Sidebar

Minint 2004 m. Europos Sąjungos (ES) plėtros 20-metį, aštuoni partneriai iš septynių Vidurio ir Rytų Europos šalių 2024 m. suvienys jėgas, kad įgyvendintų projektą „Dvidešimt kultūrinio augimo metų suvienytoje Europoje“ (CAMINO projektas). Jo tikslas – ištirti 2004 m. ES plėtros poveikį įvairiems naujųjų valstybių narių kultūriniams aspektams ir vertybėms, taip pat užmegzti stipresnius Vidurio ir Rytų Europos šalių kultūrinius ir akademinius ryšius. Be to, tai yra ilgalaikio universitetų partnerių kultūrinio bendradarbiavimo tinklo pagrindas.

„Žodis „camino“ ispanų kalba reiškia kelią. Projekte netiesiogiai pabrėžiamas mūsų individualių kelių ES vaidmuo, tačiau siekiama ieškoti bendrų aspektų – vertybių, idėjų, svajonių. Norime pažvelgti į pastaruosius 20 narystės ES metų jaunimo akimis, atskleisti kiekvienos šalies kultūrinį unikalumą ir švęsti mūsų bendrą istoriją bei ateities paveldą Europos vienybės erdvėje“, - sako Latvijos universiteto (LU), pagrindinio Projekto partnerio, prorektorė Ina Druviete.

Vilniaus universiteto (VU) organizacijos vystymo ir bendruomenės reikalų prorektorė profesorė Vilmantė Pakalniškienė džiaugiasi galimybe įgyvendinti tarptautinį projektą CAMINO: „Tai, kad esame Europos Sąjungoje yra be galo didelis laimėjimas ir vertybė. Lietuvos ir kitų 9 šalių 20-ies metų įstojimo į sąjungą jubiliejus, kuriuo džiaugiamės, nes tai kartu ir laisvės, demokratijos ir vakarietiškų vertybių šventė, kurią švęsti galime kartu su kitų šalių universitetais ir kviestiniu partneriu iš Ukrainos įgyvendindami šį projektą.“ 

CAMINO projekto konsorciumą sudaro septyni universitetai ir kino studija iš septynių ES šalių:

  • Latvijos universitetas (Latvija) – pagrindinis Projekto partneris
  • Vilniaus universitetas (Lietuva)
  • Tartu universitetas (Estija)
  • Opole universitetas (Lenkija)
  • UJEP universitetas (Čekija)
  • Comenius Bratislavos universitetas (Slovakija)
  • Ludovikos viešosios tarnybos universitetas (Vengrija)
  • VERY Films (Latvija).

Karaliaus Danylo universitetas Ukrainoje dalyvauja Projekte kaip asocijuotasis partneris.

Ko laukti iš CAMINO projekto?IG_1080x1080px-01.png

CAMINO projektas prasidės 2024 m. kovą ir apims daugybę kultūrinių ir edukacinių renginių, kurie vyks iki 2025 m. vasario. Pirmasis renginys – tarptautinis studentų fotografijų konkursas „Europos įkvėpti“ – prasidės 2024 m. kovo 11 d., o jo kulminacija – 2024 m. balandžio 15–19 d. Briuselyje (Belgija) vyksianti nugalėtojų fotografijų paroda. Gegužės 9 d. Europos dienos proga septyniose šalyse partnerėse vyks „flešmobas“ pavadinimu „Odė džiaugsmui“, kuris suvienys žmones septyniose šalyse partnerėse ir bus transliuojamas internetu projekto ryšių kanalais. Projektu taip pat siekiama sukurti ir išbandyti mokymosi visą gyvenimą atvirą tarpkultūrinio bendravimo kursą.

Siekiant remti universitetų studentų ir darbuotojų dalyvavimą įvairiose neformaliojo meno ir kultūros ugdymo programose, gegužę universitetai partneriai pasirašys bendradarbiavimo memorandumą, kuriuo bus padėtas pagrindas Europos universitetų, universitetų kultūros centrų ir studentų sąjungų tinklui.

Didžiausias 2024 m. renginys bus „VERY Films“ (Latvija) sukurto dokumentinio filmo peržiūra. Filmas skirtas kultūros srities pokyčiams per pastaruosius 20 metų ir kultūrinės įvairovės puoselėjimo svarbai Europoje.

Visuose Projekto renginiuose dalyvaus visų šalių partnerių studentai, akademinis personalas, kultūros ir politikos veikėjai bei plačioji visuomenė. Lietuvoje projektą koordinuoja ir įgyvendina VU Kultūros centras.

Nuotraukų konkursas „Europos įkvėpti“ („Inspired by Europe“)

Maloniai kviečiame visus Partnerių universitetų studentus dalyvauti 2024 m. kovo 11–18 d. vyksiančiame tarptautiniame nuotraukų konkurse „Europos įkvėpti“. Kiekvienas konkurso dalyvis gali pateikti ne daugiau kaip penkias nuotraukas, kuriose pavaizduotas unikalus gyvenimo būdas, vertybės, viltys ir svajonės, susijusios su Europos vienybe. Tarptautinė žiuri išrinks geriausią kiekvienos šalies nuotrauką, o nugalėtojų nuotraukos bus eksponuojamos 2024 m. balandžio 15–19 d. Briuselyje (Belgija) vyksiančioje parodoje.

Visos pateiktos nuotraukos bus paskelbtos Instagram socialiniame tinkle (@camino_inspired_by_europe ), o konkurso nugalėtojai bus paskelbti 2024 m. kovo 25 d. internetiniame renginyje. Geriausių nuotraukų autoriai bus apdovanoti kelione į Briuselį (Belgija), kur 2024 m. balandžio 15 d. dalyvaus fotografijų parodos „Europos įkvėpti“ atidarymo ceremonijoje.

Konkurse gali dalyvauti ne jaunesni kaip 18 metų asmenys iš 2004 metais į ES prisijungusių šalių ir Ukrainos, turintys galiojantį asmens tapatybės dokumentą. Nuotraukos su trumpu aprašymu ir pareiškėjo kontaktiniais duomenimis turi būti pateiktos adresu iki 2024 m. kovo 18 d. 23.59 val.

Daugiau informacijos apie konkurso taisykles ir nuostatus rasite čia. Konkursą koordinuoja Vengrijos Liudovikos viešosios tarnybos universitetas.

LT_FundedbytheEU_RGB_POS.png

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos