Sidebar

Šeštadienį, balandžio 29 d. 18 val. dr. Vidas Pinkevičius VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojus kviečia į koncertą „More Palatino“, kuris yra XIX ciklo „7 vargonų muzikos šimtmečiai“ dalis.

Vidas PinkeviciusŠiuo koncertu vargonininkas siekia Lietuvoje pristatyti ne tik gerai žinomas didžiųjų meistrų kompozicijas, bet ir retai atliekamus vargonų lobyno perlus, sukurtus nuo pat didžiojo kunigaikščio Gedimino laikų iki šių dienų.

Koncerto programoje skambės J.S. Bacho „Christ ist erstanden“, BWV 627, „Adesto“ iš Robertsbridžo vargonų knygos (XIV a.), J. Ockeghemo Kyrie iš „Requiem“ intabuliacija vargonams (XV a.), J.P. Sweelincko variacijos „More Palatino“ (XVI a.), H. Scheidemanno Praeambulum in G (XVII a.), J. L. Krebso „Jesu, meine Zuversicht“ (XVIII a.), L.J.A. Lefebure-Wely Offertoire „Grand Chorus“ (XIX a.), F. Petterso Aria (XX a.) ir improvizacijos.

Anot Vido Pinkevičiaus, iš šių kūrinių jam labiausiai patinka groti didžiojo meistro iš Amsterdamo, Jano Pieterszoono Sweelincko 4 variacijas „More Palatino“.

„Nesvarbu ar gročiau jį pavargęs ar nuliūdęs, „More Palatino“ man visada pakelia nuotaiką. Ciklas prasideda nuo variacijos Nr. 1, kurioje jau iš karto užkoduotas nepaprastai šmaikštus charakteris. Atrodo, kad Sweelinckas tarsi laiko mašina mane nukelia į XVII a. didikų rūmų pokylį. Tikiu, kad ir mano klausytojams nuo šių variacijų užvirs kraujas ir norėsis šokti.” – žadėjo vargonininkas.

V. Pinkevičiui sudėtingiausias yra šiaurės Vokietijos Baroko meistro Heinricho Scheidemanno, kuris buvo Sweelincko mokinys, Praeambulum in G.

“Jame dominuoja polichorinė faktūra, kurios kompozitorius pasisėmė iš Venecijos tradicijos. Tai ne šiaip sau preliudas. Klausytojams atrodys, kad dainuoja 3 skirtingose bažnyčios vietos sustatyti chorai.” – mintimis dalinosi menininkas.

Dr. Vidas Pinkevičius yra aktyvus vargoninės improvizacijos ir vargonų meno populiarintojas ir garsina šį instrumentą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas ir koncertus. V.Pinkevičius baigė bakalauro ir magistro studijas Lietuvos Muzikos Akademijoje. Jis taip pat studijavo vargonų, improvizacijos ir klavesino klasėse pas prof. P.Ruiter-Feenstra Rytų Mičigano Universitete (JAV), kur įgijo humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 metais baigė Nebraskos-Linkolno Universitetą (JAV) pas prof. Q.Faulkner ir G.Ritchie, įgijo Muzikos menų daktaro laipsnį ir apsigynė disertaciją apie improvizaciją Bacho stiliumi. V.Pinkevičius yra Vilniaus universiteto vargonininkas, kartu su žmona Dr. Aušra Motūzaite-Pinkevičiene vadovauja VU vargonų studijai "Unda Maris" ir dėsto Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokykloje.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt.

Bilietai parduodami bilietailt logo 2 01

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos