Sidebar

Šiemet balandžio 8 d. Vilniaus universitetas (VU) minės 445-ąjį gimtadienį. Šia proga VU kvies bendruomenę, vilniečius ir miesto svečius ir į jau tradicija tapusius, ir į specialiai šiam gimtadieniui sumanytus renginius. Renginių spektras itin platus: nuo diskusijų apie VU studentų gyvenimą bendrabučiuose ir orientacinio bėgimo iki mokslo komunikacijos konkurso „Mokslo sprintas“.

Martyno Mažvydo „Katekizmo“ eksponavimas  

Balandžio 8 d. VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje bus eksponuojama pirmoji spausdinta lietuviška knyga – Martyno Mažvydo „Katekizmas“. Tradicija kasmet vieną dieną rodyti knygos originalą tampa puikia galimybe didelei visuomenės daliai iš arti susipažinti su svarbia mūsų kultūros paveldo dalimi.

M. Mažvydo „Katekizmas“ – tai 1547 m. Karaliaučiuje išspausdinta pirmoji lietuviška knyga, pradėjusi naują etapą lietuvių kalbos istorijoje. Pasaulyje yra žinomi tik du šios mūsų raštijai ypatingos knygos egzemplioriai. Vienas jų saugomas Vilniaus, kitas – Torunės (Lenkija) universitetų bibliotekose.

Minint VU gimtadienį, šiais metais visuomenei bus pristatoma ir tai, ko kiekvienas iš mūsų, atėjęs į biblioteką, į specialiųjų rinkinių saugojimo skyrius, nesitikėtume pamatyti – tai savo medžiagiškumu neįprasti objektai ir netradiciniai radiniai senuosiuose dokumentuose.

Sunku įsivaizduoti, kad bibliotekoje saugomose knygose galima rasti ir kalėdaitį, papuoštą kristograma IHS su kryžiumi, ir žalvarinį skaičiavimo žetoną, ir aukso plokštelę, o rankraštiniuose dokumentuose – netgi šilingų arba kilmingojo žmogaus apdaro sidabrinę sagą su heraldiniais simboliais. Netradiciniai yra ir kai kurių knygų viršeliai – vieni auksinti su įmantriais užsegimais, kiti puošti šiaudais, dar kiti – atrodantys kaip stalo žaidimų lenta. Kokių dar netikėtumų galima aptikti bibliotekoje – išvyskite patys, apžiūrėję dienos ekspoziciją!

Vieta: VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salė (Universiteto g. 3, I aukštas).  

Data ir laikas: balandžio 8 d. nuo 10.00 iki 19.00 val.  

Daugiau informacijos rasite VU bibliotekos interneto svetainės naujienose.

Diskusija „Bar(d)akas: VU studentų gyvenimas bendrabučiuose“

Balandžio 8 d. VU Idėjų observatorijoje vyks VU muziejaus savanorių organizuojama diskusija „Bar(d)akas: VU studentų gyvenimas bendrabučiuose“. Jos dalyviai kalbės apie daugeliui artimą VU bar(d)ako gyvenimą, aptars, kur kūrėsi universiteto bendrabučiai, kokios buvo studentų tradicijos ir kaip studentų gyvenimas atrodo dabar.

Dažnam studentui ir studentei akademinis gyvenimas universitete prasideda nuo įsikūrimo bendrabutyje. Juk jau XVI a. Vilniuje prie Jėzuitų kolegijos buvo steigiamos studentų bursos, kurių pavyzdžiu kūrėsi šiuolaikiniai bendrabučiai. VU 445 metų jubiliejaus proga VU muziejus kviečia pasikalbėti apie šių dienų bar(d)aką.

Vieta: VU Idėjų observatorija (M. K. Čiurlionio g. 29, Vilnius). 

Data ir laikas: balandžio 8 d. 18.00 val.

Kviečiame registruotis.

Parama VU neliečiamojo kapitalo fondui

Kviečiame įteikti VU amžiną gimtadienio dovaną – skirti simbolinę 4,45 Eur paramą VU neliečiamojo kapitalo fondui. Profesionaliai investuojant ir uždirbant grąžą dovanota parama auga ir amžinai neša naudą VU. Uždirbta investicijų grąža skiriama VU mokslo talentams finansuoti ir reinvestuojama.

Paramą kviečiama skirti  kovo 25 d. – balandžio 14 d. 

Istorijų pasakojimo sal(i)onas. „Karčios šaknys, saldūs vaisiai“ 

Balandžio 9 d. VU Kultūros centras kviečia dalintis istorijomis apie mokslus, egzaminus, sesijas, bendrabučius ir viską, su kuo jums asocijuojasi VU.

Vieta: VU Mažoji aula, I aukštas, „Morgas“.

Data ir laikas: balandžio 9 d. 19.00 val.

Kviečiame registruotis.

„Mokslo sprintas“

Balandžio 11 d. susitikime jau kasmetine tradicija tapusiame VU mokslo komunikacijos konkurse „Mokslo sprintas“! Jo metu komandos, sudarytos iš vieno dėstytojo ir vieno studento, turės 3 minutes pristatyti mokslinį tyrimą ar žavinčią mokslo idėją.

Visų užsiregistravusių į konkursą laukia viešojo kalbėjimo mokymai, o konkurso geriausių pranešimų autorių – vertingi prizai.

Data ir laikas: balandžio 11 d. 18.00 val. 

Vieta: bus patikslinta.

Kviečiame registruotis.

Talentų vakaras

Balandžio 12 d. sugrįžta VU Talentų vakaras. Visus VU bendruomenės narius kviečiame atskleisti savo talentą – laukiame dainininkų, muzikantų, akrobatų, poetų, dailininkų, šokėjų ir kiekvieno norinčio, kad jo kūryba ir talentas būtų pastebėti!

Talentų vakaro metu dalyvius vertins kompetentinga komisija. Laukia ir staigmena – per pertrauką visus dalyvius ir renginio svečius nustebins paslaptingo komisijos nario pasirodymas.

Vieta: VU Teatro salė (Universiteto g. 3). 

Data ir laikas: balandžio 12 d. 18.00 val.

Kviečiame registruotis dalyvius.

VU gimtadienio iššūkis 445

Balandžio 13 d. VU 445-ojo gimtadienio proga kviečiame visus Vilniaus universiteto bendruomenės narius ir svečius dalyvauti orientaciniame žaidime, kurio metu 1 val. 30 min. arba 3 valandas ieškosime su VU susijusių vietų Vilniaus mieste. Tai puiki proga einant arba bėgant pažinti ne tik VU, bet ir Vilniaus miesto istoriją.

Data ir laikas: balandžio 13 d. 12.00 val.

Vieta: VU bibliotekos kiemas (Automobilių stovėjimo aikštelė adresu Universiteto g. 3). 

Kviečiame registruotis.

Junkitės į komandas (kuriose turėtų būti ne daugiau nei 4 asm.) ir kartu ieškokite VU istorijos Vilniuje! Daugiausia vietų suradusiųjų ir daugiausia taškų surinkusiųjų dalyvių laukia prizai.

Žaidimo metu bus naudojama „OMaps“ programėlė jūsų telefone, kurią patariame atsisiųsti iš anksto. Užsiregistravusiems dalyviams prieš renginį bus atsiųsta varžybų instrukcija, o prieš pat gyvą startą gausite popierinį žemėlapį.

Šiais metais iššūkis laukia ir pradinių klasių moksleivių! Drauge su VU Vaikų universitetu kviečiame moksleivius išbandyti savo jėgas ir geriau susipažinti su VU ir senaisiais rūmais 45 minučių iššūkyje!

Startas: 14.00 val.

Vieta: VU Bibliotekos kiemas.

Finišas: 14.45 val.

Dalyvių lauks smagūs klausimai, galvosūkiai ir užduotys.

Žaidime dalyvaujantys moksleiviai žaidimo metu turi būti drauge su lydinčiu suaugusiu asmeniu.

Šventinis koncertas „Grįžtančios kartos“

Balandžio 13 d. VU Kultūros centras kviečia į VU kamerinio orkestro koncertą „Grįžtančios kartos“ Šv. Jonų bažnyčioje.

VU kamerinis orkestras kasmet švęsdamas VU gimtadienį dovanoja jo bendruomenei koncertą, kurį rengia su buvusiais orkestro nariais – VU alumnais. Tai vienas retesnių atvejų, kai vienu metu groja net kelios VU bendruomenės kartos, o kamerinis orkestras virsta daugiau nei penkiasdešimties muzikantų simfoniniu orkestru.

Šiais metais bus pristatyta pavasariška programa, kviečianti pasivaikščioti gamtoje. Klausytojai išgirs populiarųjį žymaus anglų kompozitoriaus R. V. Williamso kūrinį – simfoninę poemą „Kylantis vieversys“ ir kitus kūrinius, kuriuose gausu aliuzijų į grįžtančių paukščių giesmes.

Vieta: VU Šv. Jonų bažnyčia.

Data ir laikas: balandžio 13 d. 19.00 val.

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos