Sidebar

Aušra ir Vidas vargonuoja Pinkevičiai NidojeDr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Dr. Vidas Pinkevičius VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojus kviečia į XVIII ciklo „7 vargonų muzikos šimtmečiai“ koncertą „Laudate Dominum“.

Šiuo koncertu vargonininkai siekia Lietuvoje pristatyti ne tik gerai žinomas didžiųjų meistrų kompozicijas, bet ir retai atliekamus vargonų lobyno perlus.

Koncerto programoje skambės Johanno Sebastiano Bacho Fantazija G-dur, BWV 572, Estampie Retrove iš Robertsbridžo Kodekso (XIV a.), „Der Sumer“, Der Winter will hin wichen“, „Mir ist zerstort“ ir „Ich beger nit mer“ iš Buxheimerio vargonų knygos (XV a.), Jano Pieterszoono Sweelincko Echo fantazija in a (Fryginė) (XVI-XVII a.), Heinricho Scheidemanno Kancona (XVII a.), Johanno Ludwigo Krebso „Allein Gott in der Höh‘ sei Ehr“ (XVIII a.), Louis James Alfred Lefebure-Wely Sortie Offertoire „Grand Cheur“, Op. 122 (XIX a.), Ralpho Vaughno Williamso 3 Preliudai pagal senovines Velso giesmes („Bryn Calfaria“, „Rhosymedre“, „Hyfrydol“, XX a.), V. Pinkevičiaus Meditacija in D, Op. 35 (XXI a.) ir Hanso Leo Hasslerio polichorinis motetas „Laudate Dominum“ 4 rankoms (XVI a.).

Kaip pasakojo Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, jai labiausiai iš šios programos patinka šiaurės Vokietijos baroko kompozitoriaus ir vargonininko H. Scheidemanno Kancona.

„Kai pradedu ją groti, viskas nurimsta. Tai tikra palaima. Sielą apgaubia saldžiųjų tercijų skambesys ir nukelia į pasaulį, iš kurio nesinori taip greitai sugrįžti“, - sakė Aušra ir vylėsi, jog ir klausytojai koncerto metu pas šią nuotaiką.

Anot Vido Pinkevičiaus, jam gražiausias yra XX a. anglų klasiko R. Vaughno Williams antrasis choralinis preliudas pagal Velso giesmę „Rhosymedre“:

„Man šio kūrinio originalo 1920 m. leidimą padovanojo anglų vargonininkas Davidas Knightas, kuris 2016 m. koncertavo pas mus VU Šv. Jonų bažnyčioje. Davidas visame pasaulyje populiarina anglų vargonų kultūrą ir dovanodamas išreiškė viltį, kad ir mano repertuare atsiras angliškų kūrinių.“ – mintimis dalinosi vargonininkas.

Šeimyninio Pinkevičių vargonų dueto narių muzikiniai keliai glaudžiai susiję – tiek Vidas, tiek Aušra studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001-2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur abu įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. drauge baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur apsigynė Muzikos menų daktaro laipsnius. Ypatinga dr. Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės domėjimosi sritis – XVII a. Šiaurės Vokietijos vargonų meistrai ir J. S. Bachas, o V. Pinkevičius yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas. Abu Pinkevičiai taip pat dėsto Nacionalinėje M. K.Čiurlionio menų mokykloje ir yra Vilniaus universiteto vargonininkai.

Bilietus platina bilietailt logo 2 01

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos