas melodijas – kad rankos ir kojos nesipainiotų bei vargonų registruotės subtilybių.

Anot Editos Janulionytės, ją žavi patys vargonai, bet sunkiausia yra įvaldyti techniką.

„Kitais metais išmokti norėčiau Č. Sasnausko "Pulkim ant kelių" palengvintą variantą ir J.S. Bacho preliudą ar fugą“, - pasakojo antrus metus vargonuojanti medikė.

Pasak Reginos Dainytės, ji taip pat norėtų ateityje pagroti Sasnausko fugą giesmės "Pulkim ant kelių" tema, apie kurią sužinojo iš maestro Gedimino Kviklio redaguoto kompozitoriaus vargonų kūrinių albumo pristatymo.

„Pagaliau noriu įvykdyti savo planą - išmokti 8 mažuosius preliudus ir fugas“, - teigė jau šešerius metus „Unda Maris“ studijoje vargonuojanti entuziastė ir pridūrė, kad sunkiausia yra pagroti kūrinį vienodu tempu.

Bilietai parduodami bilietailt logo 2 01

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą V. Pinkevičiaus video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos