Sidebar

Birželio 22 dieną, 19 valandą Vilniaus universiteto (VU) Teatro salėje antrą kartą vyks „Impro ringas“. Tai improvizacijos žaidimų vakaras, kuriame varžysis žiūrovus ir komisiją prajuokinti siekiančios improvizacijos komandos. Lietuvoje dar retą tokio pobūdžio – impro sporto – renginį inicijuoja ir organizuoja VU Kultūros centro edukatorius Vytautas Kontrimas kartu su VU Improvizacijų grupe.

VU impro grupė, finišuojanti savo antrąjį sezoną, susilaukia didelio susidomėjimo ir įsitraukimo iš įvairių specialybių universiteto studentų – į medicinos, psichologijos, žurnalistikos, teisės, duomenų analizės, politikos ir kitus mokslus besigilinančio jaunimo. Kiekvieną mokslo metų ketvirtadienį Istorijos fakulteto kavinėje vykusiose improvizacijos sesijose knibždėte knibždėjo studentų, norinčių lavinti savo spontaniškumo ir oratorystės gebėjimus. Improvizacijos teatro formą per šiuos dvejus metus išbandė daugiau nei 50 studentų, o pačioje trupėje jau spėjo susiformuoti komandos branduolys, dalyvaujantis įvairiuose improvizacijos renginiuose.

Artėjant sezono pabaigai ir besiruošiant „Impro ringui“, kyla klausimas, kodėl studentai nori improvizuoti? Kodėl gi improvizacija yra svarbi ir naudinga šiuolaikiniam žmogui?

Studentė Monika, viena iš VU Improvizacijos teatro narių, samprotauja, kad šiuolaikiniam jaunimui improvizacija padeda išeiti iš komforto zonos, atsikratyti baimės kalbėti viešai ir moko tvarkytis su stresinėmis situacijomis. „Improvizuodamas išmoksti išlaisvėti, nes įvairiausių žaidimų metu patenki į situacijas, kurių iš esmės negali kontroliuoti – jos priklauso nuo auditorijos ir kitų improvizuojančių kolegų“, – pasakoja mergina. Kitas Impro grupėje nuo pat pradžių esantis studentas Matas improvizaciją taip pat sieja su išlaisvėjimu, kūryba ir pasitikėjimu savimi. „Improvizacijos teatre, kaip ir tradiciniame teatre mes kuriame vaidmenis, personažus, tik tai bandome išmokti daryti spontaniškai, greitai ir nebijodami suklysti“, – pasakoja jis.

Improvizacijų grupės vadovas, aktorius Vytautas Kontrimas žavisi Vilniaus universitete vykstančiose improvizacijose susirenkančiais studentais: „Kiekvienas impro vakaras yra neįtikėtinai įdomus. Susitikimuose susirenka labai skirtingas, įvairių patirčių turintis ir iš vis kitokių sferų esantis jaunimas, todėl juos stebėti yra be galo įdomu. Taip pat labai gera matyti studento pasitikėjimo savimi augimą ir išlaisvėjimo procesą: pirmuose susitikimuose dažnas Impro grupės narys labai stresuodavo, jaudindavosi, drebėdavo, o štai po kelių mėnesių tas pats žmogus jau nori būti savanoriu kokiame nors improvizacijos žaidime.“ – reflektuoja V. Kontrimas.

Taigi, improvizacija ir teatro patirtis bendrąja prasme aprūpina jauną žmogų labai svarbiomis, studijose ne visada įgijamomis kompetencijomis – kūrybiškumu, spontaniškumu, pasitikėjimu savimi, komandiškumu ir t.t. „Tokiems minkštiesiems gebėjimams ir papildomoms kompetencijoms kaip mokėjimas tinkamai ir kūrybiškai pateikti savo idėjas, greitas reagavimas ir stresinių situacijų valdymas dažnai nėra skiriama tiek daug dėmesio kaip specialybiniams dalykams. Todėl universitetas, suteikdamas studentams erdvę ir galimybę improvizuoti, investuoja į tų papildomų kompetencijų lavinimą.“ – samprotauja V. Kontrimas. – „Improvizacijos užsiėmimuose studentai tampa ekspresyvesni, drąsesni, ramesni sudėtingesniais ir didesnių krūvių etapais. Labai įdomu ir džiugu tai, kad sesijų metu studentai net nenori stabdyti impro užsiėmimų, nes improvizacija padeda jiems įveikti įtampą ir jaudulį.“

Susipažinti su improvizacijų teatru ir stebėti ne tik VU Impro grupę, bet ir kitas improvizacijų trupes galima bus jau birželio 22 dieną, 19 valandą VU Teatro salėje, kur vyks antrasis „Impro ringas“ (renginys vyks anglų kalba)!

VU_Improvizacijų_grupė.jpg

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos