Sidebar

Vilniaus universiteto ir Liono universiteto 1 Kultūros centrų vadovai 2023 metų rudenį susitiko, kad pradėtų Europos kultūrinę partnerystę Arqus universitetų aljanso rėmuose.

Daugelį metų Lyon 1 „Kultūros misijos“ (jų Kultūros centro atitikmuo) vienas iš svarbiausių prioritetų yra internaciolizacija. „Arqus“ teikiamų galimybių dėka šis siekis toliau įgyvendinamas, atveriant naujas bendradarbiavimo perspektyvas.

Šis bendradarbiavimas, pagrįstas bendra kultūros vietos aukštajame moksle vizija, davė pradžią skatinantiems ir perspektyviems projektams. Lyon 1 kultūros centro direktorės Charlotte Dufour ir Lyon 1 kultūros vadovo Jeano-Marc Chovelon liudijimai atskleidžia šį praturtinantį ir jaudinantį kultūrinį nuotykį.

Lyon 1 ir Vilniaus universiteto bendradarbiavimas: koncepcija atsirado Arqus aljanso kontekste

Šis nuotykis prasidėjo Vilniaus universiteto Kultūros centro iniciatyva, kuris pandemijos laikotarpiu padėjo sukurti vaizdo klipą, kuriame dalyvauja choristai iš kiekvieno Arqus partnerio universiteto.

Ši bendradarbiavimas kartu su VU Kultūros centro projektų vadovės Sonatos Adomaitienės idėja įkurti Arqus universitetų kultūros centrų tinklą paskatino puoselėti glaudesnius ryšius tarp Liono 1 ir Vilniaus universitetų, pradedant dviejų Vilniaus chorvedžių priėmimu į Liono 1 universitetą 2023 m. kovo mėn.su tikslu geriau suprasti, kaip veikia meninės dirbtuvės, ir tęsiant Jean-Marc ir Charlotte kvietimu į Vilnių 2023 metų rugsėjį.

Vizito Lietuvoje metu jiems pavyko pasiekti užsibrėžtus tikslus, daugiausia dėmesio skiriant bendrų kultūrinių projektų rengimui.

Jie taip pat turėjo galimybę stebėti ir analizuoti universiteto kultūrinę sistemą, ypač dalyvauti seminaruose ir koncerte, kurį kartu surengė Vilniaus universiteto chorai.

Po šių mainų 2023 m. spalį Lione lankėsi Vilniaus universiteto Kultūros centro direktorė Gintė Jokubaitienė ir projektų vadovė Sonata Adomaitienė, ypač susidomėjusios Lione 1 praktikuojamo meno ir mokslo konvergencija.

Jų programa Lione apėmė įvairią veiklą – nuo įspūdingo „Ledo atminimo“ teatre „Théâtre Astrée“ iki hiphopo, simfoninio orkestro ir choro seminarų. Šis pasinerimas į Liono kultūrinę praktiką leido joms palyginti bendrus dviejų universitetų dalykus ir ypatumus.

Iniciatyvos dėka numatoma daugybė projektų

Šis bendradarbiavimas išryškina dviejų universitetų vienas kitą papildantį pobūdį, o tai sudaro palankią dirvą keistis patirtimi ir bendradarbiauti įgyvendinant bendrus projektus.

Šis dalijimasis patirtimi sukėlė daugybę idėjų ir naujų požiūrių, kaip praturtinti vietos kultūros iniciatyvas. Pavyzdžiui, Liono universitetas 1 norėtų pasekti Vilniaus universiteto pavyzdžiu, labiau atverdamas savo veiklą išoriniam pasauliui: rengdamas festivalius bendradarbiaujant su kitais miestais ir šalimis, propaguodamas savo kultūrinę veiklą nacionaliniu mastu, o ne tik universiteto viduje ir įkurti improvizacijos teatro kursą anglų kalba studentams, norintiems atsiverti pasauliui per kultūrą.

IMG_1670.jpg

Kultūros vieta Arqus universiteto aljanse

Pasak Jeano-Marco Chovelono ir Charlotte Dufour, kultūra yra pamatinis Arqus elementas, nes ji skatina asmeninį studentų tobulėjimą studijų metu ir paruošia juos būsimai profesinei karjerai.

vilnius-at-lyon.jpeg

Be to, kultūrinės veiklos pasiūlymai daro įtaką studentų universitetų pasirinkimui išvykus į užsienį. Taigi kultūros skatinimas prisideda prie kiekvienos universiteto institucijos patrauklumo ir reputacijos didinimo net tarptautiniu mastu. Ši nauja „Arqus“ partnerystė skatins bendradarbiavimą meninėje ir kultūrinėje veikloje, prisidėdama prie „Lyon 1“ ir Vilniaus universiteto reputacijos ugdymo ir mokslinių tyrimų srityse.

Per savo praktikos bendruomenes (CoPs) Arqus palengvina universitetų bendradarbiavimą vykdant konkrečią veiklą atitinkamose srityse, pavyzdžiui – kultūros. Lyon 1 ir Vilniaus universitetų bendradarbiavimas vykdant ambicingus kultūros projektus išryškina kultūros, kaip mainų ir universitetų bendradarbiavimo variklio, potencialą ir siekia į šią iniciatyvą įtraukti kitus Arqus universitetų aljanso partnerius.

Šaltinis: Arqus European University Alliance svetainė

Arqus sėkmės istorija: kuriamas Kultūros centrų tinklas

Vilniaus universiteto kultūros centro projektų vadovė Sonata Adomaitienė dalijasi savo sėkmės istorija kuriant Arqus kultūros centrų tinklą:

Užmegzti ryšius ir palaikyti ilgalaikį bendradarbiavimą tarp universitetinių kultūros centrų tarptautiniu mastu yra vienas iš Vilniaus universiteto Kultūros centro tikslų, todėl labai džiugu, kad pavasarį Arqus Alijanso paskelbtas  kvietimas burtis praktikos bendruomenėms (Community of Practice), prie mūsų iniciatyvos sukurti Arqus kultūros centrų tinklą šiuo metu yra prisijungę 4 universitetai.

Rudenį Vilniaus universitete Kultūros centre priėmėme Lyon 1 Mission Culture atstovus bei patys apsilankėme pas juos. Šiuo metu planuojame tolimesnius susitikimus kituose Arqus universitetuose.

Be galo vertinga sutikti kolegas, kurie gilinasi į kultūrinio lauko universitetuose specifiką ir paslaugų bendruomenei kūrimą, diskutuoti apie šių centrų veiklą jų šalyse, pasilyginti siūlomomis meninėmis veiklomis, aktualia kultūrine edukacija studentams ir universiteto darbuotojams, susipažinti su įgyvendinamais vietiniais bei tarptautiniais projektais, keistis gerąja patirtimi bei kartu ieškoti naujų bendradarbiavimo taškų.

 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos